owsianka jęczmienna na wodzie

Nasze Rosyjskie super jedzenie! Bardzo przydatna owsianka! Jęczmień to zboże rzadko używane do gotowania. Ale nie wszyscy wiedzą, co dokładnie z niego robią zboża-jęczmień i jęczmień. A korzyści z tych dwóch zbóż znacznie przewyższają popularną pszenicę. Przede wszystkim ze względu na ilość białka i błonnika. Dlatego potrawy z jęczmienia można bezpiecznie zaklasyfikować jako dietetyczne. Najłatwiejszym sposobem gotowania kaszy jęczmiennej jest gotowanie owsianki na wodzie. Można go jeść jako osobne danie, doprawione jagodami, orzechami lub owocami, a także podawać jako dodatek.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 27 % 4 g
węglowodany 60 % 9 g
83 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Zawsze bierz przefiltrowaną lub butelkowaną wodę do gotowania, nawet jeśli musisz tylko namoczyć składniki. Jeśli chcesz przygotować owsiankę na śniadanie, zacznij przygotowywać się wieczorem. W związku z tym na obiad - rano.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posortuj kaszę, w razie potrzeby usuń resztki łuski i obcych wtrąceń. Dobrze spłucz w chłodnej bieżącej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zalej kaszę w stosunku 1: 2 wrzącą wodą. Pozostaw na co najmniej 5 godzin, zostawiłem na noc.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rano grys będzie dobrze spuchnięty i wchłonie połowę wody.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś płatki do naczynia, w którym zostaną ugotowane i dodaj wodę, aby ponownie były płatki o połowę mniejsze niż woda. Dodaj sól.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj na średnim ogniu. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do minimum i gotuj owsiankę przez 45-50 minut. Pozostaw lekko otwartą pokrywkę, owsianka spróbuje uciec.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pod koniec gotowania woda się zagotuje i pojawią się takie kratery. Poczekaj kolejną minutę i możesz ją wyłączyć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jeśli masz wolny czas, zawiń patelnię z owsianką w ręcznik i pozostaw na kilka godzin, owsianka okaże się gotowana na parze i smaczniejsza. Przed podaniem dodaj masło do owsianki.

kasza jęczmienna to jęczmień jęczmienny lub jęczmień. Jęczmień to szlifowane ziarno jęczmienia, a jęczmień jest kruszony. Jęczmień gotuje się przez długi czas, należy go namoczyć przed gotowaniem, ale jęczmień nie wymaga moczenia.
owsianka gotowana w piekarniku lub powolnej kuchence jest bardzo smaczna, ale można również ugotować przyzwoitą opcję na kuchence, wystarczy owinąć patelnię gotową owsianką ręcznikiem na kilka godzin.
oprócz wody owsiankę można gotować w mleku, bulionie, mięsie lub kurczaku.
przed gotowaniem kaszę można lekko usmażyć na suchej patelni - poprawi to jej smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jęczmień - 288   kcal/100g

Podobne przepisy