skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z marchewką, paluszkami krabowymi i jajkiem? Przygotuj jedzenie. Paluszki krabowe wybierz dobrej jakości, aby smak gotowego dania cię nie zawiódł. Rozmrozić je, obrać z folii i pokroić w średnie kostki.
Krok 2:
Ugotuj jajka i marchewkę. Gotuj jajka przez 10 minut, a następnie schłodź je w zimnej wodzie, aby łatwo się obierały. Gotuj marchewki przez 30 minut, sprawdź gotowość nożem - powinien łatwo przebić owoc. Przed rozpoczęciem gotowania sałatki produkty powinny ostygnąć.
Krok 3:
Jajka obrać i pokroić w kostkę tego samego rozmiaru co paluszki krabowe. Obierz marchewki, a także pokrój w kostkę o identycznej wielkości z jajkami i paluszkami krabowymi. Wyłącznie ze względów estetycznych-nie wpłynie to w żaden sposób na smak sałatki. Do siekania jajek i marchwi użyłem okrągłego sitka z kwadratowymi podziałami-jest to zarówno szybkie, jak i kostki są takie same pod względem wielkości i kształtu.
Krok 4:
Teraz, gdy wszystkie składniki są gotowe, złóż sałatkę. Zajmie to dokładnie minutę. Przenieś jajka, paluszki krabowe, marchewkę i kukurydzę w puszkach do głębokiej miski lub innego odpowiedniego naczynia. Najpierw wyrzuć go na sito, aby nadmiar płynu był szklany.
Krok 5:
Dodaj sól do smaku i majonez. Wszystko dokładnie wymieszaj i spróbuj ponownie na soli, aby w razie potrzeby dostosować jej ilość. Smak sałatki będzie również zależał od kukurydzy, więc wybierz soczystą i słodką. Majonez jest również inny — weź osobiście sprawdzony i pyszny. Sałatka jest gotowa. Udekoruj zielenią i podawaj. Smacznego!
lepiej podawać sałatkę i jeść od razu, nie trzeba jej moczyć — jest o wiele smaczniejsza, gdy jest świeża. Zamiast majonezu możesz użyć śmietany.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.
jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal / 100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g