Sałatka z jabłkami, jajkami z cebulą i orzechami

Teraz gotuję codziennie! Zdrowe, szybkie i smaczne! Sałatka z jabłkami i serem jest źródłem witamin, minerałów i pierwiastków śladowych. Soczyste świeże liście szpinaku świetnie komponują się z delikatnym serem, pikantną czerwoną cebulą, chrupiącymi jabłkami, orzechami włoskimi i słodko-kwaśnym dressingiem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 5 g
tłuszcze 46 % 12 g
węglowodany 35 % 9 g
174 kcal
IG: 56 / 0 / 44

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z jabłkami, jajkami z cebulą i orzechami? Na początek przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do dressingu. Do bazy użyłem oliwy z oliwek, ale można ją zastąpić olejem słonecznikowym. Okaże się szczególnie smaczny z nierafinowanym. Jeśli masz kandyzowany miód, najpierw rozpuść go w kuchence mikrofalowej lub na parze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz czosnek i przełóż przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce połącz oliwę z oliwek, ocet winny, sok z cytryny, płynny miód, musztardę, posiekany czosnek, sól i pieprz. Wszystko dobrze ubij trzepaczką, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz przygotuj potrawy na sałatkę. Szpinak najlepiej stosować z małymi liśćmi, Młody, nazywany jest również szpinakiem dziecięcym. Fetaxę można zastąpić fetą, kozim serem, miękkim twarogiem lub białą mozzarellą solankową. W razie potrzeby możesz pokroić orzechy włoskie na małe kawałki lub zostawić je na połówki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Szpinak umyć, osuszyć. Wytnij długie ogonki, pozostawiając tylko liście. Jeśli masz zwykły szpinak z dość dużymi liśćmi, pokrój je na 2-3 części.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój czerwoną cebulę w półpierścienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jajko ugotować na twardo, schłodzić, obrać i pokroić w kliny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj jabłka, pokrój na ćwiartki i usuń rdzeń. Pokrój owoce w cienkie plasterki. Jabłka należy pokroić w ostatniej chwili po wszystkich innych składnikach, aby nie miały czasu na ciemnienie. Dla urody używaj jabłek w różnych kolorach i odmianach: jeden zielony (Granny Smith lub Simerinka) i jeden czerwony dowolnej odmiany.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W dużej misce połącz szpinak, czerwoną cebulę, plasterki jabłka, pokruszoną fetaxę i orzechy włoskie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Polej sałatkę dressingiem i delikatnie wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Udekoruj sałatkę kawałkami jajka na twardo i podawaj. Smacznego!

ocet z białego wina można zastąpić jabłkiem, a orzechy włoskie-orzechami pekan, sosną lub innymi orzechami do smaku.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ser solankowy - 355   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy