skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować chudy groszek? Przygotuj groszek, ziemniaki, marchew, cebulę, olej roślinny (ponieważ danie jest chude, wykluczamy masło lub ghee). Będziesz także potrzebował trochę soli, przypraw i świeżych ziół.
Krok 2:
Aby groszek był idealnie ugotowany, a zupa była pyszna, istnieje mały sekret rozpoczęcia przygotowywania chudej zupy grochowej. Zalej suchy groszek (nie ma potrzeby moczenia) niewielką ilością wrzącej wody. Dodaj trochę soli, zmielony cynamon na czubku noża, liść laurowy i odrobinę oleju roślinnego. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż groszek puchnie, a następnie wodę można dodać do żądanej ilości. Więc nie musisz stać przy piecu, stale usuwając piankę
Krok 3:
Podczas gotowania groszku obierz marchewki i cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, drobno posiekaj cebulę na kawałki o dowolnym kształcie. Rozgrzej olej roślinny z przyprawami (curry, kurkuma, czarny pieprz, papryka), dodaj posiekaną cebulę i marchewkę. Spasseruj warzywa do miękkości.
Krok 4:
Ziemniaki należy dokładnie umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Gdy groszek będzie prawie gotowy, dodaj posiekane ziemniaki do zupy. Dodaj sól do smaku. Gotuj, aż ziemniaki będą całkowicie ugotowane. Okresowo mieszaj zupę, aby gotowany groszek osiadający na dnie nie przypalił się i nie przykleił do dna.
Krok 5:
Pod koniec gotowania dodaj do chudej zupy grochowej smażoną marchewkę i cebulę oraz trochę posiekanych świeżych ziół.
okazuje się bardzo smaczne, jeśli podajesz taką chudą zupę grochową wraz z grzankami lub krakersami, możesz posypać każdą porcję mieloną papryką lub mieloną mieszanką papryki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowi suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Suszony groszek - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g