ciasto z kapustą z ciasta francuskiego

Szybki, łatwy, dla całej rodziny, najsmaczniejszy! Ciasto z kapustą z ciasta francuskiego to danie ukochane od dzieciństwa. Przygotuj go z niedrogich i niedrogich produktów. Używając gotowego ciasta francuskiego, przygotowanie ciasta nie będzie trudne.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 43 % 15 g
węglowodany 43 % 15 g
224 kcal
IG: 20 / 80 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto warstwowe z kapustą? Przygotuj jedzenie. Moje ciasto jest domowe, bez drożdży. Możesz kupić. Z drożdżami lub bez, nie ma różnicy, weź to, co kochasz, to nie jest ważne. Jeśli ciasto jest zamrożone, najpierw rozmrozić, przenosząc je z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Weź warzywa do smaku. Mam koperek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? Jajka zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu. Gotuj przez około 10 minut po ugotowaniu, a następnie ostudź, zalewając zimną wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj kapustę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej patelnię, włóż masło i rozpuść. Połóż kapustę, przykryj patelnię pokrywką. Piecz kapustę, od czasu do czasu mieszając, na małym ogniu przez około 15-20 minut. Powinien zmniejszyć objętość o połowę i stać się miękki. Wyłącz ogrzewanie. Całkowicie ostudź kapustę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz jajka. pokrój w dość dużą kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze umyj warzywa, osusz i drobno posiekaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W dużej misce włóż schłodzoną kapustę, jajka, zioła, dodaj sól, pieprz, cukier.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj. Posmakuj soli, w razie potrzeby dodaj. Nadzienie powinno być dobrze słone, ponieważ ciasto francuskie nie jest słone. Nasze nadzienie jest gotowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto francuskie rozwałkować na stole posypanym mąką. Powinieneś dostać prostokąt o wymiarach 60 na 40 cm, Grubość warstwy wynosi około 5 mm.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść nadzienie na środku prostokąta, cofając się o 10 cm od krawędzi.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Złóż krawędzie w kierunku środka, zakrywając nadzienie. Ściśnij szew. Złóż pozostałe ciasto.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Połóż na nim ciasto szwem w dół. Z resztek ciasta Wytnij dekorację zgodnie z życzeniem. Zrób otwory w środku, aby umożliwić ucieczkę pary. Nie możesz niczego ozdobić i wykonać ukośne cięcia w jodełkę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ubij żółtko widelcem, możesz dodać trochę wody lub mleka. Posmaruj wierzch ciasta za pomocą pędzla. Możesz posypać ciasto sezamem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Piecz ciasto przez około 30 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni na złoty kolor. Wyjmij gotowe ciasto, lekko ostudź i podawaj, krojąc na porcje. Smacznego!

ciasto było aromatyczne, miękkie, z dużą ilością nadzienia.
pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w katalog .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy