kapuśniak na bulionie mięsnym

Wypróbuj pachnącą kapuśniak z mięsem! Bardzo smaczne! Kapuśniak na bulionie mięsnym jest bardziej satysfakcjonujący, ma przyjemną kwaskowatość i pikantny aromat. W przypadku bulionu możesz wziąć wieprzowinę lub wołowinę na kości, a także po prostu polędwicę, nie wpłynie to na smak gotowego dania. Możesz podawać kapuśniak ze śmietaną, która korzystnie podkreśli smak tego dania.
@ rishk@Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 7 g
tłuszcze 48 % 12 g
węglowodany 24 % 6 g
160 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Moja wieprzowina, włóż do rondla, zalej wodą, Wyślij do ognia, zagotuj, gotuj przez 5 minut.

2. Odcedź pierwszy bulion, napełnij mięso czystą wodą, dodaj liść laurowy, ziarna pieprzu, obrany korzeń selera, gotuj, aż mięso będzie gotowe, około 30 minut od momentu wrzenia.

3. Następnie wyjmij wieprzowinę, przenieś na talerz, ostudź, pokrój na porcje. Seler, ziarna pieprzu i liście laurowe są również usuwane łyżką cedzakową lub po prostu filtrujemy bulion przez sito.

4. Obierz cebulę i marchewkę, pokrój cebulę w drobną kostkę, zetrzyj marchewki. Smażyć warzywa na oleju roślinnym.

5. Obierz ziemniaki, pokrój w małe kostki, włóż do wrzącego bulionu. Gotuj ziemniaki przez 10 minut.

4. Kapustę kiszoną wysyłamy po ziemniakach, gotujemy przez około 7 minut, po czym rozprowadzamy smażenie warzyw, sól i pieprz do smaku. Mięso wracamy do kapuśniaka, gotujemy jeszcze przez kilka minut i usuwamy z ognia.

podawaj kapuśniak na stole, dekorując ziołami i doprawiając kwaśną śmietaną.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Korzeń selera - 32   kcal/100g

Podobne przepisy