skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone produkty. Aby stworzyć zupę puree, użyj pomidorów mięsistych, a nie soczystych odmian, o gęstym miąższu i cienkiej skórce. Aby nie przerwać, ale wzmocnić smak pomidora, uzupełnić składniki cebulą, bazylią cytrynową, przyprawami. Zaleca się dusić danie na tłoczonej na zimno oliwie z oliwek.
Krok 2:
Opłucz pomidory w wodzie, włóż do głębokiej miski lub miski, zalej wrzącą wodą i pozostaw na 3-5 minut, w zależności od wielkości owoców. Następnie gwałtownie przenieś się do lodowatej wody. Ze względu na różnicę temperatur skórki z pomidorów można łatwo obrać.
Krok 3:
Gdy pomidory są w wodzie, obierz cebulę, opłucz i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej oliwę z oliwek w kotle lub rondlu z nieprzywierającym dnem, podsmaż w nim kawałki cebuli na małym ogniu, aż będą przezroczyste lub złote, od czasu do czasu mieszając.
Krok 4:
Obierz pomidory, pokrój je w rdzenie, pokrój w drobną lub średnią kostkę.
Krok 5:
Dodaj do pojemnika do skasowanej cebuli. Gotuj na średnim ogniu, aż pokrojone pomidory uwolnią sok.
Krok 6:
Sól i pieprz, dodaj gorącą wodę. Pamiętaj, aby spróbować, a jeśli pomidory są kwaśne, wyrównaj kwaskowatość granulowanym cukrem. Zmniejsz ciepło do minimum, gotuj naczynie na wolnym ogniu przez około 10 minut. W razie potrzeby można dodać suszone zioła prowansalskie, suszoną bazylię, oregano itp.
Krok 7:
Wyłącz ogrzewanie i wlej całą masę do pojemnika blendera lub miski robota kuchennego. Puree do uzyskania gładkości. Jeśli najpierw pozwolisz masie ostygnąć, a następnie ją puree, to po zmieleniu zupa będzie musiała zostać ponownie podgrzana do wrzenia.
Krok 8:
Wlać na gorąco do talerzy lub misek, posypać posiekanymi świeżymi ziołami, zmielonym czarnym pieprzem, udekorować bazylią cytrynową. Możesz podać pierwsze danie z krakersami, krutonami lub grzankami z czosnkiem.
puree z zupy pomidorowej można prawdopodobnie nazwać jednym z najprostszych pierwszych dań, nie tylko ze względu na liczbę użytych składników, ale także czas jej przygotowania. Najtańsze jest to danie w sezonie zbierania świeżych pomidorów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g