Klasyczna lasagne z sosem beszamelowym

lasagne według tego przepisu jest naprawdę kochana przez całą moją rodzinę. Włoska lasagne stała się czymś tak rodzimym dla rosyjskiego serca, że każda gospodyni ma już swój własny przepis, który zmieniła na swój gust. Najczęściej gotuję lasagne według tego przepisu.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 13 g
tłuszcze 29 % 11 g
węglowodany 37 % 14 g
188 kcal
IG: 14 / 71 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczną lasagne z sosem beszamelowym? Przygotowanie sosu mięsnego. Zawsze jestem za domowym mięsem mielonym. Dlatego proponuję umyć polędwicę wołową i uwolnić ją od folii. Pokrój na porcje i przełóż dwa razy przez maszynkę do mięsa z dyszą z małymi otworami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj. Podsmaż cebulę na kawałku masła na złoty kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż mięso mielone na patelnię do cebuli i smaż przez około siedem minut, od czasu do czasu mieszając mięso szpatułką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W farszu dodaj pomidory do własnego soku i ulubionych przypraw. Mam to zioła prowansalskie. Sól sos mięsny i pieprz do smaku. Dusić pod zamkniętą pokrywką przez kolejne pięć minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotowanie sosu & quot; beszamel & quot;. Na osobnej patelni (lub patelni) roztop masło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mąkę i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Najpierw dodaj trochę mleka i użyj łopatki do gotowania, aby rozbić wszystkie grudki. Następnie wlej resztę mleka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do sosu dodaj startą gałkę muszkatołową, sól do smaku i zagotuj. Gotuj sos jeszcze przez kilka minut, aż zgęstnieje.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Formę, w której będzie pieczona lasagne, posmaruj odrobiną sosu & quot; Bolognese & quot;.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż suche arkusze lasagne, wypełniając nimi formę. Na wierzch z sosem mięsnym. Dodaj sos "beszamel". Posyp odrobiną ostrego sera startego na drobnej tarce "parmezan". Naprzemiennie warstwy, aż wszystkie składniki się wyczerpią.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ostatnią warstwą będzie sos mięsny, sos "beszamelowy" i więcej startego parmezanu. Piecz lasagne w rozgrzanym piekarniku w temperaturze dwustu stopni przez pół godziny. Na powierzchni lasagne powinna powstać apetyczna rumiana skorupa.

w zależności od wielkości formy i pożądanej wysokości lasagne można zmieniać liczbę warstw. Zawsze Zbieram w ten sposób: arkusze lasagne, sos mięsny, sos beszamelowy, starty parmezan.
jeśli chcesz, dodaj marchewkę startą na grubej tarce i drobno posiekane łodygi selera do sosu mięsnego.
lasagne zawsze dużo gotuję, ponieważ jest wielkim hitem w mojej rodzinie.
smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

Jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Arkusze lasagne - 337   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy