skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z wołowiny? Przygotuj wskazane produkty. Gotuj lub piecz wołowinę z wyprzedzeniem przez 1 godzinę, a następnie ostudź. Gotuj jaja kurze we wrzącej osolonej wodzie przez około 12-15 minut, również ostudź, obierz z nich skorupkę i spłucz.
Krok 2:
Obierz cebulę lub białą cebulę, opłucz i pokrój w półpierścienie lub kostki, średnie kostki. Włóż do głębokiego pojemnika, zalej octem jabłkowym i pozostaw na 15-20 minut. W tym czasie ocet "wyciągnie" z krojenia całą gorycz, nadając mu jabłkowy smak i aromat. Jeśli ocet jabłkowy nie jest dostępny, użyj octu stołowego, rozcieńczając go w zimnej wodzie.
Krok 3:
Rozłóż schłodzone gotowane lub pieczone mięso wołowe rękami na włóknach lub pokrój w kostkę. Włóż do głębokiego pojemnika.
Krok 4:
Dodaj 0,5 łyżki. majonezu i wymieszaj. Możesz smarować majonezem i podczas układania mięsa w formie, ale po zmieszaniu w osobnym pojemniku z sosem staje się bardziej soczysty i nasączony nim.
Krok 5:
Zetrzyj twardy ser na drobnej tarce. Ser z majonezem nie musi być mieszany-będzie działał jako górna warstwa w naczyniu.
Krok 6:
Na talerzu ułóż naczynie do sałatek. Odcedź ocet z pojemnika z cebulą i wymieszaj pokrojoną cebulę z 0,5 łyżki. majonez. Włóż do formy. Na wierzchu warstwy cebuli ułóż warstwę wołowiny.
Krok 7:
Drobno zetrzyj jaja kurze w głębokim pojemniku, wymieszaj z 1 łyżką.l majonez. W razie potrzeby możesz dodać posiekany koperek lub pietruszkę, wcześniej umyte i wysuszone papierowymi serwetkami.
Krok 8:
Ułóż masę jajeczną prawie do góry w kokilce na warstwie wołowiny.
Krok 9:
Ostatnia warstwa to starty ser. Ułóż go ostrożnie, nie wylewając się poza formę, lekko ściskając łyżką. Ostrożnie wyjmij formę.
Krok 10:
Udekoruj przygotowane danie ziołami, podawaj natychmiast po ugotowaniu. Jeśli danie ma być podawane na świątecznym stole, Przechowuj wszystkie składniki w lodówce, w osobnych pojemnikach, zbierając sałatkę tuż przed podaniem.
Sałatka męskie sny z wołowiną-okazuje się smaczna i soczysta, bez pikantnego aromatu cebuli. Takie danie stanie się główną atrakcją świątecznego stołu, wystarczy je zebrać tuż przed przybyciem gości, aby danie zachowało swój kształt podczas serwowania. W razie potrzeby między warstwami cebuli i mięsa można dodać warstwę startego miąższu jabłkowego - to doda smaku sałatce.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal / 100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal / 100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal / 100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal / 100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal / 100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g