makaron z szynką śmietaną i serem

makaron z szynką jest szybki i bardzo prosty w przygotowaniu. Makaron z delikatnym kremowym sosem czosnkowym z plasterkami szynki, serem i ziołami - z takim daniem każdy codzienny lunch lub kolacja będzie prawdziwym świętem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 10 g
tłuszcze 32 % 18 g
węglowodany 50 % 28 g
330 kcal
IG: 4 / 96 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować makaron ze śmietaną szynkową i serem, potrzebujemy: 300 g długiego makaronu; 200 g szynki; 200 ml śmietany (20%); 150 g sera; 2 ząbki czosnku; 3 gałązki pietruszki; 2 łyżki.l olej roślinny; mielony czarny pieprz i sól do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój szynkę w małe kostki i paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Czosnek obrać i drobno posiekać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody do stanu al dente.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż makaron do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj czosnek, smaż przez 1 minutę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż szynkę na patelnię. Smażyć, mieszając, aż do uzyskania złotego koloru, około 3 minut. Wlej śmietanę. Sól, pieprz i wymieszaj. Doprowadź śmietanę do wrzenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś makaron na patelnię do szynki i śmietany.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj. Dusić wszystko razem przez około 2 minuty.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż makaron na talerzach. Na wierzch posyp tartym serem i ziołami. Smacznego!

ze wszystkich rodzajów włoskiego makaronu najbardziej podoba mi się Paso Carbonara z plasterkami tłustego, chrupiącego boczku, żółtkiem, śmietaną i obowiązkowym tartym serem. Boczek jest jednak zbyt tłusty, więc często zastępuję go szynką.
do Dania musisz wziąć makaron z pszenicy durum. Może to być makaron dolinowy, taki jak spaghetti, tagliatelle, fettucinne lub średni: farfalle (u nas lepiej znane pod nazwą "kokardki"), conquiglione (muszle), Penne (rurki), fuzzili (wiertła) lub orecchiette (podobne do wypukłych monet).
najbardziej lubię długi makaron, więc gotowałem z tagliatelle-ten makaron jest jak małe kłębuszki i służy do robienia gniazd makaronu z jakimś nadzieniem. Ale użyłem ich jako zwykłej pasty. Przy silnym gotowaniu kłębuszki rozpadły się na zwykłe długie wstążki.
szynka może być używana przez każdą, ale najlepiej taką, która sama w sobie jest przyjemna. Z szynką, której smak nie jest przyjemny, jest mało prawdopodobne, aby uzyskać dobry makaron, ponieważ udział szynki w naczyniu nie jest mały. Jakoś zrobiłem taką pastę: wziąłem nową szynkę, nigdy jej nie próbowałem i wcale mi się nie podobała. Postanowiłem użyć przynajmniej z makaronem. Ale sam makaron też się nie podobał ze względu na smak tej szynki.

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?" 

jak zastąpić różne rodzaje serów w potrawach przeczytaj w tym artykule.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy