Zupa pomidorowa puree Classic

zupa pomidorowa jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno! Zupę pomidorową puree można przygotować w domu w 20 minut. Jednak za każdym razem możesz uzupełnić go nowym składnikiem: marchewką, selerem, kolendrą itp., Aby uzyskać zupełnie inne smaki tego samego dania! Możesz uzupełnić zupę puree świeżą śmietaną, majonezem, śmietaną o zawartości tłuszczu nie wyższej niż 30%.
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 45 % 5 g
węglowodany 45 % 5 g
69 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty. Aby stworzyć zupę puree, użyj pomidorów mięsistych, a nie soczystych odmian, o gęstym miąższu i cienkiej skórce. Aby nie przerwać, ale wzmocnić smak pomidora, uzupełnić składniki cebulą, bazylią cytrynową, przyprawami. Zaleca się dusić danie na tłoczonej na zimno oliwie z oliwek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz pomidory w wodzie, włóż do głębokiej miski lub miski, zalej wrzącą wodą i pozostaw na 3-5 minut, w zależności od wielkości owoców. Następnie gwałtownie przenieś się do lodowatej wody. Ze względu na różnicę temperatur skórki z pomidorów można łatwo obrać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy pomidory są w wodzie, obierz cebulę, opłucz i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej oliwę z oliwek w kotle lub rondlu z nieprzywierającym dnem, podsmaż w nim kawałki cebuli na małym ogniu, aż będą przezroczyste lub złote, od czasu do czasu mieszając.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz pomidory, pokrój je w rdzenie, pokrój w drobną lub średnią kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj do pojemnika do skasowanej cebuli. Gotuj na średnim ogniu, aż pokrojone pomidory uwolnią sok.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól i pieprz, dodaj gorącą wodę. Pamiętaj, aby spróbować, a jeśli pomidory są kwaśne, wyrównaj kwaskowatość granulowanym cukrem. Zmniejsz ciepło do minimum, gotuj naczynie na wolnym ogniu przez około 10 minut. W razie potrzeby można dodać suszone zioła prowansalskie, suszoną bazylię, oregano itp.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyłącz ogrzewanie i wlej całą masę do pojemnika blendera lub miski robota kuchennego. Puree do uzyskania gładkości. Jeśli najpierw pozwolisz masie ostygnąć, a następnie ją puree, to po zmieleniu zupa będzie musiała zostać ponownie podgrzana do wrzenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlać na gorąco do talerzy lub misek, posypać posiekanymi świeżymi ziołami, zmielonym czarnym pieprzem, udekorować bazylią cytrynową. Możesz podać pierwsze danie z krakersami, krutonami lub grzankami z czosnkiem.

puree z zupy pomidorowej można prawdopodobnie nazwać jednym z najprostszych pierwszych dań, nie tylko ze względu na liczbę użytych składników, ale także czas jej przygotowania. Najtańsze jest to danie w sezonie zbierania świeżych pomidorów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy