skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty.
Krok 2:
Najpierw ugotuj ryż. Należy go dobrze umyć pod bieżącą wodą, zalać przefiltrowaną wodą i postawić na dużym ogniu. Gdy ryż się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj przez pięć minut.
Krok 3:
Ryż wrzuć do durszlaka i pozostaw do ostygnięcia. Specjalnie ugotowaliśmy ryż do połowy ugotowany. Jeśli włożysz surowy ryż do mięsa mielonego, wchłonie on cały płyn, a nadzienie będzie suche. Jeśli włożysz całkowicie ugotowany ryż, nadzienie okaże się papkowate.
Krok 4:
Teraz zajmijmy się kapustą. Konieczne jest wycięcie pnia. Aby to zrobić, wykonujemy pionowe cięcia wzdłuż krawędzi, lekko fazując je do środka.
Krok 5:
W dużym rondlu zagotuj wodę, powinna wynosić około połowy. Opuść widelce i gotuj przez pięć minut.
Krok 6:
Wyjmujemy widelce i schładzamy. Teraz bardzo łatwo będzie podzielić kapustę na osobne liście bez ich łamania.
Krok 7:
Bliżej środka liście pozostaną twarde, gotuję je trochę osobno. Nie wylewaj wody po kapuście, przyda się nam.
Krok 8:
Odetnij grubą łodygę ze schłodzonych liści.
Krok 9:
Obierz cebulę, drobno posiekaj jedną cebulę i dodaj do mięsa mielonego. Tam też idzie ryż. Sól, pieprz i dobrze ugniataj.
Krok 10:
Na krawędzi liścia kapusty kładziemy bryłę mięsa mielonego, zginamy z trzech stron i owijamy kopertę.
Krok 11:
To jest to.
Krok 12:
Robimy to ze wszystkimi mięsem mielonym i liśćmi.
Krok 13:
Przygotuj sos. Obierz cebulę i marchewkę, pokrój cebulę, trzy marchewki na tarce. W kotle lub patelni, na której zostaną ugotowane gołąbki, rozgrzej olej i smaż cebulę z marchewką przez trzy minuty.
Krok 14:
Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż przez kolejną minutę. Wyłącz ogrzewanie.
Krok 15:
Dodaj śmietanę, dobrze wymieszaj.
Krok 16:
Rozcieńczyć nasz sos wodą z kapusty do stanu płynnego. Sól do smaku. Nadal nie wylewamy wody.
Krok 17:
Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim gołąbki, po obtoczeniu ich w mące.
Krok 18:
Smażyć przez minutę z każdej strony na złoty kolor.
Krok 19:
Włóż gołąbki do kotła z sosem. W razie potrzeby dodaj wodę. Dusić godzinę na średnim ogniu.
do mięsa mielonego można dodać Nie surową, ale smażoną cebulę, a także marchewkę i czosnek. Wybierz również przyprawy według własnych upodobań.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g