deser w szklance warstwami

Piękny, łuszczący się, mleczno-czekoladowy, z kakao! Deser w szklance warstwami można przygotować bardzo szybko, a produkty do niego prawie zawsze są pod ręką. Jest dobry na świąteczną ucztę-ozdobi zarówno romantyczną, jak i noworoczną kolację!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 27 % 13 g
węglowodany 61 % 30 g
261 kcal
IG: 10 / 7 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić deser w szklance? Odmierz potrzebne składniki. Możesz wziąć mleko o dowolnej zawartości tłuszczu. Wybierz białą czekoladę dla siebie, mam kallety, możesz wziąć kafelek, to nie jest krytyczne. Pamiętaj, aby wziąć pod uwagę słodycz czekolady. Jeśli jest zbyt słodki, weź mniej cukru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W osobnej misce ubij surowe jajko trzepaczką, aż będzie gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Roztop masło na małym ogniu. Możesz użyć do tego kuchenki mikrofalowej, chociaż nadal będziemy potrzebować dołączonej kuchenki. Patelnia z masłem powinna stać na kuchence na małym ogniu. Weź patelnię z grubym dnem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier, mąkę do stopionego masła i mieszaj, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mleko do masła, wszystko ponownie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj białą czekoladę do masy mlecznej, połamaną na małe kawałki i dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przy ciągłym mieszaniu wlej ubite jajko do masy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotuj budyń przez kolejne 1-2 minuty, aż zgęstnieje, ciągle mieszając. Następnie zdejmij patelnię z ognia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podziel budyń na 2 równe części.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W jednej części dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś obie masy do worków do szprycowania i ostudź w temperaturze pokojowej.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Naprzemiennie warstwy, włóż obie masy do szklanek. Powinieneś skończyć z deserem warstwami, białym i czekoladowym. Możesz sam wybrać grubość warstw. Nawet nierówne będą pięknie wyglądać w przezroczystym szkle.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż gotowy deser do lodówki na 30 minut. Przed podaniem posyp desery kakao, udekoruj ciasteczkami i miętą.

jako dodatkową warstwę możesz użyć ciastek cukrowych połamanych na kawałki.

zamiast mąki w tym przepisie możesz użyć skrobi, kukurydzy lub ziemniaków.

równie dobrze radzę sobie ze wszystkimi odmianami potraw, od przystawek po napoje, ale desery są tym, co najbardziej inspiruje. Dlatego postanowiłam rozpocząć nowy rok kulinarny od deseru.
ten deser składa się z dwóch rodzajów budyniu-na białej czekoladzie i z dodatkiem kakao, które naprzemiennie.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal / 100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Ciasteczka kawowe - 589   kcal/100g
  • Ciasteczka waflowe - 540   kcal/100g
  • Ciasteczka Kurabye - 489   kcal/100g
  • Kremowe ciasteczka - 510   kcal/100g
  • Ciasteczka czekoladowe - 406   kcal / 100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g

Podobne przepisy