Zupa rybna z główek łososia

ucho to najbardziej znana i rozpowszechniona zupa rybna. Domowa zupa uszna z głów łososia to prawdziwy prezent dla miłośników owoców morza, a także zbilansowanego, dietetycznego jedzenia. Gotuje się prosto i szybko. Zgodnie z przepisem możesz zrobić zupę z dowolnej czerwonej ryby. Ucho z głowy okazuje się bogate!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 3 g
tłuszcze 13 % 1 g
węglowodany 50 % 4 g
35 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować zupę z głowy czerwonej ryby, potrzebujemy: głowy łososia, ziemniaków, marchwi, cebuli, wody, liści laurowych, ziele angielskie i soli. Opcjonalnie 1-2 łyżki.l wódka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj głowy ryb, usuń skrzela, odetnij płetwy. W głowie nie powinno pozostać żadnych małych części, skrzepów krwi, ponieważ może to znacznie wpłynąć na przezroczystość bulionu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść główki ryb, całą obraną cebulę, groszek ziela angielskiego na patelni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zalej zimną wodą i ustaw na małym ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Marchewki obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 40 minut, od czasu do czasu usuwając nagromadzoną pianę z powierzchni. Pod koniec gotowania wyjmij cebulę i wyrzuć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij główki ryb z bulionu i podziel, oddzielając mięso od kości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odcedź bulion i wróć do ognia. Doprowadzić do wrzenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż do niego ziemniaki i marchewkę. Gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut, aż ziemniaki się ugotują.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj pokrojony filet rybny, liść laurowy. Sól do ucha. Gotuj przez kolejne 10 minut. W razie potrzeby na koniec możesz dodać mały kawałek masła do rondla, ale wydawało mi się, że zupa okazała się dość tłusta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po czasie gotowania wyłącz ogień, przykryj garnek pokrywką i pozwól uchu parzyć przez około 10-15 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej ucho do talerzy i podawaj. Smacznego!

rybę do ucha należy wybrać poprawnie, nawet jeśli chodzi tylko o głowę. Jeśli nie masz dostawcy, który przynosi świeżo złowione ryby, co do których nie masz wątpliwości, ale wybierasz je w sklepie, bardzo ważne jest, aby zwrócić uwagę na następujące kwestie:
- Oczy łososia powinny być przezroczyste. Mętne soczewki oznaczają koniec okresu przydatności do spożycia ryb;
- skrzela powinny być czerwone. Jeśli kolor jest bardziej matowy, podobny do ceglanego, produkt nie jest świeży;
- istniejące warstwy tłuszczu w mięsie powinny mieć biały kolor. Jeśli jest pomarańczowy odcień, tusza rybna została namoczona w barwniku.

jeśli chcesz, możesz dodać 1-2 łyżki do ucha na samym końcu.l wódka. W głowie nie ma zbyt dużo mięsa, więc zwykle do ucha dodaje się rybie ogony. Jednak cały bogaty smak zupy jest skoncentrowany w bulionie, a głowa ryby całkiem sobie z tym radzi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Gotowany łosoś - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy