skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kalafior z jajkiem na patelni? Do gotowania można użyć zarówno świeżego kalafiora, jak i mrożonego. Co więcej, tego ostatniego nie należy wcześniej rozmrażać. A świeże należy umyć pod bieżącą wodą i zdemontować na kwiatostany. Więc wlej zimną wodę z kranu do garnka. Dodaj kalafior i umieść na średnim ogniu. Gdy woda się zagotuje, dodaj sól i gotuj przez kolejne pięć minut.
Krok 2:
Wrzuć kapustę do durszlaka i pozwól, aby nadmiar wody spłynął, ponieważ następuje proces smażenia. Jeśli kwiatostany są zbyt wilgotne, będą duszone, a nie smażone.
Krok 3:
Umyj jajka pod bieżącą wodą i wbij do miski. Dodaj szczyptę soli i ubij widelcem, aż utworzą się lekkie bąbelki, aby sól się rozpuściła, a białko i żółtko dobrze się połączyły.
Krok 4:
Rozgrzej patelnię nieprzywierającą na wysokim ogniu. Dodaj masło i zmniejszając ciepło do średniego, rozpuść je do stanu płynnego. To masło znacznie wzbogaci smak tego dania. Chociaż możesz smażyć na słoneczniku.
Krok 5:
Umieść różyczki kapusty na patelni i smaż je na parze minut na średnim ogniu, bez przykrycia, aby kapusta nie gotowała się zbyt mocno.
Krok 6:
Wlej mieszankę jajeczną na patelnię i natychmiast wymieszaj wszystko szpatułką, zapobiegając zamienianiu się jajek w omlet. Gotuj przez kolejne pięć minut na średnim ogniu, ciągle mieszając naczynie, aby się nie przypaliło. Z reguły ten czas jest wystarczający, aby jajka osiągnęły gotowość. Ale oczywiście każdy ma różne płyty, więc skup się na swoim. Mieszanina jaj powinna wybielić i stać się elastyczna, ale nie wilgotna. Przed podaniem pieprz do smaku.
to właśnie na takich prostych przepisach opiera się nasza podstawowa dieta. Ale pomimo całej prostoty danie ma doskonały smak. Delikatne, dobrze ugotowane kwiatostany kapusty w pożywnej "panierce" jajecznej. Smak potrawy jest tak harmonijny i dyskretny, że można zjeść pół porcji na raz, nawet bez mrugnięcia okiem!
smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g