skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić makaron z serem i jajkiem? Przygotuj jedzenie. Makaron pasuje do każdego kształtu, wziąłem spaghetti. Wybierz wysokiej jakości makaron z pszenicy durum-taki makaron jest smaczniejszy i nie gotuje się w owsiance.
Krok 2:
Pierwszą rzeczą jest umieszczenie garnka z wodą do gotowania makaronu na kuchence. Gdy się zagotuje, zajmij się innymi potrawami. Zetrzyj ser na grubej tarce. Weź wysokiej jakości i naturalny ser, bez substytutów tłuszczów mlecznych. Najlepiej sprawdza się twardy lub półstały, najważniejsze jest to, że dobrze się topi i jest pyszny.
Krok 3:
Wbij jajko do miski. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Lekko ubij widelcem, aż będzie gładki. Dodaj trochę soli i zmielonego czarnego pieprzu. Pamiętaj, że jajko zostanie następnie zmieszane z serem, który zawiera również sól, nie przesadzaj. Ponownie wymieszaj jajko.
Krok 4:
Dodaj do niego starty ser. Wymieszać.
Krok 5:
W międzyczasie woda się zagotuje. Posolić i wrzucić makaron. Natychmiast wymieszaj, aby nie przykleiły się do dna. Gotuj makaron na średnim ogniu zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Od czasu do czasu mieszaj zawartość patelni. Nie rozgotuj makaronu, powinien pozostać trochę twardy - taki makaron jest smaczniejszy i zdrowszy.
Krok 6:
Przenieś gotowy makaron na patelnię. Lepiej, jeśli jest nieprzywierający, wtedy ser nie przyklei się do dna. Aby danie nie było suche, wlej trochę wody, w której gotowano makaron. Umieść jajko i ser na patelni. Zmniejsz ogień, wtedy jajko nie zwinie się, ale zamieni się w sos. Przy ciągłym mieszaniu osiągnij całkowite stopienie sera. Gdy to nastąpi, wyłącz ogrzewanie.
Krok 7:
Natychmiast przenieś makaron na talerze, posyp je zmielonym czarnym pieprzem i podawaj. Smacznego!
bardzo smaczny makaron! Okazuje się, że wygląda jak słynna Carbonara, tylko bez boczku. Ugotuj go w takiej ilości, aby natychmiast zjeść — po podgrzaniu nie jest już tak dobry.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g