skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować galaretkę z nóg wieprzowych i golonek? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki na galaretkę. Wybierz nogi lekkie, nie nawinięte, z czystymi kopytami, aby później nie skrzywić się i nie palić. Wybierz golonkę bardziej mięsistą i niezbyt tłustą. Wtedy galaretowate mięso okaże się bardziej przejrzyste.
Krok 2:
Aby galaretka była później przezroczysta, włóż przetworzone, czyste nogi i golonkę do głębokiego rondla i napełnij zimną wodą. Pozostaw na 5-6 godzin, w tym czasie krew przejdzie do wody, a następnie spuść ją. Wlej czystą wodę, Ustaw na małym ogniu i gotuj, usuwając pianę, przez 3 godziny. W żadnym wypadku nie przykrywaj garnka pokrywką ani nie dodawaj ciepła.
Krok 3:
Golonka i nogi powinny być gotowane na wolnym ogniu i bez pokrywki, wtedy bulion będzie przezroczysty. Po 3 godzinach włóż umytą cebulę bez usuwania łusek, liści laurowych, obranych i pokrojonych marchewek. Wszystko trochę posolić, włożyć czarne ziarna pieprzu i gotować przez kolejną godzinę.
Krok 4:
Wyjmij nogi i golonkę i zdemontuj, usuwając kości i skórę, drobno posiekaj. Odcedź bulion i usuń tłuszcz z powierzchni. Można to zrobić za pomocą papierowych serwetek, przesuwając po powierzchni. Lub trochę zamrozić bulion, aby górny tłuszcz zamarzł i można go było usunąć. Dodaj posiekany czosnek, sól do smaku i wymieszaj z mięsem. Wlać galaretkę do kubków i umieścić w zimnym miejscu, aż stwardnieje.
Krok 5:
Jeśli zrobisz galaretkę na świątecznym stole, będziesz musiał trochę majstrować, ale warto. Weź jednorazowe salaterki i aby zrobić dekoracje na powierzchni, wlej trochę bulionu na dno. Umieść w zimnym miejscu, pozwól mu stwardnieć.
Krok 6:
Odłóż biżuterię. Mogą to być warzywa, marchew, jajka lub jagody. Mój wierzch jest ozdobiony liśćmi pietruszki i jagodami żurawiny. Wlać trochę więcej bulionu i schłodzić. Bulion powinien zamarznąć i naprawić biżuterię, wtedy nic się nie pojawi, a wzór nie zostanie naruszony.
Krok 7:
Następnie wymieszaj bulion z mięsem, posiekanym czosnkiem i wlej kokilki na samą górę. Usuń w zimne miejsce, aby galaretowate mięso zamarzło. Wyjmij galaretkę z foremek i podawaj. Aby wyjąć galaretkę, możesz opuścić formę do gorącej wody na kilka sekund. Wtedy krawędź trochę się topi, a galaretowate mięso łatwo wyjdzie. Lub możesz odciągnąć krawędź formy od galaretki w kółko, przepuszczając powietrze do środka, a galaretka jest również doskonale dostępna.
Krok 8:
Smacznego.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Noga wieprzowa - 234 kcal/100g
- Golonka wieprzowa - 294 kcal/100g