Zupa z kurczaka

pyszna i obfita zupa z kurczaka z domowym makaronem jajecznym. Świetną opcją na lunch lub kolację dla całej rodziny jest zupa jajeczna z kurczaka z domowym makaronem. To danie kojarzy się z dzieciństwem, ciepłem i wygodą, kolacją w gronie dużej przyjaznej rodziny. W końcu taka zupa była często przygotowywana przez matki w czasach radzieckich, kiedy nie było specjalnej obfitości produktów. Zamiast wermiszelu fabrycznego zastosowano samodzielnie ugotowany makaron jajeczny, kurczak był domowy, tłusty, a zupa okazała się bardzo smaczna i bogata. Nowoczesne gospodynie domowe mają więcej możliwości, ale czasami gospodarstwo domowe może być rozpieszczane takim daniem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 4 g
tłuszcze 13 % 2 g
węglowodany 63 % 10 g
76 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zacznijmy od zrobienia domowego makaronu. Przygotujemy dla niej następujące składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wsyp przesianą mąkę do miski. Robimy w nim wgłębienie i wbijamy jedno jajko kurze, dodajemy pół łyżeczki soli i wlewamy szklankę zimnej wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagnieść elastyczne gładkie ciasto. Wkładamy go do lodówki na pół godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zupę można ugotować z całej części lub wziąć określoną jej część. Oczywiście zupa okaże się znacznie smaczniejsza, jeśli użyjesz domowego kurczaka, ale jeśli nie jest to możliwe, odpowiedni będzie również produkt sklepowy. Mięso jest dobrze umyte, pokrojone na małe kawałki, ponownie spłukane pod bieżącą wodą. Włóż mięso do rondla. napełnij wodą i podpal. gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień, usuń pianę, dodaj sól i pieprz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy je na stole w cienkiej warstwie i przecinamy ostrym nożem w cienkie paski, a następnie przecinamy je w poprzek, aby uzyskać makaron. Pozwól jej położyć się na stole, trochę wyschnąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Moje ziemniaki i marchewki, obierz. Pokrój ziemniaki w paski, kostki lub romby, jak chcesz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój marchewki w małe kostki lub zetrzyj na grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj. Włóż warzywa do bulionu z kurczakiem i kontynuuj gotowanie na średnim ogniu. Gotuj przez około 15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie włóż makaron jajeczny do zupy, natychmiast wymieszaj, aby nie przykleił się do dna garnka. Gotuj przez około 10 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wbij jajko kurze do osobnej miski, potrząśnij widelcem, aż uzyskasz jednorodną mieszaninę. Wlej mieszaninę jajek do wrzącego bulionu. Natychmiast wymieszaj łyżką, aby jajko nie zebrało się w jedną bryłę. Gotuj przez około 5 minut. Spróbuj zupy, jeśli to konieczne, dodaj sól do smaku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zupa jest gotowa. Wlać zupę do talerzy, posypać świeżymi ziołami. Podajemy do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy