skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak gotować dżem morelowy w plasterkach? Przygotuj i odmierz składniki. Do dżemu wybieramy całkowicie Dojrzałe, nie uszkodzone morele. Nie zaleca się używania owoców przejrzałych iz oznakami zgnilizny-mogą zepsuć obrabiany przedmiot .
Krok 2:

Dobrze opłucz morele, a następnie osusz, układając na ręcznikach papierowych.
Krok 3:

Teraz pokrój każdy owoc na pół, uwalniając go od pestki. Podziel plasterki moreli na około trzy równe stosy (cukier również wlejemy w części). Połóż pierwszą trzecią moreli na dnie naczynia do gotowania dżemu z miąższem na zewnątrz (używam emaliowanej miski o odpowiedniej wielkości, ale najlepiej byłoby użyć miedzianej miski lub stali nierdzewnej, zawsze z szerokim dnem).
Krok 4:

Posyp pierwszą warstwę plasterków moreli jedną trzecią cukru.
Krok 5:

Połóż drugą część moreli na wierzchu, również z miąższem do góry...
Krok 6:

...i posyp drugą częścią cukru.
Krok 7:

Ułóż również ostatnią warstwę moreli na wierzchu i przykryj resztkami cukru.
Krok 8:

Teraz wkładamy nasze naczynia do lodówki, morele powinny być nasączone cukrem. Pozostaw morele z cukrem w tej formie na jeden dzień.
Krok 9:

Po tym czasie, gdy morele już dały sok, umieść miskę moreli na średnim ogniu, zagotuj masę, a następnie zmniejsz ogień i gotuj nasz dżem przez 30-50 minut, lekko mieszając i usuwając piankę utworzoną na wierzchu.
Krok 10:

Jeśli piana ponownie utworzy się podczas gotowania, należy ją również usunąć.
Krok 11:

Około 5-7 minut przed ugotowaniem posyp mieszaninę kwasem cytrynowym i dokładnie i delikatnie wymieszaj dżem.
Krok 12:

Niech gotowy dżem trochę ostygnie. W tej formie jest już gotowy do użycia.
Krok 13:

Włóż schłodzony dżem do wysterylizowanych słoików (sterylizuj w dowolny sposób), zamknij pokrywki i umieść w chłodnym miejscu do przechowywania.
w Letnim Ogrodzie mojego dziadka rośnie kilka majestatycznych moreli. Dają tyle owoców, że wystarczą na całą naszą rodzinę, a także na bardzo dobry dodatek do emerytury dziadka (ponieważ je sprzedaje). Ponieważ nie można przechowywać świeżych moreli dłużej niż 2-3 dni i nie można zjeść takiej ilości, gotuję z nich zgodnie z bardzo prostym przepisem kulinarnym, który otrzymałem od mojej babci, dżem morelowy w plasterkach.
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
taki dżem zachwyci swoim smakiem, jako dodatek do naleśników lub naleśników, można go podawać z lodami lub jako osobny deser na herbatę. smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g

