Sałatka z kurczakiem z grzybami i ziemniakami

ułożone warstwami, ze znanych produktów. Proste i niedrogie! Jeśli lubisz tę kombinację składników, na pewno spodoba ci się warstwowa sałatka z kurczakiem, grzybami i ziemniakami. Możesz zastąpić smażone grzyby puszkami, zmienić kolejność warstw. Ale jedno pozostanie niezmienione - będzie pyszne –
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 7 g
tłuszcze 48 % 12 g
węglowodany 24 % 6 g
160 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kurczakiem, grzybami i ziemniakami? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz wziąć dowolną część kurczaka, mam filet z kurczaka. Weź bezwonny olej roślinny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli używasz świeżych pieczarek, najpierw spłucz je wodą, osusz. Pokrój pieczarki w średnią kostkę. Jeśli grzyby są leśne, należy je najpierw ugotować. Możesz także wziąć marynowane grzyby.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój wstępnie obraną cebulę w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na szerokiej patelni rozgrzej olej roślinny. Smaż grzyby z cebulą na umiarkowanym ogniu, aż będą miękkie. Robiąc to, od czasu do czasu mieszaj grzyby, aby równomiernie się smażyły. Pod koniec gotowania dodaj sól do grzybów, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj kurczaka we wrzącej osolonej wodzie do miękkości. Aby mięso było soczyste, pamiętaj, aby zanurzyć je w już wrzącej wodzie, a nie w zimnej. Wyjmij gotowego kurczaka z bulionu, ostudź.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj korzenie szczotką lub sztywną gąbką pod bieżącą wodą. Gotuj warzywa na umiarkowanym ogniu. Jak sprawdzić gotowość warzyw? Przekłuj warzywa nożem. Jeśli są miękkie, są gotowe. Wyjmij warzywa z wody, ostudź.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj jajka, zalej wodą, zagotuj. Gotuj jajka na średnim ogniu przez 7-8 minut od momentu wrzenia, spuść wodę. Jajka na twardo zalej zimną wodą, aby ostygły i lepiej się obierały.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz ziemniaki i marchewki, posiekaj na grubej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój kurczaka w średniej wielkości kostkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Obierz jajka, zetrzyj na grubej tarce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na płaskim talerzu Ustaw pierścień do gotowania (d=16-18 cm). Połóż ziemniaki pierwszą warstwą, spłaszcz. Posolić ziemniaki, ale tylko trochę, ponieważ sałatka jest doprawiona majonezem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nałóż majonez na warstwę ziemniaków.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż smażone grzyby w następnej warstwie. Nie trzeba ich smarować.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie równomiernie rozprowadź pokrojonego kurczaka.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Top to majonez.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dalej-starta marchewka i majonez.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Na warstwie marchwi ułóż starte jajka i ponownie majonez.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Zmiel ser na grubej tarce.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Zakończ sałatkę startym serem, układając równomiernie na wierzchu. Przykryj gotową sałatkę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Zdejmij pierścień do gotowania. Sałatka z kurczakiem, grzybami i ziemniakami jest gotowa! Przed podaniem możesz udekorować go na wierzchu. Smacznego!

wszystkie potrawy poddane obróbce cieplnej powinny być całkowicie schłodzone podczas przygotowywania sałatki.

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone grzyby. Można je rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące sprzętu) i spuścić płyn.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy