bułka pita z paluszkami krabowymi z jajkiem

bułka pita to uniwersalna przekąska. Warto trochę zmienić nadzienie i za każdym razem uzyskać nowy smak. Ta bułka ma smak sałatki krabowej w chlebie pita.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 5 g
tłuszcze 43 % 10 g
węglowodany 35 % 8 g
128 kcal
IG: 38 / 63 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułkę pita z paluszkami krabowymi z jajkiem? Przygotuj produkty. Wyjmij paluszki krabowe z wyprzedzeniem i rozmroź na dolnej półce lodówki. Gotuj jajka przez 9-10 minut i natychmiast ostudź pod zimną wodą. Ogórek, zioła, kapustę pekińską umyć i osuszyć. Użyłem fioletowej kapusty pekińskiej, ale możesz wziąć żółtą lub zieloną, smak jest bardzo podobny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kukurydzę w puszkach wrzuć do durszlaka i pozwól, aby płyn dobrze spłynął. Posortuj warzywa, zostaw tylko delikatne liście i drobno posiekaj. Pokrój paluszki krabowe w cienkie plasterki, ogórek w paski. Kapusta pekińska w małej kostce lub słomce. Zetrzyj jajka na grubej tarce. Dla wygody umieść wszystko w małych miseczkach lub miseczkach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozwiń arkusz pita i posmaruj majonezem silikonowym pędzelkiem. Majonez może być również używany w domu, ale warstwa powinna być wystarczająca, aby gotowa bułka nie była sucha lub odwrotnie - niepotrzebnie majonezowa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz na arkuszu chleba pita ułóż przygotowane produkty w paski w następującej kolejności: - kukurydza, jajka, warzywa, kukurydza, ogórek, kukurydza, paluszki krabowe, warzywa, kapusta pekińska, kukurydza, ogórek, jajka. Z pierwszego paska kukurydzy pozostaw chleb pita wolny na szerokość pasków, dla wygody składania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Bardzo ostrożnie, starając się mocniej zwinąć chleb pita w bułkę. Zawiń go w folię spożywczą, zawiąż krawędzie folii, szew powinien znajdować się na dole. Włóż rolkę do lodówki na 1-1, 5 godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po upływie czasu wyjmij bułkę, ostrożnie pokrój porcje. Podawaj na talerzu jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa, na przykład w naturze.

Lawasz-przaśny biały chleb w postaci cienkiego ciasta z mąki pszennej, rozpowszechniony głównie wśród ludów Kaukazu i innych regionów Azji.

w przeciwieństwie do większości innych rodzajów chleba, ormiański chleb pita nie zawiera drożdży ani zakwasu. Dlatego chleb pita można słusznie przypisać zdrowej żywności i nadaje się do prawie każdej diety.

chleb pita ma bardzo starożytne pochodzenie i nie zmienił się od kilku tysięcy lat. Możemy cieszyć się smakiem i jakością chleba stworzonego przez odległych przodków. Ludzie zachowali tradycję robienia chleba pita i nadal to robią.

dziś w krajach Bliskiego Wschodu, w Iranie, Azerbejdżanie i Armenii najpopularniejszym i najpopularniejszym rodzajem chleba jest właśnie chleb pita. Inne produkty są w nim zawijane i otrzymują pyszne i satysfakcjonujące Dania. Możesz wypełnić chleb pita prawie wszystkim, więc potrawy mogą być bardzo różne. W niektórych przypadkach ciasto posypuje się przed pieczeniem makiem, sezamem i innymi przyprawami i przyprawami, uzyskując różne rodzaje pity..

czas jest wskazany z uwzględnieniem przygotowania produktów i impregnacji bułki w lodówce, czas aktywnego gotowania nie przekracza 15-20 minut.

jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy