skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z jabłkami, jajkami z cebulą i orzechami? Na początek przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do dressingu. Do bazy użyłem oliwy z oliwek, ale można ją zastąpić olejem słonecznikowym. Okaże się szczególnie smaczny z nierafinowanym. Jeśli masz kandyzowany miód, najpierw rozpuść go w kuchence mikrofalowej lub na parze.
Krok 2:
Obierz czosnek i przełóż przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 3:
W misce połącz oliwę z oliwek, ocet winny, sok z cytryny, płynny miód, musztardę, posiekany czosnek, sól i pieprz. Wszystko dobrze ubij trzepaczką, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Teraz przygotuj potrawy na sałatkę. Szpinak najlepiej stosować z małymi liśćmi, Młody, nazywany jest również szpinakiem dziecięcym. Fetaxę można zastąpić fetą, kozim serem, miękkim twarogiem lub białą mozzarellą solankową. W razie potrzeby możesz pokroić orzechy włoskie na małe kawałki lub zostawić je na połówki.
Krok 5:
Szpinak umyć, osuszyć. Wytnij długie ogonki, pozostawiając tylko liście. Jeśli masz zwykły szpinak z dość dużymi liśćmi, pokrój je na 2-3 części.
Krok 6:
Pokrój czerwoną cebulę w półpierścienie.
Krok 7:
Jajko ugotować na twardo, schłodzić, obrać i pokroić w kliny.
Krok 8:
Umyj jabłka, pokrój na ćwiartki i usuń rdzeń. Pokrój owoce w cienkie plasterki. Jabłka należy pokroić w ostatniej chwili po wszystkich innych składnikach, aby nie miały czasu na ciemnienie. Dla urody używaj jabłek w różnych kolorach i odmianach: jeden zielony (Granny Smith lub Simerinka) i jeden czerwony dowolnej odmiany.
Krok 9:
W dużej misce połącz szpinak, czerwoną cebulę, plasterki jabłka, pokruszoną fetaxę i orzechy włoskie.
Krok 10:
Polej sałatkę dressingiem i delikatnie wymieszaj.
Krok 11:
Udekoruj sałatkę kawałkami jajka na twardo i podawaj. Smacznego!
ocet z białego wina można zastąpić jabłkiem, a orzechy włoskie-orzechami pekan, sosną lub innymi orzechami do smaku.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ser solankowy - 355 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g