makaron Bolognese z mięsem mielonym

tradycyjne włoskie danie dla miłośników pysznego jedzenia! Przepis na rodzimą kuchnię włoską zaspokoi apetyt nawet najbardziej wyrafinowanego smakosza. Trochę cierpliwości - a będziesz mógł cieszyć się smakiem niesamowitego makaronu z sosem bolońskim!
ilgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 4 g
tłuszcze 18 % 4 g
węglowodany 64 % 14 g
107 kcal
IG: 14 / 79 / 7

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makaron Bolognese z mięsem mielonym? Urozmaićmy nieco swoją dietę dzięki daniu kuchni włoskiej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby rozpocząć, rozgrzej olej w głębokim, dużym rondlu, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż, aż będzie przezroczysta. Włóż mięso mielone i smaż do miękkości, mieszając.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wino i gotuj na wolnym ogniu, aż zniknie zapach alkoholu. Dodaj przyprawy (sól, pieprz, paprykę, oregano).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj pomidory w puszkach, chili, miód i koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek. Rozgnieć pomidory łyżką, a gdy mieszanina się zagotuje, zmniejsz ogień.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj przez ponad dwie godziny, aż sos będzie gładki i gęsty. Nie można się oprzeć jego zapachowi!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby zrobić makaron, zagotuj 1 litr wody na 100 g spaghetti, dodaj oliwę z oliwek i sól. Gotuj makaron przez około 10-12 minut, a następnie wrzuć go do durszlaka i spłucz zimną wodą - aby ostygły i nabrały bogatszego smaku. Rozpuść masło w rondlu i ponownie podgrzej schłodzone spaghetti.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj parmezan.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozostaje położyć makaron na półmisku, polać sosem, posypać startym parmezanem i udekorować drobno posiekaną bazylią. Ty i twoi goście docenisz wszystkie uroki tego pysznego przepisu kulinarnego! Smacznego!

każdy z nas często gotuje różne makarony, w tym spaghetti lub, jak to się nazywa we Włoszech, makaron. Oczywiście są pyszne same w sobie, ale Zgadzam się, że z makaronem bolnese z mięsem mielonym jest znacznie bardziej aromatyczny i interesujący w smaku. Radzę zwrócić uwagę na ten prosty przepis i pewnego niedzielnego poranka ugotować to danie w cichej i spokojnej atmosferze, bez zamieszania i pośpiechu. Poczuj atmosferę Włoch z tym cudownym daniem, które, jestem tego pewien, stanie się jednym z Twoich ulubionych. Wcześniej zamówiłem taki makaron w jednej restauracji, która specjalizuje się w kuchni włoskiej. Teraz gotuję go sam w domu, z czego jestem bardzo dumny! Możesz gotować na lunch lub kolację dla całej rodziny i nieumyślnie przybyłych gości.

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury - punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / w - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy