makaron z serem i jajkiem

Szybki, prosty, pyszny, na obiad dla całej rodziny! Makaron z serem i jajkiem to danie, które zarówno dorośli, jak i dzieci uwielbiają. Ten przepis różni się tym, że jajko nie jest wstrząsane silnym ciepłem, dzięki czemu uzyskuje się podobieństwo sosu serowego.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 21 g
tłuszcze 53 % 24 g
węglowodany 0 % 0 g
277 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makaron z serem i jajkiem? Przygotuj jedzenie. Makaron pasuje do każdego kształtu, wziąłem spaghetti. Wybierz wysokiej jakości makaron z pszenicy durum-taki makaron jest smaczniejszy i nie gotuje się w owsiance.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwszą rzeczą jest umieszczenie garnka z wodą do gotowania makaronu na kuchence. Gdy się zagotuje, zajmij się innymi potrawami. Zetrzyj ser na grubej tarce. Weź wysokiej jakości i naturalny ser, bez substytutów tłuszczów mlecznych. Najlepiej sprawdza się twardy lub półstały, najważniejsze jest to, że dobrze się topi i jest pyszny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbij jajko do miski. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Lekko ubij widelcem, aż będzie gładki. Dodaj trochę soli i zmielonego czarnego pieprzu. Pamiętaj, że jajko zostanie następnie zmieszane z serem, który zawiera również sól, nie przesadzaj. Ponownie wymieszaj jajko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj do niego starty ser. Wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie woda się zagotuje. Posolić i wrzucić makaron. Natychmiast wymieszaj, aby nie przykleiły się do dna. Gotuj makaron na średnim ogniu zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Od czasu do czasu mieszaj zawartość patelni. Nie rozgotuj makaronu, powinien pozostać trochę twardy - taki makaron jest smaczniejszy i zdrowszy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś gotowy makaron na patelnię. Lepiej, jeśli jest nieprzywierający, wtedy ser nie przyklei się do dna. Aby danie nie było suche, wlej trochę wody, w której gotowano makaron. Umieść jajko i ser na patelni. Zmniejsz ogień, wtedy jajko nie zwinie się, ale zamieni się w sos. Przy ciągłym mieszaniu osiągnij całkowite stopienie sera. Gdy to nastąpi, wyłącz ogrzewanie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Natychmiast przenieś makaron na talerze, posyp je zmielonym czarnym pieprzem i podawaj. Smacznego!

bardzo smaczny makaron! Okazuje się, że wygląda jak słynna Carbonara, tylko bez boczku. Ugotuj go w takiej ilości, aby natychmiast zjeść — po podgrzaniu nie jest już tak dobry.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy