Schurpa wieprzowa w kotle na ognisku

gotuj w naturze! Baw się dobrze! Jest to tradycyjna shurpa, dostosowana do lokalnych preferencji gastronomicznych poprzez użycie wieprzowiny zamiast jagnięciny. Gotowane na ognisku, daje nie tylko niesamowity smak, ale także niepowtarzalny, pobudzający apetyt aromat.
TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 6 g
tłuszcze 44 % 7 g
węglowodany 19 % 3 g
96 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

gotowanie na ognisku to szczególny rytuał. Jeśli chodzi o kebaby, procedura jest znana i zrozumiała dla wszystkich, ale pierwsze dania to zupełnie inna sprawa. Tutaj, przy odpowiednim podejściu, nie można smażyć mięsa, jeden schurp z wieprzowiny zaspokoi głód i stworzy specjalny nastrój.

najpierw zajmijmy się mięsem. Lepiej jest wziąć wieprzowinę bez kości, ale z niewielką ilością tłuszczu. Mięso myjemy pod bieżącą wodą, suszymy i odcinamy tłuszcz. Resztę miąższu kroimy na porcje.

tłuszcz odcięty od mięsa jest drobno posiekany. Kładziemy kocioł na ogniu, rozprowadzamy tłuszcz na dnie i topimy go, aż będzie przezroczysty i stopiony. Ładujemy mięso do kotła i smażymy bez dodawania oleju, wystarczy jeden tłuszcz wieprzowy. Smażyć na złoty kolor.

podczas gotowania wieprzowiny zajmijmy się warzywami. Lepiej przygotować wszystkie składniki naraz, aby nie poświęcać im dodatkowego czasu na zewnątrz przy ognisku. Cebulę, marchewkę, paprykę, pomidory, cebulę, ziemniaki i czosnek obrać, umyć pod bieżącą wodą i wysuszyć.

marchewki i cebulę kroimy na duże kawałki, warzywa te nabierają bogatego smaku i są lepsze, jeśli są w pełni odczuwalne. Małe rośliny okopowe można nawet pozostawić w całości. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, a czosnek kroimy nożem tak drobno, jak to możliwe. Pokrój pomidory w kostkę lub paski.

warzywa dodamy etapami. Najpierw dodaj marchewki do mięsa smażonego na złoty kolor, dobrze wymieszaj i lekko usmaż. Wlać cebulę, wymieszać, doprowadzić do przezroczystości. Dodaj czosnek i sól, posiekaj kolendrę z groszkiem i wlej do mięsa i warzyw. Po przyprawach wysyłamy paprykę do kotła.Lepiej jest wziąć paprykę w jasnym kolorze, żółtym, czerwonym lub pomarańczowym, poprawi to wygląd gotowego dania.

po dodaniu pieprzu wymieszaj, smaż przez 5 minut i dodaj ziemniaki. Następnie załaduj pomidory i wszystko dobrze wymieszaj. Podczas gdy warzywa są lekko duszone, zagotuj wodę w czajniku. Napełnij warzywa wodą, trochę soli, przykryj i gotuj przez półtorej godziny.

15 minut przed gotowaniem dodaj drobno posiekane warzywa. Gotuj i podawaj shurpa do stołu na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy