kompot z Wiktorii

tonizujący i orzeźwiający kompot. Poczęstuj się! aromat gotowego kompotu truskawkowego i całość jagód
DymitrAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 23 g
92 kcal
IG: 13 / 0 / 87

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min
aby przygotować kompot z Victorii, tej cudownej, pachnącej jagody, musimy je delikatnie umyć, aby nie zmiękły i nie straciły kształtu. 

w rondlu doprowadzamy wodę do wrzenia, wlewamy cukier, po rozpuszczeniu wkładamy jagody Wiktorii do wrzącego syropu i gotujemy dosłownie przez 5 minut, aby wszystkie jagody pozostały nienaruszone.

po ostygnięciu syropu wkładamy truskawki do sterylnych słoików, doprowadzamy syrop do wrzenia i zalewamy nim jagody. Zwijamy słoiki, odwracamy je do góry nogami, przykrywamy kocem i pozostawiamy do ostygnięcia. To wszystko, nasz kompot truskawkowy jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy