sos Polski dla ryb

pikantny i łatwy w przygotowaniu sos na pyszną rybę! Piękny żółtawy SOS przeplatany zielenią, kremowym smakiem i przyjemną kwaskowatością. Idealny do niskotłuszczowych odmian ryb. Bardzo smaczny z gotowaną rybą.
AlinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 88 % 45 g
węglowodany 2 % 1 g
399 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przygotowania polskiego sosu potrzebujemy: masła, jajek, cytryny, soli i pietruszki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj jajka na twardo przez co najmniej 10 minut po zagotowaniu wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usuń skorupkę ze schłodzonych jaj i dokładnie posiekaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj natkę pietruszki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyciskamy sok z cytryny za pomocą sokowirówki. W przypadku braku sokowirówki mocno ściśnij dłonią połowę cytryny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozpuść masło na patelni na średnim ogniu, ciągle mieszając szpatułką, aby się nie przypaliło. Doprowadź olej do stanu płynnego i zmniejsz ogień do małego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj posiekaną natkę pietruszki i jajka do masła, sól i dodaj sok z cytryny. Kontynuuj gotowanie, ciągle mieszając, przez około 3 minuty. Zdejmij patelnię z ognia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Polski SOS jest gotowy. Smacznego!

schłodzony sos jest przechowywany w lodówce, przelewany do czystego naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy