galaretka z nóg wieprzowych i golonki

piękna, prosta i bardzo smaczna przekąska bez żelatyny. Czy wiesz, że prawidłowo ugotowane nogi wieprzowe i golonki mogą być wielokrotnie smaczniejsze niż najpiękniejsze galaretki? A jeśli spróbujesz trochę, to z wyglądu w niczym nie ustępuje daniu restauracyjnemu.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 9 g
tłuszcze 50 % 9 g
węglowodany 0 % 0 g
114 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 16 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować galaretkę z nóg wieprzowych i golonek? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki na galaretkę. Wybierz nogi lekkie, nie nawinięte, z czystymi kopytami, aby później nie skrzywić się i nie palić. Wybierz golonkę bardziej mięsistą i niezbyt tłustą. Wtedy galaretowate mięso okaże się bardziej przejrzyste.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby galaretka była później przezroczysta, włóż przetworzone, czyste nogi i golonkę do głębokiego rondla i napełnij zimną wodą. Pozostaw na 5-6 godzin, w tym czasie krew przejdzie do wody, a następnie spuść ją. Wlej czystą wodę, Ustaw na małym ogniu i gotuj, usuwając pianę, przez 3 godziny. W żadnym wypadku nie przykrywaj garnka pokrywką ani nie dodawaj ciepła.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Golonka i nogi powinny być gotowane na wolnym ogniu i bez pokrywki, wtedy bulion będzie przezroczysty. Po 3 godzinach włóż umytą cebulę bez usuwania łusek, liści laurowych, obranych i pokrojonych marchewek. Wszystko trochę posolić, włożyć czarne ziarna pieprzu i gotować przez kolejną godzinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij nogi i golonkę i zdemontuj, usuwając kości i skórę, drobno posiekaj. Odcedź bulion i usuń tłuszcz z powierzchni. Można to zrobić za pomocą papierowych serwetek, przesuwając po powierzchni. Lub trochę zamrozić bulion, aby górny tłuszcz zamarzł i można go było usunąć. Dodaj posiekany czosnek, sól do smaku i wymieszaj z mięsem. Wlać galaretkę do kubków i umieścić w zimnym miejscu, aż stwardnieje.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jeśli zrobisz galaretkę na świątecznym stole, będziesz musiał trochę majstrować, ale warto. Weź jednorazowe salaterki i aby zrobić dekoracje na powierzchni, wlej trochę bulionu na dno. Umieść w zimnym miejscu, pozwól mu stwardnieć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odłóż biżuterię. Mogą to być warzywa, marchew, jajka lub jagody. Mój wierzch jest ozdobiony liśćmi pietruszki i jagodami żurawiny. Wlać trochę więcej bulionu i schłodzić. Bulion powinien zamarznąć i naprawić biżuterię, wtedy nic się nie pojawi, a wzór nie zostanie naruszony.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wymieszaj bulion z mięsem, posiekanym czosnkiem i wlej kokilki na samą górę. Usuń w zimne miejsce, aby galaretowate mięso zamarzło. Wyjmij galaretkę z foremek i podawaj. Aby wyjąć galaretkę, możesz opuścić formę do gorącej wody na kilka sekund. Wtedy krawędź trochę się topi, a galaretowate mięso łatwo wyjdzie. Lub możesz odciągnąć krawędź formy od galaretki w kółko, przepuszczając powietrze do środka, a galaretka jest również doskonale dostępna.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smacznego.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Noga wieprzowa - 234   kcal/100g
  • Golonka wieprzowa - 294   kcal/100g

Podobne przepisy