skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z jagodami? Odmierz potrzebne składniki na klasyczny biszkopt. Radzę podzielić wagę produktów na 2 części i upiec 2 herbatniki, aby jagody były bardziej równomiernie rozmieszczone na całym torcie. Skrobię kukurydzianą można zastąpić skrobią ziemniaczaną. Wcześniej umyj jagody i dokładnie osusz. Jagody nie powinny być mokre.
Krok 2:
Wymieszaj mąkę ze skrobią i wanilią i przesiej. Mąka zostanie wzbogacona w tlen, a biszkopt będzie bardziej przewiewny i porowaty.
Krok 3:
Ostrożnie podziel jajka na białka i żółtka. Ani kropla żółtka nie powinna dostać się do białek, w przeciwnym razie niemożliwe będzie uzyskanie stabilnej pianki białkowej podczas ubijania.
Krok 4:
Ubij żółtka z dużą prędkością miksera z połową normy cukru(około 40 gr.) do gęstej, jasnej masy.
Krok 5:
W suchym, czystym, beztłuszczowym pojemniku ubij białka. Zacznij ubijać z małą prędkością, aż białka lekko zgęstnieją. Nie przestając ubijać, dodaj pozostały cukier w małych porcjach. Stopniowo zwiększaj prędkość do maksimum. Ubij białka na stabilną, gęstą pianę.
Krok 6:
Za pomocą łopatki stopniowo łącz ubite białka z masą żółtkową. Zrób to bardzo ostrożnie, wykonując nabieranie od dołu do góry, aby nie zakłócać przewiewności białek.
Krok 7:
Dodaj skórkę z cytryny.
Krok 8:
W małych porcjach dodaj mieszankę mąki, delikatnie mieszając szpatułką od dołu do góry. Zrób wszystko ostrożnie, ale bez opóźniania procesu.
Krok 9:
Ciasto jest przewiewne, jednorodne.
Krok 10:
Przykryj spód naczynia do pieczenia pergaminem. Ściany formy nie muszą być smarowane. Ostrożnie włóż ciasto do formy. Rozłóż jagody równomiernie na wierzchu, pogłębiając je nieco w cieście. Jeśli są 2 identyczne kształty, możesz upiec biszkopty w tym samym czasie. Jeśli nie, to na przemian.
Krok 11:
Piec biszkopt w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 150-160 stopni, aż będzie lekko rumiany, około 30 minut. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika, aby biszkopt nie osiadł z powodu spadku temperatury. Pozostaw biszkopt w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami na 10 minut, a następnie wyjmij. Tryb i czas gotowania mogą być inne. Skoncentruj się na pracy piekarnika. Gotowy biszkopt lekko ostudzić i wyjąć z formy. Okazuje się bardzo delikatny.
Krok 12:
Podobnie przygotuj drugi biszkopt. Gotowe herbatniki powinny całkowicie ostygnąć.
Krok 13:
W międzyczasie zajmij się cytrynowym Kurdem. Lepiej jest uzyskać dla niego składniki z wyprzedzeniem, aby miały temperaturę pokojową. Umyj cytryny, dobrze wysusz.
Krok 14:
Usuń skórkę z cytryn i wyciśnij sok. Dostałem około 120 ml soku z cytryny.
Krok 15:
Dobrze wymieszaj skórkę z cukrem, aby nadać jej smak.
Krok 16:
Ubij jajka widelcem lub trzepaczką, aż będą gładkie.
Krok 17:
W małym rondlu z grubym dnem połącz cukier ze skórką i sokiem z cytryny. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 18:
Dodaj ubite jajka, wymieszaj.
Krok 19:
Umieść rondel na małym ogniu. Cały czas mieszając (!), doprowadzić masę cytrynową do zgęstnienia. Jeśli istnieje obawa, że jaja się zwijają, możesz ugotować Kurda w łaźni wodnej. Aby sprawdzić gotowość Kurda, przesuń łopatkę, która była utrudniona przez Kurda. Jeśli pozostanie wyraźna ścieżka, Kurd jest gotowy.
Krok 20:
Odcedź Kurd przez sito, aby usunąć skórkę z cytryny.
Krok 21:
W ciepłym kurdzie dodaj miękkie masło, dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 22:
Aby zapobiec tworzeniu się filmu na powierzchni, przykryj Kurda folią spożywczą & quot; w kontakcie & quot;. Kurd dobrze ostudzić.
Krok 23:
Pokroiłam każdy biszkopt na 2 części. Jeśli pieczesz w formie d=22-24 cm, ciasta będą cieńsze. Wtedy nie można ich wyciąć.
Krok 24:
Aby zrobić krem, śmietana musi być dobrze schłodzona. Pojemnik do ubijania również musi być schłodzony.
Krok 25:
Zacznij ubijać śmietanę z małą prędkością. Dodaj cukier waniliowy. Stopniowo dodając cukier puder i zwiększając prędkość, ubij śmietanę, aż zgęstnieje. Gdy trzepaczki miksera pozostawiają widoczne, wystarczająco gęste smugi, przestań ubijać.
Krok 26:
Dodaj do kremu mascarpone.
Krok 27:
Mieszaj na niskich obrotach miksera, aż będzie gładka. Krem jest gotowy.
Krok 28:
Rozpocznij składanie ciasta. Przykryłam talerz paskami pergaminu, aby utrzymać go w czystości po zrobieniu ciasta. Ale nie jest to konieczne. Posmaruj biszkopt cytrynowym Kurdem.
Krok 29:
Na wierzch z kremem maślanym.
Krok 30:
Przykryj następnym ciastem i ponownie posmaruj Kurdem.
Krok 31:
Powtarzając wszystkie czynności, Zbierz całe ciasto. Przykryj wierzch i boki ciasta kremem. Wstaw deser do lodówki na 5-6 godzin, aby był namoczony i bardziej aromatyczny.
Krok 32:
Przed podaniem udekoruj ciasto jagodami lub inną metodą według uznania, pokrój na porcje i podawaj. Smacznego!
to najdelikatniejsze ciasto biszkoptowe, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Podczas cięcia czuje się, jak kurczą się pęcherzyki powietrza, które przenikają ciasta. Ciasto okazuje się bardzo smaczne!
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Borówka - 36 kcal/100g