skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić brokuły w sosie śmietanowym? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć brokuły zarówno mrożone, jak i świeże. Krem nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu od 10 do 20%, w zależności od preferencji smakowych. Najważniejsze jest to, że są świeże, naturalne i wysokiej jakości. Do sosu możesz dodać zmielony czarny pieprz. W razie potrzeby podczas serwowania użyj zieleni, wziąłem koperek.
Krok 2:
Spłucz mrożone brokuły zimną wodą, a następnie pozwól wodzie spłynąć. Jeśli używasz świeżych brokułów, rozłóż główkę kapusty na różyczki, odcinając zbyt grube części. Gotuj kapustę we wrzącej osolonej wodzie na średnim ogniu przez 7 do 8 minut. Nie jest to konieczne dłużej, aby kapusta się nie rozpadła.
Krok 3:
Wrzuć brokuły do durszlaka, aby szkło woda.
Krok 4:
W przypadku sosu na patelni roztop masło. Zrób to na najmniejszym ogniu, aby nie zaczął się palić.
Krok 5:
Dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka. Smażyć mąkę z olejem na małym ogniu, ciągle mieszając, aż będzie złoty.
Krok 6:
Lekko podgrzej śmietanę na osobnej patelni. Wlej je cienkim strumieniem na patelnię, aktywnie mieszając masę, aby wszystkie grudki mąki rozdzieliły się, a sos stał się jednorodny.
Krok 7:
Na małym ogniu i ciągle mieszając doprowadzić sos do wrzenia. Sól, dodaj gałkę muszkatołową, dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Gotuj sos, aż lekko zgęstnieje, 2 minuty.
Krok 9:
Włóż brokuły do sosu, delikatnie wymieszaj. Trzymaj kapustę w sosie na małym ogniu przez 1-2 minuty. W razie potrzeby udekoruj świeżymi ziołami podczas serwowania. Smacznego!
sos jest średnio gęsty, po schłodzeniu staje się grubszy.
aby uzyskać mniej lub bardziej gęsty sos, można odpowiednio zwiększyć lub zmniejszyć ilość mąki.
brokuły w kremowym sosie można podawać jako samodzielne danie lub jako lekki dodatek do pieczonego mięsa, ryby lub kurczaka.
taki lekki lunch lub kolacja będzie odpowiedni dla tych, którzy podążają za figurą. W końcu ta kapusta jest jednym z dietetycznych warzyw. Dzięki dużej ilości błonnika brokuły są dobrze sycące, ale jednocześnie niskokaloryczne.
brokuły zawierają duże ilości witamin i mikroelementów. Beta-karoten jest jeszcze większy niż marchew.
brokuły ugotowane w ten sposób bardzo mi się podobały. Okazało się, że jest bardzo delikatny, kremowy smak. Ponadto przygotowanie jest bardzo proste i szybkie.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g