skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kalmarów i sera? Przygotuj składniki. Kalmary mogą być używane zarówno surowe, jak i gotowe, w puszkach. Ser może być dowolny: twardy, półstały, a nawet stopiony, najważniejsze jest to, że jest pyszny.
Krok 2:
Rozmrozić kalmary, oczyścić z folii i wypatroszyć, usuwając wnętrzności i płytkę chitynową. Opłucz je dobrze pod bieżącą wodą.
Krok 3:
Ugotuj kalmary. Jak gotować kalmary? Wrzuć obrane kalmary do osolonej wrzącej wody. Gotuj je przez 1-2 minuty. Nie gotuj dłużej!!! W przeciwnym razie kałamarnica stanie się twarda jak guma i całkowicie bez smaku.
Krok 4:
Wyjmij gotowe kalmary z wrzącej wody i ostudź. Pokrój je w paski.
Krok 5:
Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce.
Krok 6:
Ugotuj jajka. Jak gotować jajka na twardo? Włóż je do zimnej wody, gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Schłodzić i obrać je ze skorupy. Pokrój w drobną kostkę.
Krok 7:
W salaterce połącz kalmary, jajka i ser.
Krok 8:
Dopraw wszystko majonezem.
Krok 9:
Wszystko dobrze wymieszaj. Przed podaniem włóż sałatkę do lodówki na 20-30 minut. Smacznego!
zawartość żelaza i potasu w kałamarnicy wspomaga prawidłowe funkcjonowanie serca. Ponadto białe mięso kałamarnicy jest całkowicie wolne od cholesterolu. Jod jest bardzo potrzebny człowiekowi do utrzymania zdrowego stanu tarczycy i układu hormonalnego jako całości. Szczególną zaletą jest zawartość selenu w kałamarnicy: pomaga usunąć sole metali ciężkich z organizmu. Niewątpliwą zaletą kałamarnicy jest to, że dzięki składnikom w jej składzie można skutecznie wpływać na poziom cholesterolu we krwi (w przypadku jego przekroczenia). A to jest dobre zapobieganie chorobom serca i naczyń krwionośnych. Wiele przydatnych substancji w mięsie kałamarnicy sprawia, że naczynia są bardziej elastyczne, a to zwiększa ich wytrzymałość i zdolność do zwężania się. Zaletą kałamarnic jest również to, że dzięki białkom zawartym w krewetkach i kałamarnicach ich stosowanie dobrze wspiera i poprawia rozwój tkanek mięśniowych. Te właściwości i wysoka kaloryczność kalmarów sprawiają, że to mięso jest doskonałym produktem do jedzenia dla osób, które mają na celu budowanie mięśni. Wartość odżywcza, wraz z wysoką kalorycznością kalmarów, doskonale wpływa na stan układu pokarmowego. Krewetki i kalmary są doskonale wchłaniane przez organizm, nie powodując ciężkości w żołądku. Lekarze uważają, że ich zdolność do stymulowania aktywności umysłowej i poprawy pamięci jest istotną zaletą kałamarnic.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g