Gołąbki z młodej kapusty

delikatne, soczyste, bardzo mięsiste i nieskończenie smaczne! Gołąbki z młodej kapusty są przygotowywane znacznie szybciej niż tradycyjne. Liście młodej kapusty są znacznie łatwiejsze do oddzielenia od widelca, a ich przygotowanie zajmuje mniej czasu. Podawaj gołąbki ze śmietaną - podkreśli ich delikatny smak.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 3 g
tłuszcze 38 % 8 g
węglowodany 48 % 10 g
131 kcal
IG: 60 / 30 / 10

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw ugotuj ryż. Należy go dobrze umyć pod bieżącą wodą, zalać przefiltrowaną wodą i postawić na dużym ogniu. Gdy ryż się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj przez pięć minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ryż wrzuć do durszlaka i pozostaw do ostygnięcia. Specjalnie ugotowaliśmy ryż do połowy ugotowany. Jeśli włożysz surowy ryż do mięsa mielonego, wchłonie on cały płyn, a nadzienie będzie suche. Jeśli włożysz całkowicie ugotowany ryż, nadzienie okaże się papkowate.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz zajmijmy się kapustą. Konieczne jest wycięcie pnia. Aby to zrobić, wykonujemy pionowe cięcia wzdłuż krawędzi, lekko fazując je do środka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W dużym rondlu zagotuj wodę, powinna wynosić około połowy. Opuść widelce i gotuj przez pięć minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmujemy widelce i schładzamy. Teraz bardzo łatwo będzie podzielić kapustę na osobne liście bez ich łamania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Bliżej środka liście pozostaną twarde, gotuję je trochę osobno. Nie wylewaj wody po kapuście, przyda się nam.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odetnij grubą łodygę ze schłodzonych liści.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obierz cebulę, drobno posiekaj jedną cebulę i dodaj do mięsa mielonego. Tam też idzie ryż. Sól, pieprz i dobrze ugniataj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na krawędzi liścia kapusty kładziemy bryłę mięsa mielonego, zginamy z trzech stron i owijamy kopertę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    To jest to.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Robimy to ze wszystkimi mięsem mielonym i liśćmi.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przygotuj sos. Obierz cebulę i marchewkę, pokrój cebulę, trzy marchewki na tarce. W kotle lub patelni, na której zostaną ugotowane gołąbki, rozgrzej olej i smaż cebulę z marchewką przez trzy minuty.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż przez kolejną minutę. Wyłącz ogrzewanie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj śmietanę, dobrze wymieszaj.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozcieńczyć nasz sos wodą z kapusty do stanu płynnego. Sól do smaku. Nadal nie wylewamy wody.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim gołąbki, po obtoczeniu ich w mące.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Smażyć przez minutę z każdej strony na złoty kolor.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Włóż gołąbki do kotła z sosem. W razie potrzeby dodaj wodę. Dusić godzinę na średnim ogniu.

do mięsa mielonego można dodać Nie surową, ale smażoną cebulę, a także marchewkę i czosnek. Wybierz również przyprawy według własnych upodobań.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy