skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować zupę z głowy czerwonej ryby, potrzebujemy: głowy łososia, ziemniaków, marchwi, cebuli, wody, liści laurowych, ziele angielskie i soli. Opcjonalnie 1-2 łyżki.l wódka.
Krok 2:
Dokładnie umyj głowy ryb, usuń skrzela, odetnij płetwy. W głowie nie powinno pozostać żadnych małych części, skrzepów krwi, ponieważ może to znacznie wpłynąć na przezroczystość bulionu.
Krok 3:
Umieść główki ryb, całą obraną cebulę, groszek ziela angielskiego na patelni.
Krok 4:
Zalej zimną wodą i ustaw na małym ogniu.
Krok 5:
Marchewki obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na grubej tarce.
Krok 6:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Krok 7:
Doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 40 minut, od czasu do czasu usuwając nagromadzoną pianę z powierzchni. Pod koniec gotowania wyjmij cebulę i wyrzuć.
Krok 8:
Wyjmij główki ryb z bulionu i podziel, oddzielając mięso od kości.
Krok 9:
Odcedź bulion i wróć do ognia. Doprowadzić do wrzenia.
Krok 10:
Włóż do niego ziemniaki i marchewkę. Gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut, aż ziemniaki się ugotują.
Krok 11:
Dodaj pokrojony filet rybny, liść laurowy. Sól do ucha. Gotuj przez kolejne 10 minut. W razie potrzeby na koniec możesz dodać mały kawałek masła do rondla, ale wydawało mi się, że zupa okazała się dość tłusta.
Krok 12:
Po czasie gotowania wyłącz ogień, przykryj garnek pokrywką i pozwól uchu parzyć przez około 10-15 minut.
Krok 13:
Wlej ucho do talerzy i podawaj. Smacznego!
rybę do ucha należy wybrać poprawnie, nawet jeśli chodzi tylko o głowę. Jeśli nie masz dostawcy, który przynosi świeżo złowione ryby, co do których nie masz wątpliwości, ale wybierasz je w sklepie, bardzo ważne jest, aby zwrócić uwagę na następujące kwestie:
- Oczy łososia powinny być przezroczyste. Mętne soczewki oznaczają koniec okresu przydatności do spożycia ryb;
- skrzela powinny być czerwone. Jeśli kolor jest bardziej matowy, podobny do ceglanego, produkt nie jest świeży;
- istniejące warstwy tłuszczu w mięsie powinny mieć biały kolor. Jeśli jest pomarańczowy odcień, tusza rybna została namoczona w barwniku.
jeśli chcesz, możesz dodać 1-2 łyżki do ucha na samym końcu.l wódka. W głowie nie ma zbyt dużo mięsa, więc zwykle do ucha dodaje się rybie ogony. Jednak cały bogaty smak zupy jest skoncentrowany w bulionie, a głowa ryby całkiem sobie z tym radzi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Gotowany łosoś - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g