zupa z kurczaka z gwiazdkami

Domowy, najsmaczniejszy i najbardziej satysfakcjonujący, na lunch! Zupa z kurczaka z gwiazdkami spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jest najbardziej serdeczny i najbardziej kochany! Możesz sprawić, że będzie grubszy lub bardziej płynny, według własnego uznania.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 10 g
tłuszcze 35 % 11 g
węglowodany 32 % 10 g
172 kcal
IG: 70 / 30 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować rosół z gwiazdkami? Przygotuj wszystkie składniki wymienione w przepisie. Pierwszym krokiem jest ugotowanie bulionu. Użyłem do tego zestawu do zupy z kurczaka, składającego się z pleców i szyi. Możesz wziąć dowolne części kurczaka lub całą tuszę. Pyszny i bogaty bulion uzyskuje się z kur niosek lub koguta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Więc opłucz mięso i wyślij do rondla. Obierz jedną cebulę i jedną marchewkę i dodaj do kurczaka. Napełnij wszystko wodą i umieść na kuchence. Na 700 gramów mięsa użyłem 2,5-3 l . wody. Na silnym płomieniu zagotuj wszystko, usuń pojawiającą się pianę, zmniejsz ogień do umiarkowanego i gotuj bulion, aż kurczak będzie gotowy. W tym samym czasie lekko otwórz pokrywkę garnka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz pozostałą cebulę, marchewkę i ziemniaki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ziemniaki na małe kostki lub kostki, jak zwykle. Posiekaj cebulę na małe fragmenty i zetrzyj marchewki na tarce z dużymi zębami. Opłucz liść laurowy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej rafinowany olej roślinny na patelnię, dobrze go podgrzej. Wyślij cebulę i marchewkę do smażenia. Smażyć, ciągle mieszając, do pożądanego stopnia pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy kurczak będzie gotowy, wyjmij go z patelni. Usuń również gotowane warzywa, już spełniły swoją funkcję, wypełniając bulion specjalnymi aromatami i smakiem. Wyślij ziemniaki na patelnię. Doprowadź do wrzenia na najwyższym ogniu, a następnie zmniejsz płomień i gotuj zupę, aż ziemniaki będą gotowe. Zajmie to od 10 do 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj gwiazdki do garnka. Wymieszaj, aby makaron się nie sklejał i nie zbił. Gotuj zupę, aż gwiazdy będą gotowe (4-5 minut).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sól zupę do smaku. Wyślij liść laurowy i pieczeń do rondla i gotuj przez około minutę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pod koniec gotowania dodaj drobno posiekane warzywa i mięso z kurczaka do zupy. Podczas serwowania podawaj każdemu na talerzu zmielony czarny pieprz.

zupa z gwiazdkami (i każdym makaronem) lepiej gotować w małych porcjach-raz lub dwa razy, ponieważ w procesie infuzji makaron pęcznieje, odtłuszcza się, a zupa staje się mniej apetyczna.

do przygotowania zupy użyłem 1-1, 2 l.bulionu z kurczaka, a resztę bulionu włożyłem do lodówki do następnego użycia. Tj. w przepisie liczba produktów jest wskazana dla 1-1, 2 l.płyn. 

smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy