Karmel na patyku domowej roboty

jasne, zabawne, słodkie domowe karmelki! Robienie lizaków w domu jest dziecinnie proste. Potrzebujesz tylko cukru, wody i soku z cytryny. Nie potrzebujesz nawet foremek, karmel zostanie wylany łyżką. Dzieci mogą cieszyć się słodyczą bez szkody dla zdrowia!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 3-9 lutego

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 73 g
293 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj karmelowe potrawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj również drewniane patyczki, na które będziesz sadzić cukierki. Do tego celu dobrze nadają się drewniane szaszłyki. Jeśli są za długie, przetnij je na pół. Przygotuj papier, na którym karmel wyschnie. Najlepiej sprawdzi się mata teflonowa. Jeśli go nie ma, weź zwykły pergamin i dobrze nasmaruj go bezwonnym maluchem roślinnym. Do dekoracji użyłem również posypki do ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź patelnię z grubym dnem. Włóż do niego cukier, wlej wodę i sok z cytryny. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść patelnię na ogniu. Mieszając szpatułką, poczekaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mieszanina się zagotuje. Następnie będzie można stale Nie przeszkadzać. Przygotuj pojemnik z zimną wodą, będzie potrzebny zamiast termometru.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozwól karmelowi trochę ugotować, zagotuje się gwałtownie i lekko żółknie. To będzie sygnał do wykonania próby. Aby to zrobić, zanurz drewniany patyczek na sekundę we wrzącym syropie, wyjmij i natychmiast zanurz w zimnej wodzie. Po zanurzeniu patyczka w wodzie szybko porozmawiaj z nim w wodzie, aby schłodzić karmel.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij patyk i dotknij karmelu, który się na nim przykleił. jeśli jest miękki i łatwo go spłaszczyć, musisz dalej gotować. Jeśli karmel stanie się twardy po wodzie, jest gotowy. Mój na tym zdjęciu jest jeszcze trochę plastikowy. Gotuję dalej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz już po kolorze widać, że karmel powinien być gotowy. Test z wodą dał pozytywny wynik-kulka karmelu na patyku stała się twarda niemal natychmiast. Wyłącz ogień.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Za pomocą łyżki wlej Karmel w postaci identycznych kółek na matę lub papier.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż patyczki, lekko wciskając je w karmel.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W razie potrzeby ułóż ozdoby na wierzchu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W ten sposób zrób karmelki z całego syropu. Poczekaj, aż całkowicie ostygną. I dopiero wtedy usuń je z papieru.

taki karmel może być kolorowy, dodając barwniki spożywcze do syropu lub biorąc sok owocowy zamiast wody.
zachowaj ostrożność podczas gotowania karmelu! Pamiętaj, że syrop jest bardzo gorący!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy