Koreańska Sałatka ogórkowa na zimę z marchewką

pyszna sałatka, którą można zjeść od razu lub zamknąć na zimę. W naszej rodzinie wszyscy uwielbiają koreańskie sałatki. Z początkiem sezonu warzywnego gotujemy je częściej. Takie sałatki mogą zadowolić krewnych w zwykłe dni powszednie i nie wstydzić się podawać na świątecznym stole. Możesz też dodać do nich szaszłyki, a także podawać je z daniami rybnymi.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 58 % 7 g
63 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ten przepis wymaga użycia nawet dojrzałych i dojrzałych ogórków oraz małych marchewek. Przepis na koreańską sałatkę ogórkową na zimę z marchewką jest łatwy do przygotowania. Przyprawa do koreańskiej marchwi może być używana jako gotowa, która jest sprzedawana w sklepie, lub samodzielnie mieszać przyprawy (papryka, czerwona ostra papryka, kolendra). Potrzebujemy również octu, oleju roślinnego, soli i cukru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ogórki moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin. W ten sposób uwolnimy je od goryczy, ogórki staną się bardziej chrupiące.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Marchewki zetrzyj na tarce do koreańskiej marchwi, przenieś do miski, lekko Posol i lekko zmiksuj rękami, aby stała się nieco bardziej miękka. Jeśli nie ma specjalnej tarki, możesz pokroić marchewki nożem w cienkie paski. Weź sól z całkowitej ilości wskazanej w przepisie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W ogórkach odcinamy ogony po obu stronach i kroimy w grube paski. Możesz użyć specjalnego noża do krojenia (taki nóż służy do krojenia sera). Jeśli masz ogórki z nasionami lub grubą skórką, lepiej usunąć nasiona i skórę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś ogórki i marchewki do głębokiej miski, najlepiej na patelnię, aby można było dobrze wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz czosnek, zmiel goździki przez prasę. Dodaj pozostałą sól do czosnku, dodaj cukier i przyprawy. Możesz kupić takie przyprawy: papryka, czerwona ostra papryka, kolendra. Wymieszaj i weź odpowiednią ilość lub możesz kupić przyprawy do koreańskiej marchwi w sklepie. Jeśli używasz gotowej przyprawy, potrzebujesz 20 gramów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj ocet i olej roślinny do miski z przyprawami i czosnkiem, wszystko dobrze wymieszaj łyżką. Próbujemy rozpuścić sól i cukier. Najprawdopodobniej nie będzie możliwe całkowite stopienie soli i cukru.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej przyprawy z olejem i octem. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw na 1,5-2 godziny, aby wyizolować sok z warzyw. Po 1,5 godzinie warzywa wypuszczą wystarczającą ilość soku, ale jeszcze lepiej pozostawić na noc.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W międzyczasie zajmijmy się puszkami i pokrywkami. Myjemy je sodą oczyszczoną bez detergentów i sterylizujemy nad parą, w piekarniku lub na czajniku, jak wolisz. Pokrywki należy umyć i gotować w wodzie przez 5-10 minut

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż sałatkę do sterylnych słoików. Piękniejsza koreańska sałatka ogórkowa na zimę z marchewką wygląda w małych słoikach. Ostrożnie połóż kawałki ogórków na ścianie słoika, wlej sałatkę na środek, jak się okaże, i połóż marchewki na wierzchu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Z góry napełnij puszkę sokiem, który się wyróżnił, aż do samej góry. Z określonej liczby produktów uzyskuje się nieco ponad 2 litry koreańskiej sałatki ogórkowej na zimę z marchewką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wkładamy słoiki do dużego rondla, przykrywamy pokrywkami, napełniamy je wodą na ramionach słoików i gotujemy słoiki 0,5 l-10 minut, 0,7 L-15 minut , 1 L - 25 minut. Zwijamy (skręcamy) pokrywki, owijamy słoiki ręcznikiem i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

nie trzeba gotować dużo tej przekąski, wystarczy ugotować kilka słoików do spróbowania. Zwijamy za pomocą zszywacza. Moim zdaniem ta metoda jest najbardziej niezawodna, ale możesz użyć słoików z zakrętkami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy