pilaw bezmięsny z warzywami na patelni

Szybki i łatwy dodatek do najpopularniejszych potraw! Pilaw bez mięsa z warzywami na patelni to danie przygotowywane przy użyciu tej samej technologii, co klasyczna wersja mięsna. Spodoba się tym, którzy poszczą lub stosują dietę wegetariańską.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 18 % 10 g
węglowodany 75 % 42 g
265 kcal
IG: 19 / 81 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pilaw bez mięsa z warzywami na patelni? Przygotuj jedzenie. Każdy ryż jest odpowiedni-okrągły, długi, brązowy, czerwony. Ale nie radziłbym brać gotowanego na parze — nie wchłania tłuszczu, a pilaw nie będzie tak smaczny. Weź dużo cebuli i marchwi, dodadzą soczystości. Ale weź czosnek do smaku. Możesz dodać nawet trzy głowy. Wybrałam jedną. Z przypraw radzę wziąć specjalny zestaw, zawiera zira i berberys.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj warzywa. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki pierścieni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obrane marchewki pokrój w paski. Nie pocieraj go, zamieni się w owsiankę, aw prawdziwym Pilawie ważny jest smak produktu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz główkę czosnku z górnej warstwy łuski,ale nie więcej — jest potrzebna jako całość.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź patelnię z grubym dnem lub kocioł. Podgrzej go na dużym ogniu, wlej olej roślinny. Połóż posiekaną cebulę, smaż ją, mieszając, przez kilka minut. Następnie włóż marchewki. Piecz warzywa na dużym ogniu, mieszając, około 5 minut. Powinny być smażone, a nie duszone. Na koniec dodaj sól i przyprawy, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas smażenia warzyw opłucz ryż. Myj go przez długi czas, aż woda będzie całkowicie czysta. To zmyje skrobię z ryżu, a pilaw okaże się kruchy. Ułóż umyty ryż równą warstwą na warzywach. Włóż do niego główki czosnku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij ryż gorącą wodą, skróci to czas gotowania pilawu. Wlej wodę delikatnie wzdłuż ściany, aby ryż pozostał na wierzchu. W żadnym wypadku nie mieszaj pilawu, jest przygotowywany w ten sposób.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zmniejsz ciepło do minimum, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw pilaw do ugotowania, aż płyn całkowicie wyparuje. Zajmie to 10-15 minut, w zależności od ilości ryżu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy w ogóle nie ma wody, wyłącz ogrzewanie i pozostaw pilaw na 15 minut pod przykryciem. Ryż w końcu osiągnie gotowość.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    I dopiero wtedy usuń czosnek i wymieszaj ryż z warzywami. Pilaw bez mięsa jest gotowy. Możesz podać go do stołu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj czosnek z pilawem, okazuje się, że jest gotowany na parze i bardzo aromatyczny. Smacznego!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy