Sałatka z kurczaka z warstwami grzybów i sera

bardzo delikatna, pyszna i świąteczna sałatka! Sałatka z kurczakiem i grzybami jest znana wielu. W naszej rodzinie jest częstym gościem na świątecznych stołach. Jest bardzo smaczny i jest spożywany jako jeden z pierwszych. Wszystkie składniki sałatki bardzo harmonijnie się uzupełniają. Spróbuj I ty!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 13 g
tłuszcze 53 % 16 g
węglowodany 3 % 1 g
200 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kurczaka z warstwami grzybów i sera? Aby przygotować sałatkę, musisz wcześniej ugotować jajka i mięso z kurczaka. Przykryj kurczaka wodą, zagotuj i gotuj we wrzącej wodzie przez 30 minut. Następnie wyłów mięso i ostudź na sałatkę. Zalej jajka zimną wodą, zagotuj i gotuj we wrzącej wodzie przez 7-9 minut. Następnie spuść gorącą wodę i zalej jajka zimną wodą, aby szybciej ostygły.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj Schłodzone mięso z kurczaka i ułóż pierwszą warstwę na dnie salaterki. Posmaruj odrobiną majonezu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz jaja kurze, zetrzyj na grubej tarce i ułóż następną warstwę na mięsie.Posmaruj również warstwę jaj majonezem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Otwórz słoik pieczarek w puszkach i spuść z nich płyn. Pokrój pieczarki na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż pokrojone pieczarki w następnej warstwie i lekko posmaruj majonezem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wierzch sałatki posyp serem startym na średniej tarce. W razie potrzeby wierzch sałatki można posypać posiekanymi ziołami. Włóż gotową sałatkę do lodówki na godzinę, aby lekko ostygła.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Możesz przygotować taką sałatkę w porcjach. Wygląda więc bardzo elegancko i świątecznie! Smacznego!

sałatkę można po prostu wymieszać we wspólnej salaterce. Ale nikt nie będzie argumentował, że składniki sałatki ułożone warstwami zawsze wyglądają bardzo elegancko i świątecznie. To, czego potrzebujesz na każdą uroczystość.
w razie potrzeby sałatkę można układać w porcjach na talerzach lub w miseczkach.
aby uzyskać niezwykły smak, możesz dodać do niego trochę startego kiszonego ogórka.
ta sałatka jest bardzo poszukiwana nie tylko w święta, ale także w dni powszednie. Jeśli wcześniej ugotujesz jajka i kurczaka, ugotujesz sałatkę przed obiadem lub kolacją, nie będzie trudno.
jako grzyby możesz używać nie tylko pieczarek. Możesz użyć grzybów leśnych. Aby uzyskać bogatszy smak, grzyby można lekko podsmażyć z cebulą.
sałatki na bazie mięsa z kurczaka zawsze były i będą bardzo popularne, ponieważ są bardzo obfite i smaczne.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy