domowy ser bez mleka

Łatwe, proste, apetyczne, ze zwykłych potraw! Ser gotowany w domu jest smaczniejszy i zdrowszy niż zakupiony, jest całkowicie naturalny, nie ma w nim żadnych dodatków. Ugotuj ser w domu bez żadnych problemów. W tym przepisie gotuje się go z twarogu, bez użycia mleka.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 14 g
tłuszcze 53 % 16 g
węglowodany 0 % 0 g
200 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowy ser bez mleka? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć tłusty wiejski twaróg, ser ze sklepu może nie działać. Masło-wysokiej jakości, bez dodatków, zgodne z GOST.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W osobnej misce połącz twaróg, jajko, sól i sodę. Zmiażdżyłem prosto ręką, aby rozgnieść wszystkie grudki w twarogu. Możesz przebić masę za pomocą blendera zanurzeniowego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zbuduj łaźnię wodną na kuchence. Weź duży garnek, wlej do niego wodę do połowy objętości i podpal. Po zagotowaniu wody Ustaw miskę na górze tak, aby krawędzie trzymały się boków garnka. Zmniejsz ogień. Kąpiel wodna jest gotowa. Włóż masło do miski i rozpuść je.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj masę twarogową do masła, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przy ciągłym mieszaniu gotuj masę, aż twaróg całkowicie się stopi. Powinien stać się jednorodny i płynny. Przeszkadzałam trzepaczką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po tym dalej gotuj ser. Gotuje się dość długo, co najmniej 30 minut, od czasu do czasu masę należy mieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeśli gotujesz ser przez 30 minut-wyjdzie miękki, bardzo podobny do topionego sera przyjaźń. Aby uzyskać twardy ser, gotuj przez 45-50 minut. Masa dobrze się zagotuje i zgęstnieje, co widać na zdjęciu. Monitoruj poziom wody w garnku, jeśli się zagotuje, dodaj więcej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej ser do formy, w której będzie przechowywany, i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Emaliowane, szklane lub plastikowe pojemniki i miski nadają się jako forma. Następnie przykryj formę pokrywką i wyślij do lodówki. Po dwóch godzinach ser będzie gotowy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zostawiłem ser na noc, rano łatwo go wyjąłem z miski. Prawidłowo ugotowany ser łatwo się kroi i nie przykleja się do noża. Bardzo smaczne jest jedzenie go po prostu ze świeżym chlebem i masłem. Smacznego!

nie radzę brać dużej ilości twarogu na raz. 500 gramów jest optymalne na początek. Z takiej ilości otrzymasz około 250 gramów gotowego produktu.
nie trzeba cały czas obserwować topienia, po prostu byłem w pobliżu, od czasu do czasu mieszając masę trzepaczką. Najważniejsze jest, aby upewnić się, że woda nie zagotuje się w rondlu.
tak się złożyło, że pierwszy raz gotowałem ser przez pół godziny. A następnego dnia nie miałem produktu stałego, ale stopionego. Ponownie wysłałem go do łaźni wodnej i ugotowałem przez około pół godziny. Ser wyszedł już prawie twardy, nie udało się go pokroić w cienkie plasterki, ale zjadłem kanapkę)
wniosek: aby uzyskać twardy ser, musisz gotować przez około godzinę, a nawet dłużej. Lub użyj bardziej suchego twarogu.
nie zapominaj, że żywność gotowana w domu ma krótszy okres przydatności do spożycia. Gotowy ser przechowuj w misce z pokrywką w lodówce.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy