kotlety z fasoli są chude

pyszne, sycące i pożywne danie na lunch lub kolację! Kotlety z fasoli nadają się nie tylko na chudy stół, ale także wtedy, gdy chcesz po prostu urozmaicić menu. Takie kotlety pod względem smaku i wartości odżywczej są ledwo gorsze od kotletów mięsnych. I nie każdy, kto je spróbuje, od razu zrozumie, z czego się składają.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 15 g
tłuszcze 8 % 4 g
węglowodany 64 % 34 g
256 kcal
IG: 94 / 0 / 6

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chude kotlety z fasoli? Przygotuj składniki według listy. Fasola do kotletów nadaje się nie tylko w puszkach, ale także gotowana. W drugim przypadku przygotowanie potrawy zajmuje więcej czasu. Opłucz suchą fasolę i zalej zimną wodą, pozostaw do pęcznienia, najlepiej pozostaw na noc.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rano spuść wodę z naczyń z fasolą. Ponownie opłucz fasolę, zalej świeżą partią wody i podpal. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodaj sól. Spuść wodę, pozwól fasoli ostygnąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj, obierz i zetrzyj marchewki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Podsmaż marchewki z cebulą na oleju. Smaż je przez 10 minut, aby marchewki były miękkie, a cebula przezroczysta. Fasola to uniwersalny produkt, z którym łączy się wiele innych. Dlatego zamiast smażenia warzyw do smaku można użyć grzybów, orzechów, czosnku lub ziół.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W misce blendera włóż gotowaną fasolę i smażoną marchewkę i cebulę, zmiel składniki na puree. Zamiast blendera możesz użyć robota kuchennego lub maszynki do mięsa. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Ponownie wymieszaj lub uderz blenderem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wsyp mąkę pszenną lub bułkę tartą do talerza. Łyżką stołową włóż trochę mielonego mięsa do mąki, zwiń puste kotlety po obu stronach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor, wystarczy 3-4 minuty z każdej strony. Ponieważ wszystkie składniki kotletów są już gotowe, to danie nie wymaga długotrwałej obróbki cieplnej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij kotlety z patelni i podawaj jako samodzielne danie z sosem, majonezem lub keczupem lub jako dodatek z dodatkiem mięsnym, takim jak smażone lub gotowane mięso, kurczak lub ryba. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy