makaron z małżami w sosie śmietanowym

oryginalne, pachnące, pikantne, święto każdego dnia! Makaron z małżami w kremowym sosie to prawdziwe danie śródziemnomorskie, przygotowane według wszystkich zasad kuchni włoskiej. Owoce morza świetnie komponują się z kremowym sosem, który zmiękcza ich smak i sprawia, że makaron jest jedwabisty.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 8 g
tłuszcze 24 % 11 g
węglowodany 58 % 26 g
267 kcal
IG: 8 / 92 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makaron z małżami w sosie śmietanowym? Przygotuj jedzenie. Makaron weź dowolny długi lub średni (spaghetti, fettuccini, linguine, orecchiette, farfalle itp.). Krem nadaje się do 10-20% tłuszczu. Małże można stosować zarówno obrane, jak i w skorupkach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli małże są zamrożone-najpierw je rozmrozić, przenosząc je z zamrażarki na noc do lodówki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Czosnek obrać i grubo posiekać. Zwykle kroję czosnek w płatki, ponieważ łatwiej będzie je również wyjąć z patelni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej mieszankę masła i masła. W takiej kombinacji masło nie spali się, ponieważ temperatura spalania roślin jest znacznie wyższa.Gorenje. Zrób ogień niezbyt silny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podsmaż czosnek na złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    A następnie wyjmij go. Czosnek jest potrzebny tylko do aromatyzowania oleju. Umieść małże na patelni. Smaż je na średnim ogniu przez około 3 minuty. Owoce morza po długim smażeniu stają się gumowate i bez smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej śmietanę na patelnię i zagotuj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Spaghetti ugotować w osolonej wodzie do stopnia al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Włóż gotowy makaron do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć. Sos do spaghetti gotuje się szybko, więc najlepiej zacząć gotować makaron w tym samym czasie, co SOS.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść spaghetti na patelni do małży i wymieszaj. Podgrzej je dosłownie przez 1 minutę i zdejmij patelnię z ognia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Natychmiast ułóż makaron z małżami na talerzach i podawaj. Smacznego!

mięso małży to czyste, wysokiej jakości białko. Jest bogaty w fosfatydy. Co korzystnie wpływa na pracę wątroby. Te skorupiaki są dość tłuste, ale tak zwane" zdrowe " tłuszcze, które zawierają szczególnie zdrowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Są to specjalne substancje, które poprawiają pracę mózgu i przywracają dawną ostrość wzroku.
małże zawierają różne pierwiastki śladowe, w tym cynk, mangan, jod, kobalt, miedź, około 20 niezbędnych aminokwasów, a także witaminy B2, B6, B1, PP, a także E i D. Ponadto małże są doskonałym przeciwutleniaczem. Szczególnie dużo w małżach kobaltu: prawie dziesięć razy więcej niż w wątróbce wieprzowej, wołowej i drobiowej.
małże charakteryzują się przyjemnym delikatnym smakiem, wysoką wartością odżywczą i wysoce skutecznymi właściwościami leczniczymi, przydatnymi do poprawy metabolizmu, stymulowania procesu hematopoezy, zwiększania ogólnego napięcia, wzmacniania odporności. Małże są zalecane w przypadku różnych chorób krwi, zwiększonego promieniowania.

śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Małże smażone - 59   kcal/100g
  • Małże gotowane - 50   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Spaghetti - 338   kcal/100g

Podobne przepisy