skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wziąłem duży gładki ogórek szklarniowy, odciąłem z niego ponad połowę na 150 gramów. Umyj ogórek i pokrój w kostkę. Najpierw pokroiłem na trzy beczki, potem każdą beczkę na słomkę i słomkę na kostki.
Krok 2:
Jajka gotujemy na twardo przez 10 minut. Następnie napełnij je zimną wodą, aby ostygły. Obieramy je ze skorupy i kroimy w kostkę, a także ogórek. Do tego zawsze używam specjalnego okrągłego sitka z kwadratowymi podziałami, więc wychodzi szybciej, ale możesz je po prostu pokroić nożem. Lepiej jest wziąć domowe jajka z wyraźnym pomarańczowym żółtkiem - są smaczniejsze i wyglądają jaśniej w sałatce.
Krok 3:
Usuń folię z Opony i pokrój ją w paski - pokroiłem w paski o średniej grubości - możesz być grubszy lub cieńszy według własnego uznania.
Krok 4:
Twardy ser zetrzyj na grubej tarce. Najważniejsze jest to, że ser jest prawdziwy i dobrej jakości-unikaj produktów serowych.
Krok 5:
W misce o odpowiedniej wielkości wymieszaj wszystkie przygotowane potrawy: szynkę, ser, jajka i ogórek. Jeśli planujesz nie podawać sałatki od razu, nie dodawaj jeszcze ogórka, ale tylko tuż przed podaniem, w przeciwnym razie spłynie i sałatka straci smak. Dodatkowo użyłam suchej przyprawy & quot; pieprz czosnkowy & quot;. Alternatywnie możesz posypać potrawę czarnym pieprzem i suszonym czosnkiem do smaku.
Krok 6:
Dopraw sałatkę majonezem. Mam majonez o zawartości tłuszczu 67%, możesz wziąć mniej tłuszczu lub użyć domowego, co jest najlepsze. Wszystko delikatnie wymieszaj. Lepiej jest również dodać majonez przed podaniem, ponieważ sałatka nie musi być dodatkowo nasączona.
obfita sałatka, którą można spożywać jako samodzielne danie. Wszystkie produkty są niedrogie i proste i zawsze są w sprzedaży, więc kłopoty z tym daniem będą minimalne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g