skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kurczakiem, grzybami i ziemniakami? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz wziąć dowolną część kurczaka, mam filet z kurczaka. Weź bezwonny olej roślinny.
Krok 2:
Jeśli używasz świeżych pieczarek, najpierw spłucz je wodą, osusz. Pokrój pieczarki w średnią kostkę. Jeśli grzyby są leśne, należy je najpierw ugotować. Możesz także wziąć marynowane grzyby.
Krok 3:
Pokrój wstępnie obraną cebulę w drobną kostkę.
Krok 4:
Na szerokiej patelni rozgrzej olej roślinny. Smaż grzyby z cebulą na umiarkowanym ogniu, aż będą miękkie. Robiąc to, od czasu do czasu mieszaj grzyby, aby równomiernie się smażyły. Pod koniec gotowania dodaj sól do grzybów, wymieszaj.
Krok 5:
Gotuj kurczaka we wrzącej osolonej wodzie do miękkości. Aby mięso było soczyste, pamiętaj, aby zanurzyć je w już wrzącej wodzie, a nie w zimnej. Wyjmij gotowego kurczaka z bulionu, ostudź.
Krok 6:
Umyj korzenie szczotką lub sztywną gąbką pod bieżącą wodą. Gotuj warzywa na umiarkowanym ogniu. Jak sprawdzić gotowość warzyw? Przekłuj warzywa nożem. Jeśli są miękkie, są gotowe. Wyjmij warzywa z wody, ostudź.
Krok 7:
Umyj jajka, zalej wodą, zagotuj. Gotuj jajka na średnim ogniu przez 7-8 minut od momentu wrzenia, spuść wodę. Jajka na twardo zalej zimną wodą, aby ostygły i lepiej się obierały.
Krok 8:
Obierz ziemniaki i marchewki, posiekaj na grubej tarce.
Krok 9:
Pokrój kurczaka w średniej wielkości kostkę.
Krok 10:
Obierz jajka, zetrzyj na grubej tarce.
Krok 11:
Na płaskim talerzu Ustaw pierścień do gotowania (d=16-18 cm). Połóż ziemniaki pierwszą warstwą, spłaszcz. Posolić ziemniaki, ale tylko trochę, ponieważ sałatka jest doprawiona majonezem.
Krok 12:
Nałóż majonez na warstwę ziemniaków.
Krok 13:
Ułóż smażone grzyby w następnej warstwie. Nie trzeba ich smarować.
Krok 14:
Następnie równomiernie rozprowadź pokrojonego kurczaka.
Krok 15:
Top to majonez.
Krok 16:
Dalej-starta marchewka i majonez.
Krok 17:
Na warstwie marchwi ułóż starte jajka i ponownie majonez.
Krok 18:
Zmiel ser na grubej tarce.
Krok 19:
Zakończ sałatkę startym serem, układając równomiernie na wierzchu. Przykryj gotową sałatkę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Krok 20:
Zdejmij pierścień do gotowania. Sałatka z kurczakiem, grzybami i ziemniakami jest gotowa! Przed podaniem możesz udekorować go na wierzchu. Smacznego!
wszystkie potrawy poddane obróbce cieplnej powinny być całkowicie schłodzone podczas przygotowywania sałatki.
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone grzyby. Można je rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące sprzętu) i spuścić płyn.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g