Sałatka z kalmarów i sera

Łatwe, szybkie, apetyczne, ze zwykłych potraw! Sałatka z kalmarami i serem jest przygotowywana bardzo szybko i okazuje się obfita i bardzo smaczna! Taką sałatkę można nawet podać na świątecznym stole, jeśli pięknie ułożysz ją warstwami w pierścieniu. Zamiast mrożonych kałamarnic można użyć kałamarnic w puszkach.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 17 g
tłuszcze 43 % 13 g
węglowodany 0 % 0 g
185 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kalmarów i sera? Przygotuj składniki. Kalmary mogą być używane zarówno surowe, jak i gotowe, w puszkach. Ser może być dowolny: twardy, półstały, a nawet stopiony, najważniejsze jest to, że jest pyszny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozmrozić kalmary, oczyścić z folii i wypatroszyć, usuwając wnętrzności i płytkę chitynową. Opłucz je dobrze pod bieżącą wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotuj kalmary. Jak gotować kalmary? Wrzuć obrane kalmary do osolonej wrzącej wody. Gotuj je przez 1-2 minuty. Nie gotuj dłużej!!! W przeciwnym razie kałamarnica stanie się twarda jak guma i całkowicie bez smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij gotowe kalmary z wrzącej wody i ostudź. Pokrój je w paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ugotuj jajka. Jak gotować jajka na twardo? Włóż je do zimnej wody, gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Schłodzić i obrać je ze skorupy. Pokrój w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W salaterce połącz kalmary, jajka i ser.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dopraw wszystko majonezem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wszystko dobrze wymieszaj. Przed podaniem włóż sałatkę do lodówki na 20-30 minut. Smacznego!

zawartość żelaza i potasu w kałamarnicy wspomaga prawidłowe funkcjonowanie serca. Ponadto białe mięso kałamarnicy jest całkowicie wolne od cholesterolu. Jod jest bardzo potrzebny człowiekowi do utrzymania zdrowego stanu tarczycy i układu hormonalnego jako całości. Szczególną zaletą jest zawartość selenu w kałamarnicy: pomaga usunąć sole metali ciężkich z organizmu. Niewątpliwą zaletą kałamarnicy jest to, że dzięki składnikom w jej składzie można skutecznie wpływać na poziom cholesterolu we krwi (w przypadku jego przekroczenia). A to jest dobre zapobieganie chorobom serca i naczyń krwionośnych. Wiele przydatnych substancji w mięsie kałamarnicy sprawia, że naczynia są bardziej elastyczne, a to zwiększa ich wytrzymałość i zdolność do zwężania się. Zaletą kałamarnic jest również to, że dzięki białkom zawartym w krewetkach i kałamarnicach ich stosowanie dobrze wspiera i poprawia rozwój tkanek mięśniowych. Te właściwości i wysoka kaloryczność kalmarów sprawiają, że to mięso jest doskonałym produktem do jedzenia dla osób, które mają na celu budowanie mięśni. Wartość odżywcza, wraz z wysoką kalorycznością kalmarów, doskonale wpływa na stan układu pokarmowego. Krewetki i kalmary są doskonale wchłaniane przez organizm, nie powodując ciężkości w żołądku. Lekarze uważają, że ich zdolność do stymulowania aktywności umysłowej i poprawy pamięci jest istotną zaletą kałamarnic.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy