zupa z zielonej fasoli

zdrowe, lekkie, dietetyczne, najsmaczniejsze! Zupa z zielonej fasoli urozmaica dietę tych, którzy dbają o swoją sylwetkę i odżywianie, przestrzegają postu lub po prostu chcą zorganizować dni postu. Pomimo tego, że danie jest niskokaloryczne, okazuje się satysfakcjonujące i pożywne.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 67 % 6 g
34 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę z zielonej fasoli? Przygotuj składniki. Zupę można gotować zarówno na bulionie, mięsie lub kurczaku, jak i na wodzie. Wziąłem bulion z kurczaka. Możesz użyć zielonej fasoli świeżej lub mrożonej. Wybierz zestaw warzyw w zależności od dostępności i pory roku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Nie rozmrażaj wstępnie mrożonej fasoli, po prostu zalej ją gorącą wodą. Możesz zalać fasolę wrzącą wodą w misce na minutę, a następnie spuścić wodę. Lub włóż fasolę do durszlaka i zalej wrzątkiem zlew.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj, obierz i pokrój ziemniaki w paski. Zetrzyj czyste i obrane marchewki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj paprykę i młodą cukinię, usuń rdzeń z nasion z papryki, a następnie pokrój w kostkę lub paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Miałem pokrojoną w kostkę mrożoną paprykę i cukinię.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż ziemniaki, marchewkę i cebulę do rondla, wlej czystą wodę (ja użyłam bulionu z kurczaka). Umieść patelnię na średnim ogniu. Poczekaj, aż woda się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj warzywa przez 7 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie wrzuć zieloną fasolkę, gotuj zupę przez kolejne pięć minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie dodaj cukinię i paprykę ziarna pieprzu, sól do smaku i kontynuuj gotowanie zupy na małym ogniu przez 5-7 minut. Ziemniaki powinny być miękkie, możesz sprawdzić ostrą końcówką noża. Wyłącz ogrzewanie. Odstaw zupę pod przykryciem na 15 minut i podawaj, rozlewając na talerze, ze śmietaną i świeżymi ziołami. Smacznego!

danie okazuje się nie tylko smaczne, ale także bardzo przydatne dzięki takiemu zestawowi warzyw. Fasolka szparagowa jest szczególnie bogata w witaminy. Zawiera dużo karotenu, podobnie jak marchew, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, fosfor, chrom, witaminę A, kwas askorbinowy i minerały. Dlatego jego stosowanie przyczynia się do normalizacji procesów metabolicznych w organizmie, pozwala radzić sobie z zaburzeniami jelit, pomaga pozbyć się nadwagi i poprawia stan skóry.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy