skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chude kotlety z fasoli? Przygotuj składniki według listy. Fasola do kotletów nadaje się nie tylko w puszkach, ale także gotowana. W drugim przypadku przygotowanie potrawy zajmuje więcej czasu. Opłucz suchą fasolę i zalej zimną wodą, pozostaw do pęcznienia, najlepiej pozostaw na noc.
Krok 2:
Rano spuść wodę z naczyń z fasolą. Ponownie opłucz fasolę, zalej świeżą partią wody i podpal. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodaj sól. Spuść wodę, pozwól fasoli ostygnąć.
Krok 3:
Umyj, obierz i zetrzyj marchewki.
Krok 4:
Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.
Krok 5:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Podsmaż marchewki z cebulą na oleju. Smaż je przez 10 minut, aby marchewki były miękkie, a cebula przezroczysta. Fasola to uniwersalny produkt, z którym łączy się wiele innych. Dlatego zamiast smażenia warzyw do smaku można użyć grzybów, orzechów, czosnku lub ziół.
Krok 6:
W misce blendera włóż gotowaną fasolę i smażoną marchewkę i cebulę, zmiel składniki na puree. Zamiast blendera możesz użyć robota kuchennego lub maszynki do mięsa. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Ponownie wymieszaj lub uderz blenderem.
Krok 7:
Wsyp mąkę pszenną lub bułkę tartą do talerza. Łyżką stołową włóż trochę mielonego mięsa do mąki, zwiń puste kotlety po obu stronach.
Krok 8:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor, wystarczy 3-4 minuty z każdej strony. Ponieważ wszystkie składniki kotletów są już gotowe, to danie nie wymaga długotrwałej obróbki cieplnej.
Krok 9:
Wyjmij kotlety z patelni i podawaj jako samodzielne danie z sosem, majonezem lub keczupem lub jako dodatek z dodatkiem mięsnym, takim jak smażone lub gotowane mięso, kurczak lub ryba. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g