Sałatka z ryżem, ogórkiem i jajkiem

proste, łatwe i bardzo smaczne, z prostych potraw! Sałatka z ryżem, ogórkiem i jajkiem jest przygotowywana w ciągu zaledwie kilku minut ze składników, które zawsze znajdują się w lodówce. Można go podawać zarówno na świąteczny stół, jak i na lunch lub kolację dla całej rodziny.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 23 % 11 g
węglowodany 64 % 30 g
219 kcal
IG: 3 / 97 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z ryżem, ogórkiem i jajkiem? Przygotuj jedzenie. Możesz użyć gotowego ryżu do sałatki (na przykład resztek przystawki z obiadu). Jeśli ugotujesz go specjalnie na sałatkę, lepiej weź odmianę długoziarnistą, po ugotowaniu pozostanie krucha.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj ryż. Jak gotować ryż? Opłucz go kilka razy, zalej wodą i umieść na średnim ogniu. Gdy woda się zagotuje, dodaj szczyptę soli, zmniejsz ogień do małego i gotuj przez około 20 minut. Ryż nie powinien się gotować, ale powinien stać się miękki. Kiedy tak się stanie, odcedź wodę, wrzuć ryż do durszlaka i pozwól mu całkowicie ostygnąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotuj jajka. Jak gotować jajka? Umyj jajka i włóż do rondla, zalej wodą i podpal. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 10 minut. Spuść wodę z rondla i natychmiast zalej jaja kurze lodowatą wodą. Pomoże to łatwo usunąć je ze skorupy. Schłodzone jajka obrać i drobno posiekać nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj świeży ogórek i pokrój w kostkę nożem. Umyj zieloną cebulę, osusz i drobno posiekaj. Jeśli nie ma zielonej cebuli, zastąp ją cebulą, wstępnie marynowaną w occie z cukrem, aby usunąć nadmiar goryczy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Schłodzony ryż włóż do salaterki, dodaj posiekane jaja kurze, zieloną cebulę i świeży ogórek. Posolić do smaku (wystarczy szczypta soli, ponieważ majonez zawiera wystarczającą ilość soli) i doprawić majonezem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż sałatkę do lodówki na kilka godzin, aby dobrze się namoczyła.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sałatkę można podawać we wspólnej salaterce lub w małych porcjach salaterek. Smacznego!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy