skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kurczaka z warstwami grzybów i sera? Aby przygotować sałatkę, musisz wcześniej ugotować jajka i mięso z kurczaka. Przykryj kurczaka wodą, zagotuj i gotuj we wrzącej wodzie przez 30 minut. Następnie wyłów mięso i ostudź na sałatkę. Zalej jajka zimną wodą, zagotuj i gotuj we wrzącej wodzie przez 7-9 minut. Następnie spuść gorącą wodę i zalej jajka zimną wodą, aby szybciej ostygły.
Krok 2:
Drobno posiekaj Schłodzone mięso z kurczaka i ułóż pierwszą warstwę na dnie salaterki. Posmaruj odrobiną majonezu.
Krok 3:
Obierz jaja kurze, zetrzyj na grubej tarce i ułóż następną warstwę na mięsie.Posmaruj również warstwę jaj majonezem.
Krok 4:
Otwórz słoik pieczarek w puszkach i spuść z nich płyn. Pokrój pieczarki na małe kawałki.
Krok 5:
Ułóż pokrojone pieczarki w następnej warstwie i lekko posmaruj majonezem.
Krok 6:
Wierzch sałatki posyp serem startym na średniej tarce. W razie potrzeby wierzch sałatki można posypać posiekanymi ziołami. Włóż gotową sałatkę do lodówki na godzinę, aby lekko ostygła.
Krok 7:
Możesz przygotować taką sałatkę w porcjach. Wygląda więc bardzo elegancko i świątecznie! Smacznego!
sałatkę można po prostu wymieszać we wspólnej salaterce. Ale nikt nie będzie argumentował, że składniki sałatki ułożone warstwami zawsze wyglądają bardzo elegancko i świątecznie. To, czego potrzebujesz na każdą uroczystość.
w razie potrzeby sałatkę można układać w porcjach na talerzach lub w miseczkach.
aby uzyskać niezwykły smak, możesz dodać do niego trochę startego kiszonego ogórka.
ta sałatka jest bardzo poszukiwana nie tylko w święta, ale także w dni powszednie. Jeśli wcześniej ugotujesz jajka i kurczaka, ugotujesz sałatkę przed obiadem lub kolacją, nie będzie trudno.
jako grzyby możesz używać nie tylko pieczarek. Możesz użyć grzybów leśnych. Aby uzyskać bogatszy smak, grzyby można lekko podsmażyć z cebulą.
sałatki na bazie mięsa z kurczaka zawsze były i będą bardzo popularne, ponieważ są bardzo obfite i smaczne.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g