kompot z Wiktorii
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
aby przygotować kompot z Victorii, tej cudownej, pachnącej jagody, musimy je delikatnie umyć, aby nie zmiękły i nie straciły kształtu.
w rondlu doprowadzamy wodę do wrzenia, wlewamy cukier, po rozpuszczeniu wkładamy jagody Wiktorii do wrzącego syropu i gotujemy dosłownie przez 5 minut, aby wszystkie jagody pozostały nienaruszone.
po ostygnięciu syropu wkładamy truskawki do sterylnych słoików, doprowadzamy syrop do wrzenia i zalewamy nim jagody. Zwijamy słoiki, odwracamy je do góry nogami, przykrywamy kocem i pozostawiamy do ostygnięcia. To wszystko, nasz kompot truskawkowy jest gotowy!
w rondlu doprowadzamy wodę do wrzenia, wlewamy cukier, po rozpuszczeniu wkładamy jagody Wiktorii do wrzącego syropu i gotujemy dosłownie przez 5 minut, aby wszystkie jagody pozostały nienaruszone.
po ostygnięciu syropu wkładamy truskawki do sterylnych słoików, doprowadzamy syrop do wrzenia i zalewamy nim jagody. Zwijamy słoiki, odwracamy je do góry nogami, przykrywamy kocem i pozostawiamy do ostygnięcia. To wszystko, nasz kompot truskawkowy jest gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g