skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z ryżem, ogórkiem i jajkiem? Przygotuj jedzenie. Możesz użyć gotowego ryżu do sałatki (na przykład resztek przystawki z obiadu). Jeśli ugotujesz go specjalnie na sałatkę, lepiej weź odmianę długoziarnistą, po ugotowaniu pozostanie krucha.
Krok 2:
Ugotuj ryż. Jak gotować ryż? Opłucz go kilka razy, zalej wodą i umieść na średnim ogniu. Gdy woda się zagotuje, dodaj szczyptę soli, zmniejsz ogień do małego i gotuj przez około 20 minut. Ryż nie powinien się gotować, ale powinien stać się miękki. Kiedy tak się stanie, odcedź wodę, wrzuć ryż do durszlaka i pozwól mu całkowicie ostygnąć.
Krok 3:
Ugotuj jajka. Jak gotować jajka? Umyj jajka i włóż do rondla, zalej wodą i podpal. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 10 minut. Spuść wodę z rondla i natychmiast zalej jaja kurze lodowatą wodą. Pomoże to łatwo usunąć je ze skorupy. Schłodzone jajka obrać i drobno posiekać nożem.
Krok 4:
Umyj świeży ogórek i pokrój w kostkę nożem. Umyj zieloną cebulę, osusz i drobno posiekaj. Jeśli nie ma zielonej cebuli, zastąp ją cebulą, wstępnie marynowaną w occie z cukrem, aby usunąć nadmiar goryczy.
Krok 5:
Schłodzony ryż włóż do salaterki, dodaj posiekane jaja kurze, zieloną cebulę i świeży ogórek. Posolić do smaku (wystarczy szczypta soli, ponieważ majonez zawiera wystarczającą ilość soli) i doprawić majonezem.
Krok 6:
Włóż sałatkę do lodówki na kilka godzin, aby dobrze się namoczyła.
Krok 7:
Sałatkę można podawać we wspólnej salaterce lub w małych porcjach salaterek. Smacznego!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g