Zizhig galnash czeczeński

pyszne i satysfakcjonujące narodowe danie czeczeńskie. Zizhig-galnash w tłumaczeniu z języka czeskiego oznacza "mięso-galuszki". I rzeczywiście jest to danie składające się z kawałków gotowanego mięsa i ciasta, które podaje się na stole z sosem zrobionym z bulionu, w którym gotowano mięso, z czosnkiem i przyprawami. Zizhig-galnash swoimi składnikami i sposobem przygotowania przypomina takie rosyjskie danie, jak zupa z kurczaka z domowym makaronem. Jednak zizhig-galnash różni się sposobem podawania i przygotowuje się go z różnych rodzajów mięsa: kurczaka lub indyka, wołowiny lub wieprzowiny, a nawet cennych odmian ryb.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 13 g
tłuszcze 5 % 2 g
węglowodany 63 % 26 g
168 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Konieczne jest rozpoczęcie gotowania od mięsa. Mięso można wziąć dowolny smak i pragnienie. Z kurczaka zizhig-galnash gotuje się szybciej. Filet z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, kroimy na małe kawałki, wkładamy do rondla, napełniamy zimną wodą, podpalamy, doprowadzamy do wrzenia, usuwamy pianę, zmniejszamy ogień do średniego, dodajemy sól do smaku i gotujemy do miękkości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj składniki na galuszki. Galushki dla czeczeńskiego zhizhig-galnash są wykonane z mąki pszennej lub kukurydzianej. Formy takich galushek nie są ściśle jednolite, każda gospodyni ma swoją własną, prawie unikalną. Z mąki kukurydzianej Galushki są wykonane w Czeczenii, z reguły na świąteczny stół i na zwykłą ucztę z pszenicy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Robimy Galushki. Przesiej mąkę do głębokiej miski, dodaj sól, wbij jedno jajko kurze, wlej zimną wodę i zagniataj elastyczne ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugniataj ciasto rękami, powinno być elastyczne i strome.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości około 1 centymetra. Pokrój go na paski o szerokości około 3 centymetrów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kroimy je wzdłuż na kawałki o szerokości 1 centymetra. Rozciągamy ich krawędzie w różnych kierunkach, aby były lekko skręcone.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mięso wyjmujemy z bulionu. Wlej połowę bulionu do innego pojemnika. Będzie potrzebny do przygotowania sosu. A w pozostałej części ugotujemy Gałuszki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do wrzącego bulionu opuszczamy partiami Gałuszki, natychmiast mieszamy łyżką, aby nie sklejały się i nie przyklejały do dna garnka. Gotuj Galushki na średnim ogniu przez około 15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotowanie sosu. Jest bardzo prosty. Obierz czosnek i pokrój na kawałki, potrzyj solą i zalej bulionem. Sos jest gotowy, wlej go do miski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmujemy gałkę cedzakową, wkładamy je do głębokiego talerza, kładziemy mięso na wierzchu, kładziemy miskę z sosem na talerzu. Podawaj zizhig-galnash do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy