zupa ze szczawiu i pokrzywy z jajkiem

najzdrowszy, najjaśniejszy, najsmaczniejszy, najbardziej wiosenny! Zupa z pokrzywy i szczawiu z jajkiem to morze witamin na twoim talerzu! Jego smak jest znany wielu od dzieciństwa, jest idealny do menu dla dzieci. Podawaj ze świeżą domową śmietaną i brązowym chlebem. Przygotowanie jest szybkie i proste!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu
Uczestnik konkursu najlepsze z nowych przepisów - dla profesjonalistów

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 4 g
tłuszcze 9 % 1 g
węglowodany 55 % 6 g
47 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować zupę pokrzywowo-szczawiową z jajkiem? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty zgodnie z listą wskazaną w przepisie. Podczas zbierania pokrzywy zachowaj ostrożność i używaj rękawiczek, aby nie poparzyć rąk. Wybierz młode pokrzywy, z małymi liśćmi i cienkimi łodygami, w przeciwnym razie warto używać tylko liści do zupy, bez łodyg. Umyj jajka i ugotuj na twardo.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, marchewkę, ziemniaki i czosnek. Dokładnie umyj warzywa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój marchewki w paski lub zetrzyj na grubej tarce, posiekaj cebulę losowo niezbyt grubo.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ziemniaki w małe kostki lub kostki, jak zwykle.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W garnku z grubym dnem podgrzej niewielką ilość rafinowanego oleju. Podsmaż marchewki z cebulą do pożądanego stopnia, ciągle mieszając. Wyślij ziemniaki na patelnię do smażenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej bulion lub zwykłą wodę. Dostosuj ilość płynu do swoich upodobań w zależności od grubości zupy, którą chcesz uzyskać. Rosół można wziąć według własnego uznania. Zwykle używam kurczaka. Sól do smaku. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do minimum i gotuj zupę pod zamkniętą pokrywką, aż ziemniaki będą gotowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dokładnie umyj pokrzywy, aby pozbyć się resztek ziemi lub piasku, jeśli takie istnieją (użyj rękawiczek).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej wrzącą wodę na pokrzywy i pozostaw na kilka sekund. Następnie spuść wodę. Dzięki wrzącej wodzie pokrzywa nie będzie już palić rąk i można ją łatwo posiekać w przyszłości na zupę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obierz jajka. Rozgnieć żółtka widelcem i pokrój białka w drobną kostkę. W razie potrzeby jajka można posiekać w kostkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dokładnie umyj każdy liść szczawiu. Pokrzywy, szczaw i szczypiorek pokrój losowo.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy ziemniaki w garnku będą gotowe, wyślij jajka do zupy. Zwiększyć płomień płyty.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po kilku sekundach wyślij szczaw, pokrzywę i cebulę na patelnię. W razie potrzeby dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki, a także szczypiorek, przepuszczony przez prasę. Po pojawieniu się pierwszych oznak wrzenia zdejmij zupę z ognia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pozostaw zupę na kilka minut i podawaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na każdym talerzu możesz ułożyć pół lub ćwiartkę jajka na twardo. W razie potrzeby posyp gotową zupę ziela angielskiego.

jajka do zupy można pokroić lub zetrzeć na grubej tarce. I możesz ubić surowe jajka w osobnym pojemniku i wlać je pod koniec gotowania cienkim strumieniem, mieszając widelcem, aby utworzyć lekkie koronki jajeczne. 


smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pokrzywa - 33   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy