skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Konieczne jest rozpoczęcie gotowania od mięsa. Mięso można wziąć dowolny smak i pragnienie. Z kurczaka zizhig-galnash gotuje się szybciej. Filet z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, kroimy na małe kawałki, wkładamy do rondla, napełniamy zimną wodą, podpalamy, doprowadzamy do wrzenia, usuwamy pianę, zmniejszamy ogień do średniego, dodajemy sól do smaku i gotujemy do miękkości.
Krok 2:
Przygotuj składniki na galuszki. Galushki dla czeczeńskiego zhizhig-galnash są wykonane z mąki pszennej lub kukurydzianej. Formy takich galushek nie są ściśle jednolite, każda gospodyni ma swoją własną, prawie unikalną. Z mąki kukurydzianej Galushki są wykonane w Czeczenii, z reguły na świąteczny stół i na zwykłą ucztę z pszenicy.
Krok 3:
Robimy Galushki. Przesiej mąkę do głębokiej miski, dodaj sól, wbij jedno jajko kurze, wlej zimną wodę i zagniataj elastyczne ciasto.
Krok 4:
Ugniataj ciasto rękami, powinno być elastyczne i strome.
Krok 5:
Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości około 1 centymetra. Pokrój go na paski o szerokości około 3 centymetrów.
Krok 6:
Kroimy je wzdłuż na kawałki o szerokości 1 centymetra. Rozciągamy ich krawędzie w różnych kierunkach, aby były lekko skręcone.
Krok 7:
Mięso wyjmujemy z bulionu. Wlej połowę bulionu do innego pojemnika. Będzie potrzebny do przygotowania sosu. A w pozostałej części ugotujemy Gałuszki.
Krok 8:
Do wrzącego bulionu opuszczamy partiami Gałuszki, natychmiast mieszamy łyżką, aby nie sklejały się i nie przyklejały do dna garnka. Gotuj Galushki na średnim ogniu przez około 15 minut.
Krok 9:
Przygotowanie sosu. Jest bardzo prosty. Obierz czosnek i pokrój na kawałki, potrzyj solą i zalej bulionem. Sos jest gotowy, wlej go do miski.
Krok 10:
Wyjmujemy gałkę cedzakową, wkładamy je do głębokiego talerza, kładziemy mięso na wierzchu, kładziemy miskę z sosem na talerzu. Podawaj zizhig-galnash do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g