skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z żołądków z kurczaka z cebulą? Przygotuj jedzenie. Wstępnie ugotuj żołądki z kurczaka. Jak to zrobić opisano na końcu przepisu.
Krok 2:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Aby sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu tak bardzo, przed krojeniem opłucz Noże i cebulę zimną wodą. Umyj pieczarki z ziemi. Dobrze wysusz, w przeciwnym razie grzyby staną się wodniste. Czy muszę czyścić pieczarki? Małe grzyby są dość dobrze umyte, większe lepiej wyczyścić, usuwając filmy z czapek. Odetnij również przyciemnione nacięcia na nogach. Pokrój grzyby na małe kawałki.
Krok 3:
Na patelnię wlej olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia i dobrze podgrzej. Podsmaż cebulę, mieszając, aż będzie przezroczysta, dodaj pieczarki, sól, pieprz i smaż, aż grzyby będą całkowicie ugotowane (około 5-7 minut, aż płyn wyparuje).
Krok 4:
Ugotowane Komory kurczaka pokrój na małe kawałki. Sałatka będzie wyglądać pięknie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
Krok 5:
Jajka na twardo. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Jajka obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 6:
Pikle również pokroić w kostkę.
Krok 7:
W misce sałatkowej o odpowiedniej wielkości wymieszaj wszystkie przygotowane składniki-jajka, cebulę z pieczarkami, żołądki z kurczaka, ogórki. Dopraw majonezem, solą, pieprzem do smaku i wymieszaj.
Krok 8:
Na płaskim talerzu Ustaw pierścień do gotowania. Rozłóż sałatkę i ubij łyżką. Ostrożnie zdejmij pierścień. Udekoruj sałatkę gałązką świeżego koperku lub liśćmi kędzierzawej pietruszki. Sałatka z żołądków z kurczaka jest gotowa! Możesz podać na stole. Smacznego!
jak i ile gotować żołądki z kurczaka? W razie potrzeby rozmroź je na dolnej półce lodówki. Następnie dokładnie spłucz, odetnij folię, nadmiar tłuszczu i twarde żyły, pokrój na pół i ponownie spłucz. Przykryj zimną wodą w rondlu. Po zagotowaniu Usuń powstałą pianę, dodaj ziarna pieprzu, liść laurowy. Gotuj przez około 30-90 minut. Jeśli mięso jest miękkie i łatwe do krojenia, jest gotowe. Wrzuć do durszlaka, pozwól płynowi spłynąć i ostudź.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal / 100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Żołądki z kurczaka - 114 kcal/100g