skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować makaron ze śmietaną szynkową i serem, potrzebujemy: 300 g długiego makaronu; 200 g szynki; 200 ml śmietany (20%); 150 g sera; 2 ząbki czosnku; 3 gałązki pietruszki; 2 łyżki.l olej roślinny; mielony czarny pieprz i sól do smaku.
Krok 2:
Pokrój szynkę w małe kostki i paski.
Krok 3:
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Krok 4:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 5:
Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj.
Krok 6:
Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody do stanu al dente.
Krok 7:
Włóż makaron do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.
Krok 8:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj czosnek, smaż przez 1 minutę.
Krok 9:
Włóż szynkę na patelnię. Smażyć, mieszając, aż do uzyskania złotego koloru, około 3 minut. Wlej śmietanę. Sól, pieprz i wymieszaj. Doprowadź śmietanę do wrzenia.
Krok 10:
Przenieś makaron na patelnię do szynki i śmietany.
Krok 11:
Wymieszaj. Dusić wszystko razem przez około 2 minuty.
Krok 12:
Rozłóż makaron na talerzach. Na wierzch posyp tartym serem i ziołami. Smacznego!
ze wszystkich rodzajów włoskiego makaronu najbardziej podoba mi się Paso Carbonara z plasterkami tłustego, chrupiącego boczku, żółtkiem, śmietaną i obowiązkowym tartym serem. Boczek jest jednak zbyt tłusty, więc często zastępuję go szynką.
do Dania musisz wziąć makaron z pszenicy durum. Może to być makaron dolinowy, taki jak spaghetti, tagliatelle, fettucinne lub średni: farfalle (u nas lepiej znane pod nazwą "kokardki"), conquiglione (muszle), Penne (rurki), fuzzili (wiertła) lub orecchiette (podobne do wypukłych monet).
najbardziej lubię długi makaron, więc gotowałem z tagliatelle-ten makaron jest jak małe kłębuszki i służy do robienia gniazd makaronu z jakimś nadzieniem. Ale użyłem ich jako zwykłej pasty. Przy silnym gotowaniu kłębuszki rozpadły się na zwykłe długie wstążki.
szynka może być używana przez każdą, ale najlepiej taką, która sama w sobie jest przyjemna. Z szynką, której smak nie jest przyjemny, jest mało prawdopodobne, aby uzyskać dobry makaron, ponieważ udział szynki w naczyniu nie jest mały. Jakoś zrobiłem taką pastę: wziąłem nową szynkę, nigdy jej nie próbowałem i wcale mi się nie podobała. Postanowiłem użyć przynajmniej z makaronem. Ale sam makaron też się nie podobał ze względu na smak tej szynki.
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"
jak zastąpić różne rodzaje serów w potrawach przeczytaj w tym artykule.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g