skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować zupę pokrzywowo-szczawiową z jajkiem? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty zgodnie z listą wskazaną w przepisie. Podczas zbierania pokrzywy zachowaj ostrożność i używaj rękawiczek, aby nie poparzyć rąk. Wybierz młode pokrzywy, z małymi liśćmi i cienkimi łodygami, w przeciwnym razie warto używać tylko liści do zupy, bez łodyg. Umyj jajka i ugotuj na twardo.
Krok 2:
Obierz cebulę, marchewkę, ziemniaki i czosnek. Dokładnie umyj warzywa.
Krok 3:
Pokrój marchewki w paski lub zetrzyj na grubej tarce, posiekaj cebulę losowo niezbyt grubo.
Krok 4:
Pokrój ziemniaki w małe kostki lub kostki, jak zwykle.
Krok 5:
W garnku z grubym dnem podgrzej niewielką ilość rafinowanego oleju. Podsmaż marchewki z cebulą do pożądanego stopnia, ciągle mieszając. Wyślij ziemniaki na patelnię do smażenia.
Krok 6:
Wlej bulion lub zwykłą wodę. Dostosuj ilość płynu do swoich upodobań w zależności od grubości zupy, którą chcesz uzyskać. Rosół można wziąć według własnego uznania. Zwykle używam kurczaka. Sól do smaku. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do minimum i gotuj zupę pod zamkniętą pokrywką, aż ziemniaki będą gotowe.
Krok 7:
Dokładnie umyj pokrzywy, aby pozbyć się resztek ziemi lub piasku, jeśli takie istnieją (użyj rękawiczek).
Krok 8:
Wlej wrzącą wodę na pokrzywy i pozostaw na kilka sekund. Następnie spuść wodę. Dzięki wrzącej wodzie pokrzywa nie będzie już palić rąk i można ją łatwo posiekać w przyszłości na zupę.
Krok 9:
Obierz jajka. Rozgnieć żółtka widelcem i pokrój białka w drobną kostkę. W razie potrzeby jajka można posiekać w kostkę.
Krok 10:
Dokładnie umyj każdy liść szczawiu. Pokrzywy, szczaw i szczypiorek pokrój losowo.
Krok 11:
Gdy ziemniaki w garnku będą gotowe, wyślij jajka do zupy. Zwiększyć płomień płyty.
Krok 12:
Po kilku sekundach wyślij szczaw, pokrzywę i cebulę na patelnię. W razie potrzeby dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki, a także szczypiorek, przepuszczony przez prasę. Po pojawieniu się pierwszych oznak wrzenia zdejmij zupę z ognia.
Krok 13:
Pozostaw zupę na kilka minut i podawaj.
Krok 14:
Na każdym talerzu możesz ułożyć pół lub ćwiartkę jajka na twardo. W razie potrzeby posyp gotową zupę ziela angielskiego.
jajka do zupy można pokroić lub zetrzeć na grubej tarce. I możesz ubić surowe jajka w osobnym pojemniku i wlać je pod koniec gotowania cienkim strumieniem, mieszając widelcem, aby utworzyć lekkie koronki jajeczne.
smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pokrzywa - 33 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g