skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować szurpę wołową w kotle na kuchence? Przygotuj niezbędne składniki. Mięso, jeśli zostało zamrożone, najpierw rozmrozić, przenosząc je z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Rozmrożone mięso umyć i osuszyć. Umyj i osusz również warzywa.
Krok 2:
Lepiej gotować shurpa w kotle — więc okazuje się znacznie smaczniejszy!
Krok 3:
Wołowina (lepiej weź mięso z kością) zalej zimną wodą, dodaj 1 cebulę i 1 marchewkę. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, usunąć piankę łyżką cedzakową. Następnie zmniejsz ogień i gotuj wołowinę do miękkości, 1,5-2 godziny, Czas gotowania zależy od wielkości i jakości kawałka.
Krok 4:
Gdy wołowina jest prawie gotowa, przygotuj warzywa-obierz ziemniaki i pokrój na duże kawałki (na 2-6 części w zależności od wielkości).
Krok 5:
Pokrój drugą marchewkę w duże koła.
Krok 6:
Pokrój pozostałą cebulę w półpierścienie.
Krok 7:
Paprykę uwolnić z nasion i pokroić w duże plasterki.
Krok 8:
Zdejmij skórkę z pomidorów. Jak usunąć skórę z pomidorów? Wykonaj na nich nacięcia w kształcie krzyża.
Krok 9:
Zalej pomidory wrzącą wodą i odstaw na 2-3 minuty, następnie odcedź gorącą wodę i natychmiast zalej je zimną wodą.
Krok 10:
Skóra z pomidora jest bardzo łatwa do usunięcia z różnicy temperatur.
Krok 11:
Pokrój pomidory w duże kliny.
Krok 12:
Wyjmij gotowe mięso z kotła łyżką cedzakową, ostudź trochę i uwolnij od kości. Wyjmij również gotowaną cebulę i marchewkę, nie będą już potrzebne.
Krok 13:
Wrzuć ziemniaki do wrzącego bulionu i gotuj przez 10 minut.
Krok 14:
Włóż mięso do bulionu.
Krok 15:
Włóż cebulę i marchewkę.
Krok 16:
Dodaj przyprawy, możesz zmielić je wcześniej w moździerzu, aby bardziej ujawniły swój aromat. Lub po prostu wlej zmieloną kolendrę i przetrzyj zirę między palcami przed włożeniem do zupy. Mieszaj i gotuj shurpa przez kolejne 10 minut.
Krok 17:
Następnie dodaj pomidory i paprykę.
Krok 18:
Pieprz shurpa do smaku.
Krok 19:
Dodaj sól.
Krok 20:
I czerwona papryka. Gotuj wszystko razem przez kolejne 7-10 minut.
Krok 21:
Zmiel umyte i wysuszone warzywa.
Krok 22:
Po określonym czasie dodaj liść laurowy do shurpy.
Krok 23:
I przełóż czosnek przez prasę.
Krok 24:
Dodaj zielenie do shurpy.
Krok 25:
Wymieszaj, spróbuj zupy na soli i pozostaw na ogniu przez kolejne 1-2 minuty.
Krok 26:
Gotową shurpe należy pozostawić na co najmniej 15 minut!
Krok 27:
I dopiero wtedy podawaj go do stołu. Smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i pożywieniu do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g