zupa wołowa shurpa w kotle

apetyczny, piękny, pikantny, niesamowicie pyszny! Zupa wołowa shurpa, gotowana w kotle na kuchence, okazuje się nie gorsza niż gotowana na ogniu. Ten przepis z pewnością spodoba się tym, którzy nie lubią jagnięciny, z którą przygotowuje się klasyczny przepis. Wołowina w tym daniu doskonale ją zastępuje!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 5 g
tłuszcze 10 % 1 g
węglowodany 40 % 4 g
50 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować szurpę wołową w kotle na kuchence? Przygotuj niezbędne składniki. Mięso, jeśli zostało zamrożone, najpierw rozmrozić, przenosząc je z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Rozmrożone mięso umyć i osuszyć. Umyj i osusz również warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Lepiej gotować shurpa w kotle — więc okazuje się znacznie smaczniejszy!

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wołowina (lepiej weź mięso z kością) zalej zimną wodą, dodaj 1 cebulę i 1 marchewkę. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, usunąć piankę łyżką cedzakową. Następnie zmniejsz ogień i gotuj wołowinę do miękkości, 1,5-2 godziny, Czas gotowania zależy od wielkości i jakości kawałka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy wołowina jest prawie gotowa, przygotuj warzywa-obierz ziemniaki i pokrój na duże kawałki (na 2-6 części w zależności od wielkości).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój drugą marchewkę w duże koła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój pozostałą cebulę w półpierścienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Paprykę uwolnić z nasion i pokroić w duże plasterki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zdejmij skórkę z pomidorów. Jak usunąć skórę z pomidorów? Wykonaj na nich nacięcia w kształcie krzyża.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zalej pomidory wrzącą wodą i odstaw na 2-3 minuty, następnie odcedź gorącą wodę i natychmiast zalej je zimną wodą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Skóra z pomidora jest bardzo łatwa do usunięcia z różnicy temperatur.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój pomidory w duże kliny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij gotowe mięso z kotła łyżką cedzakową, ostudź trochę i uwolnij od kości. Wyjmij również gotowaną cebulę i marchewkę, nie będą już potrzebne.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wrzuć ziemniaki do wrzącego bulionu i gotuj przez 10 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Włóż mięso do bulionu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Włóż cebulę i marchewkę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj przyprawy, możesz zmielić je wcześniej w moździerzu, aby bardziej ujawniły swój aromat. Lub po prostu wlej zmieloną kolendrę i przetrzyj zirę między palcami przed włożeniem do zupy. Mieszaj i gotuj shurpa przez kolejne 10 minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Następnie dodaj pomidory i paprykę.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Pieprz shurpa do smaku.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dodaj sól.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    I czerwona papryka. Gotuj wszystko razem przez kolejne 7-10 minut.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Zmiel umyte i wysuszone warzywa.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Po określonym czasie dodaj liść laurowy do shurpy.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    I przełóż czosnek przez prasę.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Dodaj zielenie do shurpy.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Wymieszaj, spróbuj zupy na soli i pozostaw na ogniu przez kolejne 1-2 minuty.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Gotową shurpe należy pozostawić na co najmniej 15 minut!

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    I dopiero wtedy podawaj go do stołu. Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i pożywieniu do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy