dżem morelowy w Klinach bez pestek

dżem jak babcia! Proste, szybkie, domowe! Dżem morelowy jest moim ulubionym. Ma niepowtarzalny smak i aromat, a także niesamowity kolor! Przygotowany według sprawdzonego przepisu babci, zachwyca nas każdej zimy. Zachwyć swoich bliskich - ugotuj niezrównany dżem w plasterkach.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 55 g
222 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować dżem morelowy w plasterkach? Przygotuj i odmierz składniki. Do dżemu wybieramy całkowicie Dojrzałe, nie uszkodzone morele. Nie zaleca się używania owoców przejrzałych iz oznakami zgnilizny-mogą zepsuć obrabiany przedmiot .

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze opłucz morele, a następnie osusz, układając na ręcznikach papierowych.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz pokrój każdy owoc na pół, uwalniając go od pestki. Podziel plasterki moreli na około trzy równe stosy (cukier również wlejemy w części). Połóż pierwszą trzecią moreli na dnie naczynia do gotowania dżemu z miąższem na zewnątrz (używam emaliowanej miski o odpowiedniej wielkości, ale najlepiej byłoby użyć miedzianej miski lub stali nierdzewnej, zawsze z szerokim dnem).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posyp pierwszą warstwę plasterków moreli jedną trzecią cukru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż drugą część moreli na wierzchu, również z miąższem do góry...

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    ...i posyp drugą częścią cukru.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż również ostatnią warstwę moreli na wierzchu i przykryj resztkami cukru.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz wkładamy nasze naczynia do lodówki, morele powinny być nasączone cukrem. Pozostaw morele z cukrem w tej formie na jeden dzień.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po tym czasie, gdy morele już dały sok, umieść miskę moreli na średnim ogniu, zagotuj masę, a następnie zmniejsz ogień i gotuj nasz dżem przez 30-50 minut, lekko mieszając i usuwając piankę utworzoną na wierzchu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jeśli piana ponownie utworzy się podczas gotowania, należy ją również usunąć.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Około 5-7 minut przed ugotowaniem posyp mieszaninę kwasem cytrynowym i dokładnie i delikatnie wymieszaj dżem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Niech gotowy dżem trochę ostygnie. W tej formie jest już gotowy do użycia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż schłodzony dżem do wysterylizowanych słoików (sterylizuj w dowolny sposób), zamknij pokrywki i umieść w chłodnym miejscu do przechowywania.

w Letnim Ogrodzie mojego dziadka rośnie kilka majestatycznych moreli. Dają tyle owoców, że wystarczą na całą naszą rodzinę, a także na bardzo dobry dodatek do emerytury dziadka (ponieważ je sprzedaje). Ponieważ nie można przechowywać świeżych moreli dłużej niż 2-3 dni i nie można zjeść takiej ilości, gotuję z nich zgodnie z bardzo prostym przepisem kulinarnym, który otrzymałem od mojej babci, dżem morelowy w plasterkach.

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

taki dżem zachwyci swoim smakiem, jako dodatek do naleśników lub naleśników, można go podawać z lodami lub jako osobny deser na herbatę. smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy