skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować makaron z kalmarami? Przygotuj niezbędne składniki. Każdy makaron nadaje się do makaronu: długi (spaghetti, fettuccini) lub średni (Penne, farfalle, fusili, Penne itp.). Zatrzymałam się na spaghetti. Możesz użyć małych pomidorów cherry lub większych śliwek.
Krok 2:
Pokrój pomidory śliwkowe w grube koła, Cherry na pół.
Krok 3:
Obierz surowe kalmary ze skóry i wnętrzności i pokrój w pierścienie. Pokrój również ogony kałamarnicy w paski. Jeśli używasz mrożonych kałamarnic, najpierw je rozmroź. Osusz przygotowane kalmary, aby woda, gdy dostanie się do wrzącego oleju, nie zaczęła strzelać.
Krok 4:
Czosnek obrać i drobno posiekać. W razie potrzeby możesz przepuścić czosnek przez prasę.
Krok 5:
Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż czosnek, a następnie posiekane kalmary. Smaż wszystko razem, mieszając, przez kilka minut na średnim ogniu. Jeśli pieczesz dłużej, kałamarnica stanie się gumowata i bez smaku, więc gdy kałamarnica uzyska Okrągły kształt, zdejmij patelnię z ognia.
Krok 7:
W garnku w dużej ilości osolonej wody ugotuj spaghetti do Al dente. Włóż gotowy makaron do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.
Krok 8:
Włóż spaghetti na patelnię do kalmarów. Wlej śmietanę, dodaj pomidory, zioła.
Krok 9:
Wszystko dobrze i delikatnie wymieszaj.
Krok 10:
Przykryj patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Na koniec sól, pieprz do smaku.
Krok 11:
Ułóż gotowy makaron na talerzach, w razie potrzeby posyp tartym serem i posiekanymi ziołami i podawaj. Smacznego!
śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g