skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę z zielonej fasoli? Przygotuj składniki. Zupę można gotować zarówno na bulionie, mięsie lub kurczaku, jak i na wodzie. Wziąłem bulion z kurczaka. Możesz użyć zielonej fasoli świeżej lub mrożonej. Wybierz zestaw warzyw w zależności od dostępności i pory roku.
Krok 2:
Nie rozmrażaj wstępnie mrożonej fasoli, po prostu zalej ją gorącą wodą. Możesz zalać fasolę wrzącą wodą w misce na minutę, a następnie spuścić wodę. Lub włóż fasolę do durszlaka i zalej wrzątkiem zlew.
Krok 3:
Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w paski. Zetrzyj czyste i obrane marchewki.
Krok 4:
Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.
Krok 5:
Umyj paprykę i młodą cukinię, usuń rdzeń z nasion z papryki, a następnie pokrój w kostkę lub paski.
Krok 6:
Miałem pokrojoną w kostkę mrożoną paprykę i cukinię.
Krok 7:
Włóż ziemniaki, marchewkę i cebulę do rondla, wlej czystą wodę (ja użyłam bulionu z kurczaka). Umieść patelnię na średnim ogniu. Poczekaj, aż woda się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj warzywa przez 7 minut.
Krok 8:
Następnie wrzuć zieloną fasolkę, gotuj zupę przez kolejne pięć minut.
Krok 9:
Następnie dodaj cukinię i paprykę ziarna pieprzu, sól do smaku i kontynuuj gotowanie zupy na małym ogniu przez 5-7 minut. Ziemniaki powinny być miękkie, możesz sprawdzić ostrą końcówką noża. Wyłącz ogrzewanie. Odstaw zupę pod przykryciem na 15 minut i podawaj, rozlewając na talerze, ze śmietaną i świeżymi ziołami. Smacznego!
danie okazuje się nie tylko smaczne, ale także bardzo przydatne dzięki takiemu zestawowi warzyw. Fasolka szparagowa jest szczególnie bogata w witaminy. Zawiera dużo karotenu, podobnie jak marchew, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, fosfor, chrom, witaminę A, kwas askorbinowy i minerały. Dlatego jego stosowanie przyczynia się do normalizacji procesów metabolicznych w organizmie, pozwala radzić sobie z zaburzeniami jelit, pomaga pozbyć się nadwagi i poprawia stan skóry.
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g