makaron z kalmarami w sosie śmietanowym

zaskakująco delikatne i bardzo smaczne danie! Taki makaron w kremowym sosie jest godny każdego świątecznego stołu. Możesz podać to danie w bardzo oryginalny sposób, jeśli położysz pomidory i pierścienie kalmarów na talerzu w kółko bezpośrednio na spaghetti. Okaże się nie tylko smaczny, ale także bardzo piękny.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 10 g
tłuszcze 23 % 7 g
węglowodany 45 % 14 g
175 kcal
IG: 13 / 87 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować makaron z kalmarami? Przygotuj niezbędne składniki. Każdy makaron nadaje się do makaronu: długi (spaghetti, fettuccini) lub średni (Penne, farfalle, fusili, Penne itp.). Zatrzymałam się na spaghetti. Możesz użyć małych pomidorów cherry lub większych śliwek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój pomidory śliwkowe w grube koła, Cherry na pół.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz surowe kalmary ze skóry i wnętrzności i pokrój w pierścienie. Pokrój również ogony kałamarnicy w paski. Jeśli używasz mrożonych kałamarnic, najpierw je rozmroź. Osusz przygotowane kalmary, aby woda, gdy dostanie się do wrzącego oleju, nie zaczęła strzelać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Czosnek obrać i drobno posiekać. W razie potrzeby możesz przepuścić czosnek przez prasę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż czosnek, a następnie posiekane kalmary. Smaż wszystko razem, mieszając, przez kilka minut na średnim ogniu. Jeśli pieczesz dłużej, kałamarnica stanie się gumowata i bez smaku, więc gdy kałamarnica uzyska Okrągły kształt, zdejmij patelnię z ognia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W garnku w dużej ilości osolonej wody ugotuj spaghetti do Al dente. Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż spaghetti na patelnię do kalmarów. Wlej śmietanę, dodaj pomidory, zioła.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wszystko dobrze i delikatnie wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Na koniec sól, pieprz do smaku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż gotowy makaron na talerzach, w razie potrzeby posyp tartym serem i posiekanymi ziołami i podawaj. Smacznego!

śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Spaghetti - 338   kcal/100g

Podobne przepisy