marynata Leningradzka z mięsem i jęczmieniem perłowym

obfity, bogaty, dla miłośników pysznego jedzenia! Marynata leningradzka jest przygotowywana na bulionie mięsnym. Niezbędnym składnikiem są ogórki i solanka. Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Spodoba się dorosłym i dzieciom. Podawaj marynatę ze śmietaną i szczyptą ziela angielskiego.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 56 % 5 g
47 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować marynatę Leningradzką? Przygotuj wszystkie wymienione produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwszym krokiem jest zrobienie bulionu. Do marynaty wziąłem mięso wołowe i mięso na kości. Więc opłucz mięso i wyślij do rondla. Dokładnie umyj jedną marchewkę, odetnij ogony i połóż na wołowinie. Wlej odpowiednią ilość wody i umieść garnek na kuchence. Po ugotowaniu usuń pianę, zmniejsz płomień do minimum i gotuj bulion przez około dwie godziny. W tym samym czasie lekko otwórz pokrywkę garnka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym czasie opłucz jęczmień perłowy, a następnie zalej zimną wodą . Pozostaw w ten sposób na 1,5-2 godziny, aby płatki puchły.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po określonym czasie ponownie spłucz jęczmień perłowy do czystej wody. Zalej go wrzącą wodą i pozostaw na 20-25 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój marynaty lub pikle na małe kawałki. Mogą to być kostki, bloki lub cienkie półkole. Wyślij je na patelnię. Wlać 1 łyżkę. l olej roślinny i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 do 30 minut. Okresowo otwieraj pokrywkę i mieszaj ogórki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz ziemniaki, opłucz i pokrój w małe kostki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij mięso i marchewkę z patelni. Wyślij jęczmień perłowy do bulionu. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W tym czasie zrób smażenie. Obierz marchewki. Opłucz pory i marchewki pod bieżącą zimną wodą. Zamiast porów możesz użyć zwykłej cebuli. Pokrój marchewki i cebulę w wygodny dla Ciebie sposób. Na patelni rozgrzej pozostały olej roślinny i smaż cebulę z marchewką przez kilka minut mieszając.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po wyznaczonym czasie wyślij ziemniaki i liść laurowy na patelnię. Gotuj jeszcze przez około 15 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie dodaj smażoną zupę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po 3-5 minutach wyślij ogórki do marynaty i wlej wymaganą ilość solanki. Wszystko wymieszaj, posmakuj. Dodaj sól i przyprawy do smaku. Pod koniec gotowania posyp zupę świeżymi ziołami, gotuj przez minutę i wyjmij garnek z pieca.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Serwując każdemu na talerzu, podawaj mięso i zmielony czarny pieprz.

mięso w zupie można włożyć do rondla w kroku 11 lub podawać każdemu porcje na talerz. 

marynata jest pyszna ze śmietaną i skórką z czarnego chleba.

smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

ważne! Aby potrawy z jęczmienia były zawsze smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru i sekretach gotowania kaszy perłowej .

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Chuda wołowina - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g
  • Solanka - 1   kcal/100g

Podobne przepisy