grzybobranie z mrożonych grzybów

bardzo smaczna i obfita zupa o smaku grzybowym. Jeśli masz zamrożone grzyby w lodówce, spróbuj ugotować z nich grzybnię. Do zupy nadają się absolutnie wszelkie grzyby, można użyć pieczarek, boczniaków i innych leśnych darów natury.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 50 % 5 g
50 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj grzyby z wyprzedzeniem, wyjmij je z zamrażarki i rozmroź. W przepisie użyłem grzybów miodowych z mrozu zebranych zeszłej jesieni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz rozmrożone grzyby w zimnej wodzie, aby pozbyć się resztek leśnych. Obierz ziemniaki, cebulę i marchewkę, umyj ziołami w czystej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ziemniaki w drobną kostkę o wymiarach około 1 cm na 1 cm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyślij grzyby do rondla, zalej zimną wodą i umieść na kuchence na dużym ogniu. Niektóre przepisy sugerują natychmiastowe gotowanie grzybów w bulionie lub w wodzie, gdzie zupa będzie dalej przygotowywana. Proponuję gotować grzyby miodowe osobno, ponieważ podczas gotowania woda stanie się ciemna, dzięki czemu kolor zupy może stać się mniej apetyczny. Jeśli używasz pieczarek, nie musisz ich wcześniej gotować osobno.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W momencie wrzenia na patelni tworzy się piana, usuń ją łyżką i zmniejsz ogień do umiarkowanego. Gotuj grzyby przez około 20-30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym czasie przygotuj smażenie. Posiekaj marchewki cienkim paskiem lub zetrzyj na grubej tarce i pokrój cebulę na małe fragmenty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i wyślij warzywa do smażenia na dużym ogniu. Mieszając cebulę i marchewkę, gotuj przez kilka sekund do minuty, aż cebula będzie lekko półprzezroczysta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ugotowane grzyby wrzuć do durszlaka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelnię wyślij bulion, ziemniaki i grzyby. Umieść na dużym ogniu, po ugotowaniu zmniejsz kuchenkę i gotuj pod półzamkniętą pokrywką, aż ziemniaki będą gotowe (około 20-25 minut).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W tym czasie drobno posiekaj warzywa. Szczypiorek i koperek doskonale nadają się do zupy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyślij do smażenia na patelni, zwiększ ogień do maksimum, sól zupę do smaku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po ugotowaniu dodaj warzywa, przykryj garnek pokrywką, zdejmij z ognia i pozwól grzybowi parzyć przez chwilę(około 15-20 minut).

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zupa jest gotowa, możesz podać!

podając do każdego talerza, możesz dodać trochę kwaśnej śmietany, świetnie nadaje się do zup grzybowych. Zaproponuj & nbsp; zmielony czarny lub ziele angielskie, nie będzie zbyteczny. 

zupa staje się znacznie smaczniejsza i bardziej aromatyczna, jeśli jest podawana przez co najmniej godzinę.

jeśli gotujesz grzybnię z mrożonych zakupionych pieczarek, pomiń krok 4 i 5, nie musisz ich gotować wcześniej. Jeśli masz grzyby leśne zebrane własnymi rękami, postępuj zgodnie ze wszystkimi krokami przepisu.


smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Mrożone grzyby - 23   kcal/100g

Podobne przepisy