zupa rybna z puszki saury z ryżem i ziemniakami

pyszna, prosta i satysfakcjonująca zupa na lunch. Dla mnie zupa rybna w puszkach jest praktycznie najszybszym daniem, jakie można przygotować na obiad. Taką zupę można łatwo nakarmić całą rodzinę, poświęcając minimum czasu i wysiłku.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 56 % 5 g
38 kcal
IG: 75 / 25 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować zupę, przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Obierz cebulę, ziemniaki i marchewkę i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Otwórz puszkę saury w puszkach. Używaj soli i przypraw do minimum, ponieważ sama zupa jest dość aromatyczna. Biorąc pod uwagę obecność soli w puszkach, sól zupę należy solić dopiero po dodaniu ryby. Po wypróbowaniu go wcześniej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ryż opłucz kilka razy w zimnej wodzie. Obrane ziemniaki pokroić na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wodę do zupy na patelnię i podpal. Doprowadź wodę do wrzenia i zanurz w niej pokrojone ziemniaki i umyty ryż. Doprowadź wszystko razem do wrzenia i gotuj przez 5-7 minut na małym ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj obraną cebulę i marchewkę. Drobno posiekaj cebulę. Zetrzyj marchewki na drobnej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i smaż posiekane warzywa przez 3-4 minuty, pamiętając o ich wymieszaniu, aby się nie przypaliły. Następnie wyślij gotową pieczeń do garnka na zupę. Smażenie nada zupie przyjemny złoty wygląd i delikatniejszy smak.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie włóż saurę z puszki do zupy. Nie ma potrzeby spuszczania bulionu z konserw. Dodaj go również do zupy. Jeśli kawałki ryby są duże, można je rozbić na kilka części. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw do zupy Gotuj wszystko razem przez kolejne 10 minut i zdejmij z ognia. Zupa jest gotowa! Wlej do przygotowanych talerzy i podawaj. W razie potrzeby do talerza można dodać trochę posiekanych świeżych ziół. Smacznego!

jak widać, decydując się na zupę w puszkach, zaoszczędzisz mnóstwo czasu na inne prace domowe.
zupa zawiera ryż. Ale można go łatwo zastąpić jęczmieniem perłowym lub na przykład soczewicą.
tak, a sam Cyr można zastąpić dowolną inną rybą w puszkach, taką jak różowy łosoś lub sardynka.
przepis jest tak prosty, że poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Saura konserwowa - 88   kcal/100g

Podobne przepisy