skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną lasagne z sosem beszamelowym? Przygotowanie sosu mięsnego. Zawsze jestem za domowym mięsem mielonym. Dlatego proponuję umyć polędwicę wołową i uwolnić ją od folii. Pokrój na porcje i przełóż dwa razy przez maszynkę do mięsa z dyszą z małymi otworami.
Krok 2:
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Podsmaż cebulę na kawałku masła na złoty kolor.
Krok 3:
Włóż mięso mielone na patelnię do cebuli i smaż przez około siedem minut, od czasu do czasu mieszając mięso szpatułką.
Krok 4:
W farszu dodaj pomidory do własnego soku i ulubionych przypraw. Mam to zioła prowansalskie. Sól sos mięsny i pieprz do smaku. Dusić pod zamkniętą pokrywką przez kolejne pięć minut.
Krok 5:
Przygotowanie sosu & quot; beszamel & quot;. Na osobnej patelni (lub patelni) roztop masło.
Krok 6:
Dodaj mąkę i wymieszaj.
Krok 7:
Najpierw dodaj trochę mleka i użyj łopatki do gotowania, aby rozbić wszystkie grudki. Następnie wlej resztę mleka.
Krok 8:
Do sosu dodaj startą gałkę muszkatołową, sól do smaku i zagotuj. Gotuj sos jeszcze przez kilka minut, aż zgęstnieje.
Krok 9:
Formę, w której będzie pieczona lasagne, posmaruj odrobiną sosu & quot; Bolognese & quot;.
Krok 10:
Rozłóż suche arkusze lasagne, wypełniając nimi formę. Na wierzch z sosem mięsnym. Dodaj sos "beszamel". Posyp odrobiną ostrego sera startego na drobnej tarce "parmezan". Naprzemiennie warstwy, aż wszystkie składniki się wyczerpią.
Krok 11:
Ostatnią warstwą będzie sos mięsny, sos "beszamelowy" i więcej startego parmezanu. Piecz lasagne w rozgrzanym piekarniku w temperaturze dwustu stopni przez pół godziny. Na powierzchni lasagne powinna powstać apetyczna rumiana skorupa.
w zależności od wielkości formy i pożądanej wysokości lasagne można zmieniać liczbę warstw. Zawsze Zbieram w ten sposób: arkusze lasagne, sos mięsny, sos beszamelowy, starty parmezan.
jeśli chcesz, dodaj marchewkę startą na grubej tarce i drobno posiekane łodygi selera do sosu mięsnego.
lasagne zawsze dużo gotuję, ponieważ jest wielkim hitem w mojej rodzinie.
smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
Jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Arkusze lasagne - 337 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g