Kremowa zupa dyniowa ze śmietaną

apetyczny, delikatny, zdrowy, jasny i bardzo piękny! Kremowa zupa dyniowa to najprostszy przepis na gęstą zupę puree z jesiennej pomarańczowej piękności. Wstępne smażenie nadaje potrawie bogaty smak, a dodanie śmietany nadaje delikatności i kremowości.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 40 % 4 g
węglowodany 50 % 5 g
69 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kremową zupę dyniową ze śmietaną? Przygotuj jedzenie. Każda dynia jest odpowiednia, ale nadal najsmaczniejsza zupa pochodzi ze słodkich odmian. Przepis wskazuje wagę już obranej dyni. Jako płynny składnik nadaje się nie tylko woda, ale także bulion warzywny. Z bulionem smak zupy będzie bardziej nasycony, ale szybciej gotować z wodą(jeśli nie ma gotowanego bulionu. Weź mleko o dowolnej zawartości tłuszczu, a śmietana będzie wystarczająca 10%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj dynię. Dobrze umyj, osusz i pokrój na pół. Łyżką zeskrob nasiona i część miąższu, na której się trzymają. Nie wyrzucaj nasion, można je wysuszyć i jeść — są bardzo przydatne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odetnij skórkę z dyni. Uważaj — jest bardzo twarda. Wygodniej będzie to zrobić, krojąc dynię na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój miąższ dyni w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź patelnię lub garnek, w którym będziesz gotować zupę. Umieść go na małym ogniu. Wrzuć masło i rozpuść. Natychmiast włóż dynię do oleju i wymieszaj. Smaż dynię, mieszając, na małym ogniu przez około 10 minut. Jednocześnie podgrzej mleko, aż będzie gorące.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mąkę do dyni, wymieszaj i smaż dynię już z mąką przez około 2 minuty. Dodanie mąki sprawi, że zupa będzie gęstsza.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej gorącą wodę (lub bulion) i mleko do garnka. Wymieszaj i zagotuj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj zupę przez 10-15 minut. W tym czasie dynia powinna stać się miękka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kiedy to się stanie, wlej śmietanę do zupy i dodaj sól. Wymieszaj i ponownie zagotuj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotuj zupę już ze śmietaną przez kilka minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Uderz gorącą zupę za pomocą blendera zanurzeniowego. Powinieneś uzyskać jednorodną i umiarkowanie gęstą zupę. Jeśli okaże się, że jest zbyt płynny, zagotuj go jeszcze trochę, już w postaci tłuczonych ziemniaków. Jeśli jest zbyt gęsty, rozcieńczyć zupę gorącym mlekiem do pożądanej konsystencji.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Natychmiast podawaj zupę do stołu, smakuje lepiej z upałem z upałem. Możesz posypać go lekko smażonymi pestkami dyni i natką pietruszki. Smacznego!

uwielbiam i robię taką zupę każdej jesieni. To w tak prostej wersji-bez ziemniaków i innych warzyw. Bardzo radzę dodać szczyptę gałki muszkatołowej do zupy z dyni — będzie lśnić nowymi kolorami.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy