skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić makaron z małżami w sosie śmietanowym? Przygotuj jedzenie. Makaron weź dowolny długi lub średni (spaghetti, fettuccini, linguine, orecchiette, farfalle itp.). Krem nadaje się do 10-20% tłuszczu. Małże można stosować zarówno obrane, jak i w skorupkach.
Krok 2:
Jeśli małże są zamrożone-najpierw je rozmrozić, przenosząc je z zamrażarki na noc do lodówki.
Krok 3:
Czosnek obrać i grubo posiekać. Zwykle kroję czosnek w płatki, ponieważ łatwiej będzie je również wyjąć z patelni.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej mieszankę masła i masła. W takiej kombinacji masło nie spali się, ponieważ temperatura spalania roślin jest znacznie wyższa.Gorenje. Zrób ogień niezbyt silny.
Krok 5:
Podsmaż czosnek na złoty kolor.
Krok 6:
A następnie wyjmij go. Czosnek jest potrzebny tylko do aromatyzowania oleju. Umieść małże na patelni. Smaż je na średnim ogniu przez około 3 minuty. Owoce morza po długim smażeniu stają się gumowate i bez smaku.
Krok 7:
Wlej śmietanę na patelnię i zagotuj.
Krok 8:
Spaghetti ugotować w osolonej wodzie do stopnia al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Włóż gotowy makaron do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć. Sos do spaghetti gotuje się szybko, więc najlepiej zacząć gotować makaron w tym samym czasie, co SOS.
Krok 9:
Umieść spaghetti na patelni do małży i wymieszaj. Podgrzej je dosłownie przez 1 minutę i zdejmij patelnię z ognia.
Krok 10:
Natychmiast ułóż makaron z małżami na talerzach i podawaj. Smacznego!
mięso małży to czyste, wysokiej jakości białko. Jest bogaty w fosfatydy. Co korzystnie wpływa na pracę wątroby. Te skorupiaki są dość tłuste, ale tak zwane" zdrowe " tłuszcze, które zawierają szczególnie zdrowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Są to specjalne substancje, które poprawiają pracę mózgu i przywracają dawną ostrość wzroku.
małże zawierają różne pierwiastki śladowe, w tym cynk, mangan, jod, kobalt, miedź, około 20 niezbędnych aminokwasów, a także witaminy B2, B6, B1, PP, a także E i D. Ponadto małże są doskonałym przeciwutleniaczem. Szczególnie dużo w małżach kobaltu: prawie dziesięć razy więcej niż w wątróbce wieprzowej, wołowej i drobiowej.
małże charakteryzują się przyjemnym delikatnym smakiem, wysoką wartością odżywczą i wysoce skutecznymi właściwościami leczniczymi, przydatnymi do poprawy metabolizmu, stymulowania procesu hematopoezy, zwiększania ogólnego napięcia, wzmacniania odporności. Małże są zalecane w przypadku różnych chorób krwi, zwiększonego promieniowania.
śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Małże smażone - 59 kcal/100g
- Małże gotowane - 50 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g