skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić deser w szklance? Odmierz potrzebne składniki. Możesz wziąć mleko o dowolnej zawartości tłuszczu. Wybierz białą czekoladę dla siebie, mam kallety, możesz wziąć kafelek, to nie jest krytyczne. Pamiętaj, aby wziąć pod uwagę słodycz czekolady. Jeśli jest zbyt słodki, weź mniej cukru.
Krok 2:
W osobnej misce ubij surowe jajko trzepaczką, aż będzie gładkie.
Krok 3:
Roztop masło na małym ogniu. Możesz użyć do tego kuchenki mikrofalowej, chociaż nadal będziemy potrzebować dołączonej kuchenki. Patelnia z masłem powinna stać na kuchence na małym ogniu. Weź patelnię z grubym dnem.
Krok 4:
Dodaj cukier, mąkę do stopionego masła i mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 5:
Wlej mleko do masła, wszystko ponownie wymieszaj.
Krok 6:
Dodaj białą czekoladę do masy mlecznej, połamaną na małe kawałki i dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 7:
Przy ciągłym mieszaniu wlej ubite jajko do masy.
Krok 8:
Gotuj budyń przez kolejne 1-2 minuty, aż zgęstnieje, ciągle mieszając. Następnie zdejmij patelnię z ognia.
Krok 9:
Podziel budyń na 2 równe części.
Krok 10:
W jednej części dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
Krok 11:
Przenieś obie masy do worków do szprycowania i ostudź w temperaturze pokojowej.
Krok 12:
Naprzemiennie warstwy, włóż obie masy do szklanek. Powinieneś skończyć z deserem warstwami, białym i czekoladowym. Możesz sam wybrać grubość warstw. Nawet nierówne będą pięknie wyglądać w przezroczystym szkle.
Krok 13:
Włóż gotowy deser do lodówki na 30 minut. Przed podaniem posyp desery kakao, udekoruj ciasteczkami i miętą.
jako dodatkową warstwę możesz użyć ciastek cukrowych połamanych na kawałki.
zamiast mąki w tym przepisie możesz użyć skrobi, kukurydzy lub ziemniaków.
równie dobrze radzę sobie ze wszystkimi odmianami potraw, od przystawek po napoje, ale desery są tym, co najbardziej inspiruje. Dlatego postanowiłam rozpocząć nowy rok kulinarny od deseru.
ten deser składa się z dwóch rodzajów budyniu-na białej czekoladzie i z dodatkiem kakao, które naprzemiennie.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal / 100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Ciasteczka kawowe - 589 kcal/100g
- Ciasteczka waflowe - 540 kcal/100g
- Ciasteczka Kurabye - 489 kcal/100g
- Kremowe ciasteczka - 510 kcal/100g
- Ciasteczka czekoladowe - 406 kcal / 100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g