chuda zupa grochowa

niedroga, nieskomplikowana zupa wegetariańska na dni postu! Zupa grochowa na czczo jest najważniejszym, jeśli nie podstawowym, daniem na czczo. Zupa bogata w białko roślinne doskonale nasyca, jest kompletnym niezależnym daniem i będzie idealną opcją na bezmięsny obiad. Kluczowy punkt zup grochowych, gotowanie grochu, można łatwo rozwiązać, zalewając groszek wrzącą wodą. W ten sposób cienka skorupa zostaje zniszczona, a groszek jest doskonale gotowany, niezależnie od stopnia świeżości. Uzyskuje się jednolitą gęstą aksamitną konsystencję!
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 8 % 1 g
węglowodany 69 % 9 g
56 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować chudy groszek? Przygotuj groszek, ziemniaki, marchew, cebulę, olej roślinny (ponieważ danie jest chude, wykluczamy masło lub ghee). Będziesz także potrzebował trochę soli, przypraw i świeżych ziół.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby groszek był idealnie ugotowany, a zupa była pyszna, istnieje mały sekret rozpoczęcia przygotowywania chudej zupy grochowej. Zalej suchy groszek (nie ma potrzeby moczenia) niewielką ilością wrzącej wody. Dodaj trochę soli, zmielony cynamon na czubku noża, liść laurowy i odrobinę oleju roślinnego. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż groszek puchnie, a następnie wodę można dodać do żądanej ilości. Więc nie musisz stać przy piecu, stale usuwając piankę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania groszku obierz marchewki i cebulę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, drobno posiekaj cebulę na kawałki o dowolnym kształcie. Rozgrzej olej roślinny z przyprawami (curry, kurkuma, czarny pieprz, papryka), dodaj posiekaną cebulę i marchewkę. Spasseruj warzywa do miękkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ziemniaki należy dokładnie umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Gdy groszek będzie prawie gotowy, dodaj posiekane ziemniaki do zupy. Dodaj sól do smaku. Gotuj, aż ziemniaki będą całkowicie ugotowane. Okresowo mieszaj zupę, aby gotowany groszek osiadający na dnie nie przypalił się i nie przykleił do dna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pod koniec gotowania dodaj do chudej zupy grochowej smażoną marchewkę i cebulę oraz trochę posiekanych świeżych ziół.

okazuje się bardzo smaczne, jeśli podajesz taką chudą zupę grochową wraz z grzankami lub krakersami, możesz posypać każdą porcję mieloną papryką lub mieloną mieszanką papryki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Suszony groszek - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy