Sałatka męska z wołowiną

pyszna, obfita sałatka mięsna na wakacje i każdego dnia! Sałatka mięsna męskie sny to najlepsze danie, które zachwyci Twoich mężczyzn. Tarty marmurowy ser wygląda szczególnie kolorowo na powierzchni sałatki. Pokrojoną cebulę można zastąpić porem, zieloną cebulą.
prikaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 14-20 maja

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 14 g
tłuszcze 52 % 17 g
węglowodany 6 % 2 g
200 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z wołowiny? Przygotuj wskazane produkty. Gotuj lub piecz wołowinę z wyprzedzeniem przez 1 godzinę, a następnie ostudź. Gotuj jaja kurze we wrzącej osolonej wodzie przez około 12-15 minut, również ostudź, obierz z nich skorupkę i spłucz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę lub białą cebulę, opłucz i pokrój w półpierścienie lub kostki, średnie kostki. Włóż do głębokiego pojemnika, zalej octem jabłkowym i pozostaw na 15-20 minut. W tym czasie ocet "wyciągnie" z krojenia całą gorycz, nadając mu jabłkowy smak i aromat. Jeśli ocet jabłkowy nie jest dostępny, użyj octu stołowego, rozcieńczając go w zimnej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż schłodzone gotowane lub pieczone mięso wołowe rękami na włóknach lub pokrój w kostkę. Włóż do głębokiego pojemnika.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj 0,5 łyżki. majonezu i wymieszaj. Możesz smarować majonezem i podczas układania mięsa w formie, ale po zmieszaniu w osobnym pojemniku z sosem staje się bardziej soczysty i nasączony nim.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj twardy ser na drobnej tarce. Ser z majonezem nie musi być mieszany-będzie działał jako górna warstwa w naczyniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na talerzu ułóż naczynie do sałatek. Odcedź ocet z pojemnika z cebulą i wymieszaj pokrojoną cebulę z 0,5 łyżki. majonez. Włóż do formy. Na wierzchu warstwy cebuli ułóż warstwę wołowiny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drobno zetrzyj jaja kurze w głębokim pojemniku, wymieszaj z 1 łyżką.l majonez. W razie potrzeby możesz dodać posiekany koperek lub pietruszkę, wcześniej umyte i wysuszone papierowymi serwetkami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż masę jajeczną prawie do góry w kokilce na warstwie wołowiny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ostatnia warstwa to starty ser. Ułóż go ostrożnie, nie wylewając się poza formę, lekko ściskając łyżką. Ostrożnie wyjmij formę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Udekoruj przygotowane danie ziołami, podawaj natychmiast po ugotowaniu. Jeśli danie ma być podawane na świątecznym stole, Przechowuj wszystkie składniki w lodówce, w osobnych pojemnikach, zbierając sałatkę tuż przed podaniem.

Sałatka męskie sny z wołowiną-okazuje się smaczna i soczysta, bez pikantnego aromatu cebuli. Takie danie stanie się główną atrakcją świątecznego stołu, wystarczy je zebrać tuż przed przybyciem gości, aby danie zachowało swój kształt podczas serwowania. W razie potrzeby między warstwami cebuli i mięsa można dodać warstwę startego miąższu jabłkowego - to doda smaku sałatce.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal / 100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal / 100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal / 100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal / 100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy