skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ten przepis wymaga użycia nawet dojrzałych i dojrzałych ogórków oraz małych marchewek. Przepis na koreańską sałatkę ogórkową na zimę z marchewką jest łatwy do przygotowania. Przyprawa do koreańskiej marchwi może być używana jako gotowa, która jest sprzedawana w sklepie, lub samodzielnie mieszać przyprawy (papryka, czerwona ostra papryka, kolendra). Potrzebujemy również octu, oleju roślinnego, soli i cukru.
Krok 2:
Ogórki moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin. W ten sposób uwolnimy je od goryczy, ogórki staną się bardziej chrupiące.
Krok 3:
Marchewki zetrzyj na tarce do koreańskiej marchwi, przenieś do miski, lekko Posol i lekko zmiksuj rękami, aby stała się nieco bardziej miękka. Jeśli nie ma specjalnej tarki, możesz pokroić marchewki nożem w cienkie paski. Weź sól z całkowitej ilości wskazanej w przepisie.
Krok 4:
W ogórkach odcinamy ogony po obu stronach i kroimy w grube paski. Możesz użyć specjalnego noża do krojenia (taki nóż służy do krojenia sera). Jeśli masz ogórki z nasionami lub grubą skórką, lepiej usunąć nasiona i skórę.
Krok 5:
Przenieś ogórki i marchewki do głębokiej miski, najlepiej na patelnię, aby można było dobrze wymieszać.
Krok 6:
Obierz czosnek, zmiel goździki przez prasę. Dodaj pozostałą sól do czosnku, dodaj cukier i przyprawy. Możesz kupić takie przyprawy: papryka, czerwona ostra papryka, kolendra. Wymieszaj i weź odpowiednią ilość lub możesz kupić przyprawy do koreańskiej marchwi w sklepie. Jeśli używasz gotowej przyprawy, potrzebujesz 20 gramów.
Krok 7:
Dodaj ocet i olej roślinny do miski z przyprawami i czosnkiem, wszystko dobrze wymieszaj łyżką. Próbujemy rozpuścić sól i cukier. Najprawdopodobniej nie będzie możliwe całkowite stopienie soli i cukru.
Krok 8:
Wlej przyprawy z olejem i octem. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw na 1,5-2 godziny, aby wyizolować sok z warzyw. Po 1,5 godzinie warzywa wypuszczą wystarczającą ilość soku, ale jeszcze lepiej pozostawić na noc.
Krok 9:
W międzyczasie zajmijmy się puszkami i pokrywkami. Myjemy je sodą oczyszczoną bez detergentów i sterylizujemy nad parą, w piekarniku lub na czajniku, jak wolisz. Pokrywki należy umyć i gotować w wodzie przez 5-10 minut
Krok 10:
Włóż sałatkę do sterylnych słoików. Piękniejsza koreańska sałatka ogórkowa na zimę z marchewką wygląda w małych słoikach. Ostrożnie połóż kawałki ogórków na ścianie słoika, wlej sałatkę na środek, jak się okaże, i połóż marchewki na wierzchu.
Krok 11:
Z góry napełnij puszkę sokiem, który się wyróżnił, aż do samej góry. Z określonej liczby produktów uzyskuje się nieco ponad 2 litry koreańskiej sałatki ogórkowej na zimę z marchewką.
Krok 12:
Wkładamy słoiki do dużego rondla, przykrywamy pokrywkami, napełniamy je wodą na ramionach słoików i gotujemy słoiki 0,5 l-10 minut, 0,7 L-15 minut , 1 L - 25 minut. Zwijamy (skręcamy) pokrywki, owijamy słoiki ręcznikiem i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
nie trzeba gotować dużo tej przekąski, wystarczy ugotować kilka słoików do spróbowania. Zwijamy za pomocą zszywacza. Moim zdaniem ta metoda jest najbardziej niezawodna, ale możesz użyć słoików z zakrętkami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g