koreańska zupa

koreańska zupa spodoba się miłośnikom pikantnych i pikantnych. Zupa wieprzowa, makaron z dodatkiem ogórka lub rzodkiewki nie jest wyjątkiem. Przygotowuje się go w kilku etapach, ale wynik jest tego wart! Zamiast wieprzowiny można użyć miąższu wołowego.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 4 g
tłuszcze 29 % 4 g
węglowodany 43 % 6 g
69 kcal
IG: 60 / 40 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty, które przydadzą się do przygotowania zupy. Lepiej jest używać chudego mięsa, dobrze nadaje się polędwica z szyi wieprzowej. Zamiast ogórka można bezpiecznie użyć rzodkiewki i zastąpić kiełki soi kapustą pekińską.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso na talerze o szerokości co najmniej 1 centymetra. Włóż do rondla, zalej 1,5 litra wody. Dodaj całą cebulę i marchewkę (bulion będzie bogatszy i bogatszy). Podpal, Usuń stale utworzoną pianę i gotuj przez około 30 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usuń mięso łyżką cedzakową z patelni, pozostaw bulion, aby stał się przezroczysty, a osad osiadł. Delikatnie odcedź czysty bulion do osobnego pojemnika. Lekko posolić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na suchą, gorącą patelnię wlej sezam. Smażyć na dużym ogniu, mieszając, aż ziarna będą lekko brązowawe i pojawi się trzask".

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj czosnek, sól(około 0,5 łyżeczki) i cukier do patelni przepuszczonej przez prasę. Następnie wlej sos sojowy, dobrze wymieszaj. W razie potrzeby dodaj szczyptę mielonego imbiru, a mięso i sos będą jeszcze bardziej pikantne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż gotowane kawałki wieprzowiny do sosu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj wierzch talerzem o średnicy mniejszej niż patelnia, aby uformować & quot; prasę & quot;, przykryj i wyślij do ognia nieco poniżej średniej. Dusić przez około 40 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W tym czasie ugotuj jajka i ugotuj resztę składników. Cienko pokrój ogórki (lub rzodkiewki), posiekaj zieloną cebulę i cienko pokrój limonkę w plasterki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ugotuj również makaron. Makaron pszenny, jajeczny lub ryżowy nadaje się do tej zupy. Zagotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie podgrzej bulion. Odcedź przez durszlak i opłucz makaron pod bieżącą wodą. Jajka obrać i pokroić na pół.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Najciekawszą rzeczą do zrobienia jest zebranie zupy. Dostosuj ilość każdego składnika do swojego gustu. Na dnie głębokiego talerza ułożyć makaron, na wierzchu kawałki pachnącego mięsa, kiełki soi, świeży ogórek, zieloną cebulę i jajko. Wlać delikatnie gorący bulion. Skrop sokiem z limonki lub cytryny i posyp zmielonym chili. Jeśli sos pozostanie po duszeniu mięsa, dodaj go również do smaku. Podawaj natychmiast.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Makaron - 135   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Kiełkująca soja - 141   kcal/100g

Podobne przepisy