spaghetti z koncentratem pomidorowym

ze zwykłych produktów, proste, niedrogie, w pośpiechu! Spaghetti z koncentratem pomidorowym to szybki i nieskomplikowany przepis, który można przygotować, gdy nie ma czasu na coś większego. Pyszne i satysfakcjonujące danie na rodzinny obiad lub wspaniały dodatek do dań mięsnych i rybnych.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 7 % 1 g
węglowodany 79 % 11 g
56 kcal
IG: 18 / 82 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić spaghetti z koncentratem pomidorowym? Przede wszystkim ugotuj spaghetti. Jak gotować spaghetti? Wlej wymaganą ilość wody do rondla i podpal. Doprowadzić do wrzenia i dodać sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż spaghetti do wrzącej wody. Wymieszaj je natychmiast, aby się nie sklejały. Ponownie zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj, mieszając od czasu do czasu, zgodnie z czasem wskazanym na opakowaniu. Spróbuj spaghetti, aby upewnić się, że jest ugotowane.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotowe spaghetti wrzuć do durszlaka, aby nadmiar płynu spłynął.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym samym czasie, gdy spaghetti się gotuje, podgrzej patelnię. Wlej na nią trochę oleju roślinnego. Obierz cebulę i czosnek. Drobno posiekaj cebulę. Przełóż czosnek przez prasę do czosnku. Umieść wszystko na gorącej patelni i smaż na złoty kolor przez 1-2 minuty na małym ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj koncentrat pomidorowy na patelnię. Jeśli makaron jest gęsty, możesz dodać trochę wody, w której gotuje się spaghetti. Wszystko dobrze wymieszaj i smaż dalej, tylko zmniejsz ogień, aby pasta się nie paliła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Doprowadź wszystko do wrzenia i trzymaj w ogniu, ciągle mieszając, przez 2-3 minuty. Spróbuj sosu. W razie potrzeby dodaj sól, cukier i przyprawy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Spaghetti zostanie ugotowane mniej więcej w tym czasie. Dodaj gotowe spaghetti na patelnię do sosu. Wszystko dobrze wymieszaj i podgrzej, aby masa była równomiernie gorąca. Podawaj na stole. Smacznego!

możesz ugotować takie danie nie tylko ze spaghetti. Możesz użyć makaronu lub dowolnego rodzaju makaronu.
aby uzyskać pikantny smak, dodaj cebulę i czosnek do pasty pomidorowej. A podczas serwowania możesz trochę posypać posiekanymi ziołami i udekorować np. bazylią.
aby uzyskać sytość, spróbuj dodać do sosu trochę smażonego mięsa mielonego lub wędzonego boczku.
nawet początkujący kucharz lub nastolatek z łatwością poradzi sobie z tak prostym daniem.
szybki, prosty, smaczny i ekonomiczny! Polecam do gotowania!!!

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Spaghetti - 338   kcal/100g

Podobne przepisy