skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować rosół z gwiazdkami? Przygotuj wszystkie składniki wymienione w przepisie. Pierwszym krokiem jest ugotowanie bulionu. Użyłem do tego zestawu do zupy z kurczaka, składającego się z pleców i szyi. Możesz wziąć dowolne części kurczaka lub całą tuszę. Pyszny i bogaty bulion uzyskuje się z kur niosek lub koguta.
Krok 2:
Więc opłucz mięso i wyślij do rondla. Obierz jedną cebulę i jedną marchewkę i dodaj do kurczaka. Napełnij wszystko wodą i umieść na kuchence. Na 700 gramów mięsa użyłem 2,5-3 l . wody. Na silnym płomieniu zagotuj wszystko, usuń pojawiającą się pianę, zmniejsz ogień do umiarkowanego i gotuj bulion, aż kurczak będzie gotowy. W tym samym czasie lekko otwórz pokrywkę garnka.
Krok 3:
Obierz pozostałą cebulę, marchewkę i ziemniaki.
Krok 4:
Pokrój ziemniaki na małe kostki lub kostki, jak zwykle. Posiekaj cebulę na małe fragmenty i zetrzyj marchewki na tarce z dużymi zębami. Opłucz liść laurowy.
Krok 5:
Wlej rafinowany olej roślinny na patelnię, dobrze go podgrzej. Wyślij cebulę i marchewkę do smażenia. Smażyć, ciągle mieszając, do pożądanego stopnia pieczenia.
Krok 6:
Gdy kurczak będzie gotowy, wyjmij go z patelni. Usuń również gotowane warzywa, już spełniły swoją funkcję, wypełniając bulion specjalnymi aromatami i smakiem. Wyślij ziemniaki na patelnię. Doprowadź do wrzenia na najwyższym ogniu, a następnie zmniejsz płomień i gotuj zupę, aż ziemniaki będą gotowe. Zajmie to od 10 do 15 minut.
Krok 7:
Dodaj gwiazdki do garnka. Wymieszaj, aby makaron się nie sklejał i nie zbił. Gotuj zupę, aż gwiazdy będą gotowe (4-5 minut).
Krok 8:
Sól zupę do smaku. Wyślij liść laurowy i pieczeń do rondla i gotuj przez około minutę.
Krok 9:
Pod koniec gotowania dodaj drobno posiekane warzywa i mięso z kurczaka do zupy. Podczas serwowania podawaj każdemu na talerzu zmielony czarny pieprz.
zupa z gwiazdkami (i każdym makaronem) lepiej gotować w małych porcjach-raz lub dwa razy, ponieważ w procesie infuzji makaron pęcznieje, odtłuszcza się, a zupa staje się mniej apetyczna.
do przygotowania zupy użyłem 1-1, 2 l.bulionu z kurczaka, a resztę bulionu włożyłem do lodówki do następnego użycia. Tj. w przepisie liczba produktów jest wskazana dla 1-1, 2 l.płyn.
smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g