skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować marynatę Leningradzką? Przygotuj wszystkie wymienione produkty.
Krok 2:
Pierwszym krokiem jest zrobienie bulionu. Do marynaty wziąłem mięso wołowe i mięso na kości. Więc opłucz mięso i wyślij do rondla. Dokładnie umyj jedną marchewkę, odetnij ogony i połóż na wołowinie. Wlej odpowiednią ilość wody i umieść garnek na kuchence. Po ugotowaniu usuń pianę, zmniejsz płomień do minimum i gotuj bulion przez około dwie godziny. W tym samym czasie lekko otwórz pokrywkę garnka.
Krok 3:
W tym czasie opłucz jęczmień perłowy, a następnie zalej zimną wodą . Pozostaw w ten sposób na 1,5-2 godziny, aby płatki puchły.
Krok 4:
Po określonym czasie ponownie spłucz jęczmień perłowy do czystej wody. Zalej go wrzącą wodą i pozostaw na 20-25 minut.
Krok 5:
Pokrój marynaty lub pikle na małe kawałki. Mogą to być kostki, bloki lub cienkie półkole. Wyślij je na patelnię. Wlać 1 łyżkę. l olej roślinny i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 do 30 minut. Okresowo otwieraj pokrywkę i mieszaj ogórki.
Krok 6:
Obierz ziemniaki, opłucz i pokrój w małe kostki.
Krok 7:
Wyjmij mięso i marchewkę z patelni. Wyślij jęczmień perłowy do bulionu. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.
Krok 8:
W tym czasie zrób smażenie. Obierz marchewki. Opłucz pory i marchewki pod bieżącą zimną wodą. Zamiast porów możesz użyć zwykłej cebuli. Pokrój marchewki i cebulę w wygodny dla Ciebie sposób. Na patelni rozgrzej pozostały olej roślinny i smaż cebulę z marchewką przez kilka minut mieszając.
Krok 9:
Po wyznaczonym czasie wyślij ziemniaki i liść laurowy na patelnię. Gotuj jeszcze przez około 15 minut.
Krok 10:
Następnie dodaj smażoną zupę.
Krok 11:
Po 3-5 minutach wyślij ogórki do marynaty i wlej wymaganą ilość solanki. Wszystko wymieszaj, posmakuj. Dodaj sól i przyprawy do smaku. Pod koniec gotowania posyp zupę świeżymi ziołami, gotuj przez minutę i wyjmij garnek z pieca.
Krok 12:
Serwując każdemu na talerzu, podawaj mięso i zmielony czarny pieprz.
mięso w zupie można włożyć do rondla w kroku 11 lub podawać każdemu porcje na talerz.
marynata jest pyszna ze śmietaną i skórką z czarnego chleba.
smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
ważne! Aby potrawy z jęczmienia były zawsze smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru i sekretach gotowania kaszy perłowej .
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Chuda wołowina - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g
- Solanka - 1 kcal/100g