skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować zupę zatiruhu? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki wskazane w przepisie. Zamiast kurczaka możesz wziąć wieprzowinę, wołowinę, indyka lub ugotować zupę w zwykłej wodzie, nadal będzie bardzo smaczna. Do przygotowania zupy użyłem grzbietów kurczaka.
Krok 2:
Więc umyj mięso i wyślij do rondla. Napełnij zimną wodą, zagotuj na silnym płomieniu. Usuń powstałą pianę, sól do smaku, zmniejsz ogień i gotuj bulion, aż kurczak będzie całkowicie ugotowany. Ilość wody zależy od tego, jak gęstą zupę chcesz uzyskać. W przepisie użyto 1,5-1,7 litra. woda i zupa okazała się średnio gęsta.
Krok 3:
A w tym czasie przygotuj resztę jedzenia. Obierz cebulę, marchewkę i ziemniaki. Opłucz warzywa w czystej wodzie.
Krok 4:
Pokrój ziemniaki w małe kostki lub kostki, jak wolisz. Gdy mięso będzie gotowe, wyjmij je z patelni. Wyślij ziemniaki do bulionu, ponownie zagotuj, a następnie zmniejsz kuchenkę i gotuj zupę, aż ziemniaki będą gotowe. Zajmie to od 15 do 20 minut.
Krok 5:
Zetrzyj marchewki z małymi zębami i drobno posiekaj cebulę.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej niewielką ilość bezwonnego oleju roślinnego. Podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.
Krok 7:
Umyj i osusz jajka papierowymi serwetkami. Wbij jedno jajko do miski i wstrząśnij widelcem lub trzepaczką. Dla wygody wylałem jajko na płaski talerz. Rozłóż mąkę na płaskiej powierzchni stołu lub wlej ją również na płaski talerz.
Krok 8:
Dokładnie umyj ręce mydłem i osusz. Najpierw zanurz obie ręce w jajku.
Krok 9:
Następnie do mąki.
Krok 10:
Pocieraj dłonie o siebie na tacy lub talerzu. W takim przypadku mąka z jajkiem zwinie się i powstanie fuga. Bardzo wygodnie było mi zrobić taki makaron w nieco inny sposób. Najpierw zanurzyłem lewą dłoń w jajku, potem w mące, a kciukiem prawej ręki wcierałem mieszankę jajeczno-mączną w lewą dłoń. Ty zrób fugę tak, jak będzie Ci wygodnie. Gdy fuga lekko wyschnie (zajmie to trochę czasu, około 5 minut), przesiej ją przez drobne sito.
Krok 11:
Wyślij mięso z kurczaka, pieczeń i liść laurowy do zupy. Lekko dodaj ogień.
Krok 12:
Jeśli pojawią się oznaki wrzenia, dodaj zaprawę do garnka. W razie potrzeby posmakuj soli i dosolij.
Krok 13:
Drugie jajko wstrząsnąć i wlać cienkim strumieniem do zupy, mieszając masę jajeczną w rondlu. W ten sposób otrzymasz piękne cienkie koronki jajeczne. Pozostaw zupę na średnim ogniu przez około minutę.
Krok 14:
Dodaj drobno posiekane warzywa. Zdejmij zupę z ognia.
Krok 15:
Podczas serwowania podawaj każdemu na talerzu zmielony czarny pieprz. Gotowe!
smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g