zupa zatiruha z kurczakiem na jajkach

Jasny, pyszny, niezwykły i najłatwiejszy do zrobienia! Zatiruha to Chłopska zupa z makaronem, której głównym składnikiem jest fuga (makaron ręczny). Ze względu na ziemniaki i jajka danie jest satysfakcjonujące i smaczne. Szczególnie podoba się dzieciom!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 25 % 7 g
węglowodany 54 % 15 g
141 kcal
IG: 73 / 0 / 27

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować zupę zatiruhu? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki wskazane w przepisie. Zamiast kurczaka możesz wziąć wieprzowinę, wołowinę, indyka lub ugotować zupę w zwykłej wodzie, nadal będzie bardzo smaczna. Do przygotowania zupy użyłem grzbietów kurczaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Więc umyj mięso i wyślij do rondla. Napełnij zimną wodą, zagotuj na silnym płomieniu. Usuń powstałą pianę, sól do smaku, zmniejsz ogień i gotuj bulion, aż kurczak będzie całkowicie ugotowany. Ilość wody zależy od tego, jak gęstą zupę chcesz uzyskać. W przepisie użyto 1,5-1,7 litra. woda i zupa okazała się średnio gęsta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    A w tym czasie przygotuj resztę jedzenia. Obierz cebulę, marchewkę i ziemniaki. Opłucz warzywa w czystej wodzie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ziemniaki w małe kostki lub kostki, jak wolisz. Gdy mięso będzie gotowe, wyjmij je z patelni. Wyślij ziemniaki do bulionu, ponownie zagotuj, a następnie zmniejsz kuchenkę i gotuj zupę, aż ziemniaki będą gotowe. Zajmie to od 15 do 20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj marchewki z małymi zębami i drobno posiekaj cebulę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej niewielką ilość bezwonnego oleju roślinnego. Podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj i osusz jajka papierowymi serwetkami. Wbij jedno jajko do miski i wstrząśnij widelcem lub trzepaczką. Dla wygody wylałem jajko na płaski talerz. Rozłóż mąkę na płaskiej powierzchni stołu lub wlej ją również na płaski talerz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dokładnie umyj ręce mydłem i osusz. Najpierw zanurz obie ręce w jajku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie do mąki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pocieraj dłonie o siebie na tacy lub talerzu. W takim przypadku mąka z jajkiem zwinie się i powstanie fuga. Bardzo wygodnie było mi zrobić taki makaron w nieco inny sposób. Najpierw zanurzyłem lewą dłoń w jajku, potem w mące, a kciukiem prawej ręki wcierałem mieszankę jajeczno-mączną w lewą dłoń. Ty zrób fugę tak, jak będzie Ci wygodnie. Gdy fuga lekko wyschnie (zajmie to trochę czasu, około 5 minut), przesiej ją przez drobne sito.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyślij mięso z kurczaka, pieczeń i liść laurowy do zupy. Lekko dodaj ogień.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Jeśli pojawią się oznaki wrzenia, dodaj zaprawę do garnka. W razie potrzeby posmakuj soli i dosolij.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Drugie jajko wstrząsnąć i wlać cienkim strumieniem do zupy, mieszając masę jajeczną w rondlu. W ten sposób otrzymasz piękne cienkie koronki jajeczne. Pozostaw zupę na średnim ogniu przez około minutę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj drobno posiekane warzywa. Zdejmij zupę z ognia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podczas serwowania podawaj każdemu na talerzu zmielony czarny pieprz. Gotowe!

smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy