Sałatka z szynką, ogórkami, serem i jajkiem

przepyszna sałatka na wakacje lub inny dzień. Ta sałatka najlepiej jeść świeże, świeżo ugotowane - tak smakuje najlepiej. Możesz podawać do niego biały lub czarny chleb, krakersy lub bochenek. Możesz wypić sałatkę dowolnym napojem, w zależności od okazji, na przykład szampanem, jeśli coś świętujesz. To danie zachwyci Cię łatwością gotowania, budżetem i wyrazistym smakiem.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 10 g
tłuszcze 67 % 22 g
węglowodany 3 % 1 g
243 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wziąłem duży gładki ogórek szklarniowy, odciąłem z niego ponad połowę na 150 gramów. Umyj ogórek i pokrój w kostkę. Najpierw pokroiłem na trzy beczki, potem każdą beczkę na słomkę i słomkę na kostki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka gotujemy na twardo przez 10 minut. Następnie napełnij je zimną wodą, aby ostygły. Obieramy je ze skorupy i kroimy w kostkę, a także ogórek. Do tego zawsze używam specjalnego okrągłego sitka z kwadratowymi podziałami, więc wychodzi szybciej, ale możesz je po prostu pokroić nożem. Lepiej jest wziąć domowe jajka z wyraźnym pomarańczowym żółtkiem - są smaczniejsze i wyglądają jaśniej w sałatce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usuń folię z Opony i pokrój ją w paski - pokroiłem w paski o średniej grubości - możesz być grubszy lub cieńszy według własnego uznania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Twardy ser zetrzyj na grubej tarce. Najważniejsze jest to, że ser jest prawdziwy i dobrej jakości-unikaj produktów serowych.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce o odpowiedniej wielkości wymieszaj wszystkie przygotowane potrawy: szynkę, ser, jajka i ogórek. Jeśli planujesz nie podawać sałatki od razu, nie dodawaj jeszcze ogórka, ale tylko tuż przed podaniem, w przeciwnym razie spłynie i sałatka straci smak. Dodatkowo użyłam suchej przyprawy & quot; pieprz czosnkowy & quot;. Alternatywnie możesz posypać potrawę czarnym pieprzem i suszonym czosnkiem do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dopraw sałatkę majonezem. Mam majonez o zawartości tłuszczu 67%, możesz wziąć mniej tłuszczu lub użyć domowego, co jest najlepsze. Wszystko delikatnie wymieszaj. Lepiej jest również dodać majonez przed podaniem, ponieważ sałatka nie musi być dodatkowo nasączona.

obfita sałatka, którą można spożywać jako samodzielne danie. Wszystkie produkty są niedrogie i proste i zawsze są w sprzedaży, więc kłopoty z tym daniem będą minimalne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy