skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przygotowania polskiego sosu potrzebujemy: masła, jajek, cytryny, soli i pietruszki.
Krok 2:
Gotuj jajka na twardo przez co najmniej 10 minut po zagotowaniu wody.
Krok 3:
Usuń skorupkę ze schłodzonych jaj i dokładnie posiekaj.
Krok 4:
Drobno posiekaj natkę pietruszki.
Krok 5:
Wyciskamy sok z cytryny za pomocą sokowirówki. W przypadku braku sokowirówki mocno ściśnij dłonią połowę cytryny.
Krok 6:
Rozpuść masło na patelni na średnim ogniu, ciągle mieszając szpatułką, aby się nie przypaliło. Doprowadź olej do stanu płynnego i zmniejsz ogień do małego.
Krok 7:
Dodaj posiekaną natkę pietruszki i jajka do masła, sól i dodaj sok z cytryny. Kontynuuj gotowanie, ciągle mieszając, przez około 3 minuty. Zdejmij patelnię z ognia.
Krok 8:
Polski SOS jest gotowy. Smacznego!
schłodzony sos jest przechowywany w lodówce, przelewany do czystego naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g