ciasto z jagodami

najdelikatniejszy, przewiewny, o cytrynowym smaku i soczystych jagodach! Ciasto z jagodami nie pozostawi nikogo obojętnym. Biszkoptowe ciastka zwieńczone cytrynowym Kurdem i kremem maślanym smakują wyśmienicie! Lekka kwaskowatość i soczystość jagód! Twoi Goście i rodzina będą zachwyceni!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 32 % 13 g
węglowodany 59 % 24 g
227 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z jagodami? Odmierz potrzebne składniki na klasyczny biszkopt. Radzę podzielić wagę produktów na 2 części i upiec 2 herbatniki, aby jagody były bardziej równomiernie rozmieszczone na całym torcie. Skrobię kukurydzianą można zastąpić skrobią ziemniaczaną. Wcześniej umyj jagody i dokładnie osusz. Jagody nie powinny być mokre.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę ze skrobią i wanilią i przesiej. Mąka zostanie wzbogacona w tlen, a biszkopt będzie bardziej przewiewny i porowaty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ostrożnie podziel jajka na białka i żółtka. Ani kropla żółtka nie powinna dostać się do białek, w przeciwnym razie niemożliwe będzie uzyskanie stabilnej pianki białkowej podczas ubijania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij żółtka z dużą prędkością miksera z połową normy cukru(około 40 gr.) do gęstej, jasnej masy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W suchym, czystym, beztłuszczowym pojemniku ubij białka. Zacznij ubijać z małą prędkością, aż białka lekko zgęstnieją. Nie przestając ubijać, dodaj pozostały cukier w małych porcjach. Stopniowo zwiększaj prędkość do maksimum. Ubij białka na stabilną, gęstą pianę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Za pomocą łopatki stopniowo łącz ubite białka z masą żółtkową. Zrób to bardzo ostrożnie, wykonując nabieranie od dołu do góry, aby nie zakłócać przewiewności białek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj skórkę z cytryny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W małych porcjach dodaj mieszankę mąki, delikatnie mieszając szpatułką od dołu do góry. Zrób wszystko ostrożnie, ale bez opóźniania procesu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto jest przewiewne, jednorodne.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj spód naczynia do pieczenia pergaminem. Ściany formy nie muszą być smarowane. Ostrożnie włóż ciasto do formy. Rozłóż jagody równomiernie na wierzchu, pogłębiając je nieco w cieście. Jeśli są 2 identyczne kształty, możesz upiec biszkopty w tym samym czasie. Jeśli nie, to na przemian.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piec biszkopt w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 150-160 stopni, aż będzie lekko rumiany, około 30 minut. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika, aby biszkopt nie osiadł z powodu spadku temperatury. Pozostaw biszkopt w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami na 10 minut, a następnie wyjmij. Tryb i czas gotowania mogą być inne. Skoncentruj się na pracy piekarnika. Gotowy biszkopt lekko ostudzić i wyjąć z formy. Okazuje się bardzo delikatny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podobnie przygotuj drugi biszkopt. Gotowe herbatniki powinny całkowicie ostygnąć.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W międzyczasie zajmij się cytrynowym Kurdem. Lepiej jest uzyskać dla niego składniki z wyprzedzeniem, aby miały temperaturę pokojową. Umyj cytryny, dobrze wysusz.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Usuń skórkę z cytryn i wyciśnij sok. Dostałem około 120 ml soku z cytryny.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dobrze wymieszaj skórkę z cukrem, aby nadać jej smak.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ubij jajka widelcem lub trzepaczką, aż będą gładkie.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    W małym rondlu z grubym dnem połącz cukier ze skórką i sokiem z cytryny. Wszystko dobrze wymieszaj.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dodaj ubite jajka, wymieszaj.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Umieść rondel na małym ogniu. Cały czas mieszając (!), doprowadzić masę cytrynową do zgęstnienia. Jeśli istnieje obawa, że jaja się zwijają, możesz ugotować Kurda w łaźni wodnej. Aby sprawdzić gotowość Kurda, przesuń łopatkę, która była utrudniona przez Kurda. Jeśli pozostanie wyraźna ścieżka, Kurd jest gotowy.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Odcedź Kurd przez sito, aby usunąć skórkę z cytryny.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    W ciepłym kurdzie dodaj miękkie masło, dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Aby zapobiec tworzeniu się filmu na powierzchni, przykryj Kurda folią spożywczą & quot; w kontakcie & quot;. Kurd dobrze ostudzić.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Pokroiłam każdy biszkopt na 2 części. Jeśli pieczesz w formie d=22-24 cm, ciasta będą cieńsze. Wtedy nie można ich wyciąć.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Aby zrobić krem, śmietana musi być dobrze schłodzona. Pojemnik do ubijania również musi być schłodzony.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Zacznij ubijać śmietanę z małą prędkością. Dodaj cukier waniliowy. Stopniowo dodając cukier puder i zwiększając prędkość, ubij śmietanę, aż zgęstnieje. Gdy trzepaczki miksera pozostawiają widoczne, wystarczająco gęste smugi, przestań ubijać.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Dodaj do kremu mascarpone.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Mieszaj na niskich obrotach miksera, aż będzie gładka. Krem jest gotowy.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Rozpocznij składanie ciasta. Przykryłam talerz paskami pergaminu, aby utrzymać go w czystości po zrobieniu ciasta. Ale nie jest to konieczne. Posmaruj biszkopt cytrynowym Kurdem.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Na wierzch z kremem maślanym.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Przykryj następnym ciastem i ponownie posmaruj Kurdem.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Powtarzając wszystkie czynności, Zbierz całe ciasto. Przykryj wierzch i boki ciasta kremem. Wstaw deser do lodówki na 5-6 godzin, aby był namoczony i bardziej aromatyczny.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Przed podaniem udekoruj ciasto jagodami lub inną metodą według uznania, pokrój na porcje i podawaj. Smacznego!

to najdelikatniejsze ciasto biszkoptowe, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Podczas cięcia czuje się, jak kurczą się pęcherzyki powietrza, które przenikają ciasta. Ciasto okazuje się bardzo smaczne!

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu  przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Borówka - 36   kcal/100g

Podobne przepisy